Rolety na sofcie "supla_R2D_DOUT_16Mbit.rar" kol. elmaya

RomanG
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

wt lip 21, 2020 6:15 pm

Witam!
Pytanie zadałem w złym miejscu więc tu je ponawiam.
Jestem w temacie "świeży", dlatego proszę o wyrozumiałość.
Sterowanie dwóch rolet na jednym wemosie w/g instrukcji; https://es-forum.supla.org/viewtopic.php?f=70&t=6307 kolegi elmaya.

Soft wgrałem do wemosów, poskładałem prowizorycznie na płytce i załączyłem. Pierwsze wrażenie niesamowite; sterowanie działa przez suplę (mam na myśli sterowanie ze strony https://svr8.supla.org/) i z telefonu, niestety przyciski nie działają prawidłowo.
Jest;
-przycisk "1 down" => RX do masy - powinno być - roleta nr1 na dół (przekaźnik "2"), a jest - roleta nr 2 na dół (przekaźnik "4"),
-przycisk "1 up" => D4 do masy - powinno być - roleta nr 1 do góry (przekaźnik "1"), a jest - świeci dioda na wemosie,
-przycisk "2 up" => D8 do masy - powinno być - roleta nr 2 do góry (przekaźnik nr 3), a jest - brak reakcji,
-przycisk "2 down" =>D7 do masy - powinno być - roleta nr 2 na dół (przekaźnik nr 4), a jest - roleta nr 1 na dół.

Ustawienia flash_download_tools_v3.6.5_0; 26M / 40 Mhz / DOUT / 16Mbit-C1 / 0x00000 / 115200, port odpowiedni, bo się wgrało :D .
Czy coś zrobiłem źle???

Mam jeszcze inny problem- kupiłem złe zestawy przekaźników - z odwrotną logiką działania - bez wysterowania są załączone. Szukałem, czy można programowo zmienić logikę działania przekaźników, ale nic nie znalazłem.
Czy może mi ktoś pomóc z szanownych kolegów?!
Załączniki
RC2D_bb.png
RC2D_bb.png (241.41 KiB) Przejrzano 801 razy
elmaya
Posty: 1031
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 22, 2020 9:52 am

modify your hardware, the outputs are active at high level for security reasons.

you can use for example 74HC04 to invert the level.
RomanG
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

śr lip 22, 2020 10:07 am

Dziękuję za odpowiedź! Z przekaźnikami sobie dam radę, ale złe działanie wyłączników rolet to jest dla mnie poważny problem.
Działanie układu teraz;
-przycisk "1 down" => RX do masy - powinno być - roleta nr1 na dół (przekaźnik "2"), a jest - roleta nr 2 na dół (przekaźnik "4"),
-przycisk "1 up" => D4 do masy - powinno być - roleta nr 1 do góry (przekaźnik "1"), a jest - świeci dioda na wemosie,
-przycisk "2 up" => D8 do masy - powinno być - roleta nr 2 do góry (przekaźnik nr 3), a jest - brak reakcji,
-przycisk "2 down" =>D7 do masy - powinno być - roleta nr 2 na dół (przekaźnik nr 4), a jest - roleta nr 1 na dół (przekaźnik "2").

Thank you for your answer! I can handle the relays, but a bad operation of the roller shutter switches is a serious problem for me
System operation now;
- "1 down" button => RX to ground - it should be - shutter no.1 down (relay "2"), and there is - shutter no.2 down (relay "4"),
-button "1 up" => D4 to ground - it should be - roller shutter no. 1 up (relay "1"), and it is - LED on the wemos is on,
- "2 up" button => D8 to ground - it should be - roller shutter no.2 up (relay no.3), and there is - no reaction,
- "2 down" button => D7 to ground - it should be - shutter No. 2 down (relay No. 4), and there is - shutter No. 1 down (relay "2").
elmaya
Posty: 1031
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 22, 2020 10:49 am

try this:

Kod: Zaznacz cały

#define relay_1 5  // D1
#define relay_2 4  // D2
#define relay_3 14 // D5
#define relay_4 12 // D6
#define btn_1 0  // D3  ************
#define btn_2 3  // RX
#define btn_3 15 // D8
#define btn_4 13 // D7
#define status_led 2 //D2 ************


supla_R2_DOUT_16Mbit.rar
(475.68 KiB) Pobrany 53 razy
RomanG
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

śr lip 22, 2020 11:25 am

Dziękuję! Sprawdzę.

Thank you! I will check.
RomanG
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

śr lip 22, 2020 1:59 pm

Sprawdziłem!

Powinno być;
#define relay_1 5 // D1
#define relay_2 4 // D2
#define relay_3 14 // D5
#define relay_4 12 // D6
#define btn_1 0 // D3 ************
#define btn_2 3 // RX
#define btn_3 15 // D8
#define btn_4 13 // D7
#define status_led 2 //D2 ************
a ja mam;
-reley1=>D2
-reley2=>D1
-reley3=>D6
-reley4=>D5 (ale to nie jest problem - pozamieniam wyjścia)
Przyciski (buton);
-btn1=>D3=> ? (brak reakcji)
-btn2=>RX=>D1=>R2 (reley2)
-btn3=>D8=> ? (brak reakcji)
-btn4=>D7=>D5=>R4 (reley4).
Tu jest problem, że D3 i D8 nie załączają R1 i R3.
Jak załączyć te przekaźniki(reley 2 i 4)?

I checked!

Should;
#define relay_1 5 // D1
#define relay_2 4 // D2
#define relay_3 14 // D5
#define relay_4 12 // D6
#define btn_1 0 // D3 ************
#define btn_2 3 // RX
#define btn_3 15 // D8
#define btn_4 13 // D7
#define status_led 2 // D2 ************
and I have
-reley1 => D2
-reley2 => D1
-reley3 => D6
-reley4 => D5 (but that's not a problem - swap the outputs)
Buttons (buton);
-btn1 => D3 =>? (no reaction)
-btn2 => RX => D1 => R2 (reley2)
-btn3 => D8 =>? (no reaction)
-btn4 => D7 => D5 => R4 (reley4).
Here's the problem that D3 and D8 don't turn R1 and R3 on.
How to activate these relays (reley 2 and 4)?
elmaya
Posty: 1031
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 22, 2020 2:12 pm

Please measure what voltage you have at inputs "btn_1" to "btn_4".
RomanG
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

śr lip 22, 2020 2:24 pm

btn1=>D3=> 3,28V
btn4=>D7=> 3,23V
lutuję nowego wemosa, może te dwa są niesprawne

I'm soldering a new wemos, maybe these two are out of order
elmaya
Posty: 1031
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 22, 2020 2:26 pm

RomanG pisze:
śr lip 22, 2020 2:24 pm
btn1=>D3=> 3,28V
btn4=>D7=> 3,23V
btn2 ?
btn3 ?
RomanG
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

śr lip 22, 2020 2:33 pm

btn1 - D3 - 3,28V
btn2 -RX - 3.31V
btn3 -D8 - 0,70V
btn4 -D7 - 3,23V
Na nowym wemosie jest tak samo.

It is the same on the new wemos.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”