problem z esp8266 i płytką przekaźnika HW-655

osa931
Posty: 7
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 8:41 am

wt wrz 15, 2020 8:50 am

Witam. mam problem z ustawieniem tego sprzętu :oops: co bym nie wgrał programem esp8266 download tool czy ESP8266Flasher nie aktywuje przekaźnika. W inCan_Easy jest możliwość wyboru jaki gpio ma sterować przekaźnikiem ale z skąd wiadomo który wybrać? Chciałem zrobić domofon sterowany zdalnie i nie wiem gdzie robię błąd Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt wrz 15, 2020 5:25 pm

Poczytaj ten temat:
viewtopic.php?f=27&t=2599
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
osa931
Posty: 7
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 8:41 am

wt wrz 15, 2020 5:57 pm

Problem w tym ze w tym temacie linki wygasły :? jest coś o przeróbce elektroniki ale zdjęcia też wygasły
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1538
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt wrz 15, 2020 6:30 pm

Ten moduł to jest tzw "przerost formy nad treścią". Do prostega zal/wył wykorzystali komunikację UART. Trzeba znać protokół komunikacji. Wg mnie bez sensu. Odradzam te moduły i tym podobne.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
osa931
Posty: 7
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 8:41 am

wt wrz 15, 2020 6:35 pm

No teraz i ja to widzę ale skoro już nabyłem to coś walczę. Zrobiłem tak jak w temacie odciąłem nogę z układu i zlutowałem r3 z gpio2. problem w tym ze teraz przekaźnik jest ciągle włączony :D
Patryk
Posty: 864
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt wrz 15, 2020 6:52 pm

Wydaje mi się, że @elmaya gdzieś udostepnił soft dla tego modułu.
Na już znalazłem to:
 viewtopic.php?p=54829#p54829
ale chyba jest jeszcze gdzieś coś innego.
Szukaj w postach @elmaya.
osa931
Posty: 7
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 8:41 am

wt wrz 15, 2020 7:57 pm

Chyba nie o to mi chodzi.
osa931
Posty: 7
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 8:41 am

wt wrz 15, 2020 8:29 pm

czyli jaki rodzaj będzie działał najlepiej jako włącznik zamka domofonu i będzie sterowany przez suple? esp-01s v1.0 sie nada?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1538
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt wrz 15, 2020 9:05 pm

Daj sobie spokój z modułami z serii esp-01s. Kup sobie najlepiej wemos d1 mini + relay shield
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
osa931
Posty: 7
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 8:41 am

śr wrz 16, 2020 3:12 pm

dziękuje wszystkim za rady poczytałem dokładnie i udało mi się to uruchomić w dość dziwny sposób ale działa jako zdalne otwieranie domofonu. Wgrałem inCan easy gdzie w ustawieniach wybrałem gpio3 (RX) . Odciąłem ścieżkę na płytce HW-655 łączącą z esp8266 i zlutowałem z R3 odcinając nogę ze scalaka z którym było połączone i działa :o
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”