ESP 8266 mod 07

User avatar
pzygmunt
Posts: 6236
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Mar 25, 2016 6:50 pm

Wzajemnie :)
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Mon Mar 28, 2016 7:25 pm

Witam dziś odpoczywając po wyżerkach świątecznych, uruchomiłem kolejny moduł ESP 07 wszystko ruszyło od strzała wgrałem firmware sterowania roletami a moduł zgłosił konflikt lokalizacji, dodałem inną lokalizację i okazało się że moduł obsługuje bramy a nie rolety ( stąd konflikt bo jeden od bram już był w tej pierwszej lokalizacji) . Pomyślałem dałem ciała i wgrałem zły soft, więc na wszelki wypadek raz jeszcze pobrałem ze strony SUPLA firmware od rolet, wgrałem i zonk znowu obsługa bram , wgrałem gniazdko - poszło gniazdko , znów wgrałem rolety i znów jest obsługa bram
O co chodzi ? Coś jest nie tak z firmware od rolet , czy ja robię coś źle ?. Usuwałem wszystkie urządzenia , usuwałem lokalizacje, zaczynałem od nowa i dalej nie mogę uruchomić rolet
User avatar
pzygmunt
Posts: 6236
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 28, 2016 7:30 pm

Może ja się pomyliłem. Jutro wprzucę na wszelki wypadek jeszcze raz przekompilowany firmware.
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 28, 2016 7:35 pm

Tu chyba kolega ma podobny problem: viewtopic.php?f=8&t=77
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Mon Mar 28, 2016 7:39 pm

Ok Dziękuję za szybką reakcję :D Mam pytanie . Czy dołożenie obsługi serwa + DS18B20 na jednym module to dużo pracy dla Ciebie ?
Zależy mi na sterowaniu przepustnicą powietrza w kominku i przy okazji kontrola temperatury płaszcza ( kominek z płaszczem wodnym)
Czekam na odpowiedz i życzę Miłego Wieczoru
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 28, 2016 7:42 pm

besix wrote:Witam dziś odpoczywając po wyżerkach świątecznych, uruchomiłem kolejny moduł ESP 07 wszystko ruszyło od strzała wgrałem firmware sterowania roletami a moduł zgłosił konflikt lokalizacji, dodałem inną lokalizację i okazało się że moduł obsługuje bramy a nie rolety ( stąd konflikt bo jeden od bram już był w tej pierwszej lokalizacji) .
Czyli w jednej lokalizacji mogę mieć tylko jedną bramę np garażową?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6236
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 28, 2016 8:04 pm

Bez limitu
User avatar
pzygmunt
Posts: 6236
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 29, 2016 7:50 am

Wrzuciłem jeszcze raz skompilowany firmware. Możesz pobrać i sprawdzić.
Odnośnie konfliktu lokalizacji. Występuje on jak usuwana są lub zmieniane kanały. Wtedy trzeba odłączyć urządzenie. Usunąć je z cloud-a i podłączyć ponownie. Konflikt nie występuje jak dodawane są nowe kanały bez zmiany kolejności / modyfikacji poprzednich.
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Tue Mar 29, 2016 10:38 am

Konflikt lokalizacji sprawdzony i rzeczywiście mogę dodać więcej niż jeden moduł realizujący te same funkcje , co do firmware rolet nowo pobranego dziś rano, wgrywa się jako rolety, widać tylko jeden przekaźnik który działa jak przycisk chwilowy , przycisk ręczny nie działa , czy jest chwilowy czy stały to milczy, nie działa też termometr wgrywałem to firmware trzy razy na przemian z firmware socet i w gniazdku wszystko śmiga a w roletach lipa na koniec wgrałem obsługę bram z najnowszego softu i brak termometru , wrzuciłem starszy firmware bram i wszystko śmiga.
Te rolety chyba są do dopracowania
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Tue Mar 29, 2016 10:40 am

Jutro powinienem mieć ESP 12 dziewiczy więc zobaczymy te rolety na 12
Post Reply