ESP 8266 mod 07

User avatar
pzygmunt
Posts: 5979
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 30, 2016 10:08 am

Którego dokładnie firmware-u używasz ?
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 30, 2016 12:54 pm

Tego z github - wczoraj pobrałem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5979
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 30, 2016 1:08 pm

Ale przypadkiem jakiegoś wroom-a nie użyłeś ?
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 30, 2016 1:20 pm

Nie, ale też próbowałem jako "podkład" w nadziei że wykasuje mi stare ustawienia, niestety nie wymazuje też...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 30, 2016 2:56 pm

Zauważyłem też, że jeśli w module, który pracuje u mnie już jakiś czas jako socket zmienię soft na gate to też nie da się wejść w tryb CFG tylko łączy się z supla po starych ustawieniach z socket-a. W sytuacji odwrotnej ( zmiana z gate na socket) ustawienia też pozostają, natomiast da się wejść w tryb CFG z nowym softem - oczywiście pod warunkiem, że pierwszy soft był gate. Może trzeba wyczyścić całkowicie pamięć?

EDIT: Sprawa rozwiązana - trzeba po prostu w socket wchodzić poprzez pięciokrotne załaczenie/wyłączenie :oops: zmyliły mnie ustawienia domyślne jednakowe dla gate i socket (tryb button).
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
vcompl
Posts: 139
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Sat Apr 30, 2016 4:23 pm

Moze Przemek opisałby jak to jest zaprogramowane. Dla ESP-12E firmware gate i socket, który chodzi dość stabilnie, w wykonaniu z UART zasilane przez mikro USB (wieć wszystko jest gotowe i nie mozna się pomylić) nigdy nie udało mi się ponownie wejść w tryb AP po wszesniejszym polaczeniu z Supla-cloud. To głupie ale wykonuję ponowne wgranie firmware. Jakie są sekwencje "magicznych ruchów" aby ponownie wejść w tryb AP -config/
User avatar
pzygmunt
Posts: 5979
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 30, 2016 4:46 pm

Jeżeli przycisk jest ustawiony na "switch" to trzeba przełączyć go 0->1->0 itd. 10 razy w ciągu < 10 sekund.
Jeżeli "button" czyli press button to trzeba przytrzymać przez min. 5 sek. ponowne naciśnięcie wraca to trybu pracy regularnej.

W nowych wersjach firmware-u wybór rodzaju przycisku będzie tylko w oprogramowaniu dla gniazdek wifi.
Przebudowałem trochę kod dla firmware-u tak aby można było łatwiej zarządzać konfiguracjami i łatwiej to kompilować.
Wkrótce to wrzucę na githuba.
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 30, 2016 10:34 pm

pzygmunt wrote:Jeżeli przycisk jest ustawiony na "switch" to trzeba przełączyć go 0->1->0 itd. 10 razy w ciągu < 10 sekund.
Jeżeli "button" czyli press button to trzeba przytrzymać przez min. 5 sek. ponowne naciśnięcie wraca to trybu pracy regularnej.
Chyba nie do końca tak jest, bo defaultowo jest ustawione na button a przy gate wystarczy wcisnąć na 5 sek, natomiast przy socket trzeba "kliknąć" 5 razy (zał/wył) też przy button. Chyba, że pomyliłem moduły (ważny pierwszy soft supla na nowy moduł), bo jeśli nie zmieniamy ustawień to zostaje konfig z pierwszego flaszowania supla skonfigurowanego dla danej sieci i lokalizacji nawet po kilku flaszowaniach.
Last edited by slawek on Sat Apr 30, 2016 10:38 pm, edited 1 time in total.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply