Dziwny przypadek z rozgłaszaniem sieci w esp8266

Modyolo12345
Posty: 7
Rejestracja: pt cze 05, 2020 8:21 pm

sob sie 29, 2020 2:33 pm

Witam wszystkich.
Mam dziwny przypadek z esp8266-01s i firmware supla inCan easy.
Na wstępie napisze tylko że korzystam z tego modułu dlatego że kiedyś kupiłem sporo i pomału go wykorzystuje.
Na ten moduł wgrywam firmware inCan easy odpowiedni dla flash 1MB. Uruchomiłem 12 takich modułów i wszystko ok, pracują do dziś.
Jednak niedawno przywracałem system na kompie( win 10 pro), następnie wgrałem odpowiedni sterownik do programator(ominąłem kod 10 sterownika poprawnie) i przy następnym wgrywaniu firmware na moje esp-01S jest również ok żadnych błędów( używam flash download tools v3.8.5). Po odłączeniu programatora i odłączeniu masy z GPIO0 uruchamiam mój moduł i nie mogę odnaleźć sieci supla na komputerze.
Jednak po chwili (dłuższej) sieć pojawia się, no to klik i się łącze. 192.168.4.1 i wyskakuje mi ekran konfiguracji wpisuje sieć hasło, serwer i email i klikam next. No i wtedy wyskakuje mi że brak połączenia z siecią. Sprawdzam widoczne sieci i supla jest ale nie połączona. Tak więc klikam ponownie połącz i dostaje komunikat że nie można połączyć się z siecią. Po 38 którymś tam razie udaje się połączyć ale znowu to samo. Pierwszy ekran konfiguracji i rozłącza się.
Tak więc próbuje od nowa wgrać soft- czyszcze pamięć blank 1MB, wgrywam ponownie bin po uprzednim sprawdzeniu adresów- wszystkie parametry wgrywania poprawne. i Znowu to samo najpierw problem ze znalezieniem sieci, potem się rozłącza i nie moge się ponownie połączyć. Myślę uszkodzony soft- więc pobieram ponownie, dalej to samo sieć jest ale nie mogę się połączyć. Pobieram inny soft np. wi fi socket i to samo. Próbuje różne softy wypróbowałem inne moduły nowe jak i również takie które już pracowały poprawnie. Nic. Dwa dni męczę się i nie wiem o co chodzi. Po wgraniu widzi sieć, łączy się a za chwile się rozłącza i nie pozwala połączyć się ponownie.
Czym to może być spowodowane? Czy po wgraniu nowego systemu na komputer powinienem w jakiś ustawieniach coś pozmieniać?
Sprawdzałem widoczność sieci na telefonie i tak na początku sieć pojawia się, a potem niknie mniej więcej w tym samym czasie jak rozłącza się na komputerze i już więcej jej nie widać.
To tak wygląda jakby moduł w pewnym momencie przestawał rozsyłać sieć.
Po zmianie systemu za pomocą tego programatora i jego sterownika wgrywałem suple do sonoff basic za pomocą nodemcu i było ok a na esp zrobił się problem.
Proszę o jakieś sugestie bo brakło mi pomysłów. Robiłem już takie zabiegi jak odinstalowanie sterownika programatora( na chpie pl2303hx) i ponowna instalacja, ponownie pobierałem nowego z innej strony flash download tools itd.
Za każdą podpowiedź dziękuje
Patryk
Posty: 866
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob sie 29, 2020 8:27 pm

A wgrywasz 3 pliki ?
Podobny przypadek jest tutaj:
viewtopic.php?f=8&t=7063
Modyolo12345
Posty: 7
Rejestracja: pt cze 05, 2020 8:21 pm

sob sie 29, 2020 8:43 pm

Witam.
Tak, wgrywałem za każdym razem po czyszczeniu plikiem blank, to dla mnie oczywiste.
Dziękuje za pomysł ale to nie to.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1545
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sie 29, 2020 8:50 pm

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Modyolo12345
Posty: 7
Rejestracja: pt cze 05, 2020 8:21 pm

sob sie 29, 2020 9:08 pm

Ok ale to już jutro.
Dzięki dam znać co jak.
Modyolo12345
Posty: 7
Rejestracja: pt cze 05, 2020 8:21 pm

ndz sie 30, 2020 5:32 pm

Eh padł mi programator. Nie mam drugiego więc sprawdzę cokolwiek dopiero we wtorek popołudniu. A swoją drogą może coś z nim było nie tak i jakieś błędy przy wgrywaniu softu były. Mam nadzieję że tak bo to by rozwiązało mój problem. Dam znać we wtorek jak będę miał nowy.
Modyolo12345
Posty: 7
Rejestracja: pt cze 05, 2020 8:21 pm

sob wrz 05, 2020 7:15 pm

Przyszedł nowy programator. Inny niż poprzedni, droższy ale według użytkowników lepszy.
I jak za machnięciem magicznej różdżki problem zniknął. Widocznie coś z tym starym było nie tak.
wydawało by się, że jeżeli wgrywa soft i nie wywala błędów czy coś w tym stylu to musi być ok. Widocznie po setnym wgranym sofcie miał już dość.
A co do tego softu co mi ESPABLO zaproponował to tak wgrałem go na esp8266-01S odpaliłem stronę konfiguracji, ustawiłem co mnie interesowało, tylko o co chodzi z tym administratorem i hasłem. Czy to ma zostać tak jak jest, czy mam wpisać jakieś swoje dane? Pytam bo po ustawienie różnych konfiguracji moduł nie rejestruje mi się w supli. Przeczytałem część tego wątku ale nie wywnioskowałem nic co by mi pomogło. Jakaś podpowiedź może czy muszę czytać cały wątek a trochę tego jest nie ukrywam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1545
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob wrz 05, 2020 7:55 pm

Hasło i login potrzebne jest tylko jak "wchodzisz" na moduł po nr IP
Tu masz szerszy opis. viewtopic.php?f=11&t=7133
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Modyolo12345
Posty: 7
Rejestracja: pt cze 05, 2020 8:21 pm

sob wrz 05, 2020 8:06 pm

Hmm zapowiada się ciekawie szczególnie z tą zmianą numeru GUI na własny opis.
Nic biorę się do pracy a wątek zamykam.
Dzięki ESPABLO :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”