suplowa szkrzynka pocztowa

xzihen
Posty: 41
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

pt paź 16, 2020 12:20 pm

Witajcie, jakiś czas temu spodobał mi się bardzo temat na forum, w którym omawiana była suplowa skrzynka pocztowa. @klew pomógł mi wtedy dopieścić kod, ponieważ kod w tamtym temacie nie chciał się skompilować..., lecz dzisiaj gdy w końcu zabrałem się za wykonanie układu kod co prawda się kompiluj, lecz układ prawdopodobnie nie łączy się z suplą. Na stronie mojego acces point'a nie pojawia się żadne nowe urządzenie :( Dodam jeszcze, że nie wynika to z braku zasięgu bo nad układem pracuje nieopodal acces point'a.

Kod:

Kod: Zaznacz cały

#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/network/esp_wifi.h>

#include <supla/control/button.h>
#include <supla/sensor/virtual_binary.h>

const char* ssid = "wlan-g";
const char* password = "******";

Supla::ESPWifi wifiInterface;

void setup() {
  Serial.begin(11520);
  wifiInterface.setSsid(ssid);
  wifiInterface.setPassword(password);

  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x2B,0xFF,0xE5,0x76,0x62,0x0A,0x92,0x49,0xA3,0xDC,0x8C,0xB9,0xE3,0x61,0xEB,0x5C};
  char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {0xE1,0xAD,0xD1,0x4D,0x2F,0xCC,0xB3,0xD8,0xBD,0x8E,0xC7,0x55,0x95,0xD3,0x74,0x36};
  
  Supla::Sensor::VirtualBinary *sensor = new Supla::Sensor::VirtualBinary;

  Supla::Control::Button *buttonSet = new Supla::Control::Button(5, true, true);
  Supla::Control::Button *buttonClear = new Supla::Control::Button(6, true, true);

  buttonSet->willTrigger(*sensor, Supla::ON_PRESS, Supla::SET);
  buttonClear->willTrigger(*sensor, Supla::ON_PRESS, Supla::CLEAR);
  
  SuplaDevice.begin(GUID,                    // Global Unique Identifier 
                    "*******",//      //"svr23.supla.org",  // SUPLA server address
                    "**************",
                    AUTHKEY);                // Authorization key
}

void loop() {
  SuplaDevice.iterate();
}
W serial monitorze otrzymuje takie "krzaki":
Obrazek Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej dziwnej jak dla mnie sprawy :D
Pozdrawiam
bigthomas
Posty: 78
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pt paź 16, 2020 12:42 pm

Kod się może i skompilował, ale z logu wynika że chyba nie wgrało się to jak trzeba.
W logach seriala masz tylko to co przesłałeś, czy coś więcej?
lukfud
Posty: 558
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 16, 2020 12:49 pm

buttonSet->addAction(..)
klew pisze:
ndz wrz 20, 2020 7:15 pm
Wczoraj wieczorem zmieniła się składnia i nazwa metody. Także jeśli brałeś z mojego githuba świeży kod, to trzeba zmienić na:

Kod: Zaznacz cały

button.addAction(Supla::TOGGLE, relay, Supla::ON_PRESS);
xzihen
Posty: 41
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

pt paź 16, 2020 12:53 pm

@bigthomas w serialu mam tylko to co przesłałem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1614
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 16, 2020 3:17 pm

Nie napisałeś nic nt tego czy skompilowany kod udało się wgrać. Jaki to moduł i z jakimi ustawieniami wgrywasz kod
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
xzihen
Posty: 41
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

pt paź 16, 2020 9:36 pm

rano podeśle logi z wgrywania na płytkę :)
Pozdrawiam
xzihen
Posty: 41
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

sob paź 24, 2020 12:13 pm

Przepraszam za tak długi czas odpowiedz... Niżej podsyłam logi z wgrywania firmweru na płytkę wemos d1 mini.

Kod: Zaznacz cały

Executable segment sizes:


IROM   : 368220          - code in flash         (default or ICACHE_FLASH_ATTR) 


IRAM   : 27352   / 32768 - code in IRAM          (ICACHE_RAM_ATTR, ISRs...) 


DATA   : 1276  )         - initialized variables (global, static) in RAM/HEAP 


RODATA : 3272  ) / 81920 - constants             (global, static) in RAM/HEAP 


BSS    : 29312 )         - zeroed variables      (global, static) in RAM/HEAP 


Szkic używa 400120 bajtów (41%) pamięci programu. Maksimum to 958448 bajtów.
Zmienne globalne używają 33860 bajtów (41%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 48060 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
esptool.py v2.8
Serial port COM6
Connecting....
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
Crystal is 26MHz
MAC: 8c:aa:b5:0e:53:f1
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MB
Flash params set to 0x0340
Compressed 404272 bytes to 295314...

Writing at 0x00000000... (5 %)
Writing at 0x00004000... (10 %)
Writing at 0x00008000... (15 %)
Writing at 0x0000c000... (21 %)
Writing at 0x00010000... (26 %)
Writing at 0x00014000... (31 %)
Writing at 0x00018000... (36 %)
Writing at 0x0001c000... (42 %)
Writing at 0x00020000... (47 %)
Writing at 0x00024000... (52 %)
Writing at 0x00028000... (57 %)
Writing at 0x0002c000... (63 %)
Writing at 0x00030000... (68 %)
Writing at 0x00034000... (73 %)
Writing at 0x00038000... (78 %)
Writing at 0x0003c000... (84 %)
Writing at 0x00040000... (89 %)
Writing at 0x00044000... (94 %)
Writing at 0x00048000... (100 %)
Wrote 404272 bytes (295314 compressed) at 0x00000000 in 26.4 seconds (effective 122.6 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting via RTS pin...
Wgrywam z takimi ustawieniami:
Obrazek
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”