sonoff sv do bramy

mar4c1n
Posty: 2
Rejestracja: pn cze 29, 2020 11:51 am

pt wrz 11, 2020 10:46 am

witam mam problem ze sterownikiem do bramy po burzy przestal dzialac podlaczam go pod 24 v martwy zas jak podlacze pod 3,3v na plytce to dziala moze ktos ma jakis pomysl.
Ogladajac plytke zauwazylem cos dziwnego jak by przepalone czy to moze byc powod?
Załączniki
IMG_20200911_120645.jpg
IMG_20200911_120645.jpg (4.42 MiB) Przejrzano 192 razy
IMG_20200911_120738.jpg
IMG_20200911_120738.jpg (2.59 MiB) Przejrzano 192 razy
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 271
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pt wrz 11, 2020 6:30 pm

Kup nowy a najlepiej dwa (wgraj soft, jeden S-SV na półkę jako zapas) a jeszcze naj-najlepiej SBW-02.
:mrgreen:
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9136
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 11, 2020 7:14 pm

Ta dioda nie jest elementem zasilania. Zabezpiecza układ przed przebiciem z przekaźnika.
mar4c1n
Posty: 2
Rejestracja: pn cze 29, 2020 11:51 am

pn wrz 21, 2020 8:53 am

Mam wrazenie ze a dioda jest strzelona pod lupa jak patrze to jak by bylo pęknieta moge ja gdzies dostac aby wymienic?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9136
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn wrz 21, 2020 9:38 am

Ta dioda nie jest częścią układu zasilania. Nawet gdyby miała przebicie to dopiero przy próbie załączenia przekaźnika, układ mógłby się resetować. Wymiana jej nic Ci nie da... zresztą możesz sprawdzić czy nie jest uszkodzona przy pomocy miernika. Możesz ją też na próbę wylutować. Układ bez niej wystartuje.

Tu masz schemat układu:
https://www.itead.cc/wiki/images/0/09/S ... ematic.pdf

Sprawdź miernikiem czy na pokładzie jest 3.3V


PS. Nie jestem elektronikiem
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-09-21 o 11.33.05.png
Zrzut ekranu 2020-09-21 o 11.33.05.png (93.06 KiB) Przejrzano 58 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1319
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn wrz 21, 2020 9:44 am

Potwierdzam to co napisał Przemek. Bez tej diody cały moduł powinien poprawnie działać. To tylko dioda zabezpieczająca.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
elmaya
Posty: 957
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn wrz 21, 2020 11:02 am

You say it works with 3.3v, that means that diode "D2" is fine and if you remove it you will end up with "Q1" destroyed.

the problem is in this part, 5v regulator.

IMG_20200911_120645.jpg
IMG_20200911_120645.jpg (346.66 KiB) Przejrzano 43 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”