ESP 8266 mod 07

besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sun Mar 20, 2016 10:45 pm

Witam Wszystkich . Na portalu "Majsterkowo" znalazłem projekt gniazdka wifi i tak trafiłem tu. Bardzo mnie cieszy, że projekt SUPLA jest po polsku, że jest otwarty i rozwojowy. Możliwość stworzenia taniej automatyki ułatwiającej życie i to jeszcze na własnym serwerze to się CHWALI.
Jestem początkujący jeśli chodzi o programowanie arduino dlatego chcę zapytać, czy moduł (jak w tytule) powinien działać tak samo jak wersja 12?
Mam dwa takie ESP wer. 07 pracowały z DHT22 , z układami RC i jako zdalne (wifi, internet) włączniki i przyciski dzwonkowe ( sterowanie ryglem, oświetleniem i bramami. Oprogramowanie, serwer do obsługi i apka na smarfona niestety w wersji ang. Chcę się przesiąść na suplę ale jak to początkujący nie wiem jak to ogarnąć. Połączyłem układ według schematu z serwera supli , pobrałem najnowsze firmware , wgrałem ale za chiny nie mogę wprowadzić modułu w tryb acces pointa, próbowałem wersji z zamienionymi GPIO 4,5 ale też lipa.
Może ktoś podpowie czy te 07 ruszą na firmware od 12 ?
Raz jeszcze SZACUN za pomysł.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5496
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 21, 2016 7:03 am

Musisz podłączyć przycisk tak jak np. na tym schemacie
viewtopic.php?f=6&t=9&hilit=przycisk%2A&start=10#p38

Rezystorem do 3.3V i przyciskiem do GND.
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Wed Mar 23, 2016 6:54 pm

Witam podłączyłem esp 01 i bez problemu przeszedł w tryb AP i widzę sieć SUPLA ESP8266 pomęczę jeszcze ten moduł 07 ale na razie bez sukcesu podpinałem GPIO5 przez rezystor do+3,3V i kondensator 100n do masy plus zwora do masy, potem bez kondensatora i też nie wchodzi w tryb AP.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5496
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 23, 2016 7:00 pm

Niektóre ESP mają zamieniony port 5-ty z 4-tym. Spróbuj z GPIO4
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Wed Mar 23, 2016 9:11 pm

Jest OK ten uparty moduł 07 zaczął działać. Zalogowałem się mam lokalizację , identyfikator , tylko jak dodać urządzenia ? bo lista jest pusta. Jak klikam np na oświetlenie to przechodzę na stronę główną
User avatar
pzygmunt
Posts: 5496
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 23, 2016 9:16 pm

ESP nie połączył sie z serwerem w takim razie. Zobacz co masz na konsoli
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Thu Mar 24, 2016 11:38 am

Wszystko działa na tym 07 Dzięki za wskazówki. Kiedy będzie soft poprawiony dla esp01? chodzi o gniazdko oczywiście, teraz działa ale przełącza co 4s przekaźnik
User avatar
pzygmunt
Posts: 5496
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Mar 24, 2016 3:46 pm

Czekam na nowy ESP01 ponieważ jedyny jaki miałem odmówił posłuszeństwa.
Jak będę miał sprzęt to dopracuje soft.
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Thu Mar 24, 2016 7:47 pm

Super to będę czekał. Bardzo fajnie śmiga ta wizualizacja otwarte zamknięte, włączone wyłączone nawet moja żona chce gniazdko do żelazka bo wiecznie zapomina czy wyłączyła :) . Jak uda się dodać sterowanie PWM ( serwo) , taśmy LED , więcej czujników np DHT11,22, to będzie można tworzyć bardzo ciekawe rozwiązania. Raz jeszcze dziękuję za wskazówki
User avatar
slawek
Posts: 2151
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Mar 24, 2016 11:43 pm

besix wrote:Jest OK ten uparty moduł 07 zaczął działać. Zalogowałem się mam lokalizację , identyfikator , tylko jak dodać urządzenia ? bo lista jest pusta. Jak klikam np na oświetlenie to przechodzę na stronę główną
Jak zmusiłeś ESP-07 do wejścia w tryb AP?
Czy tylko ja mam takie problemy?
Po flaszowaniu i restarcie napięcia świecą mi 3 kolory jak podczas flaszowania i nic nie jest w stanie tego zmienić, odwrotnie niż w ESP-01 - te z kolei nie chcą wyjść z trybu AP... złośliwość IoT ???
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply