Sonoff TH16 i dodatkowe funkcje

Hans_SP
Posty: 3
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:51 am

ndz paź 18, 2020 6:31 am

Dzień dobry wszystkim,

Jestem tu nowy więc wybaczcie jak zadam pytanie które gdzieś tam w odmętach forum już było.

Nabyłem moduł Sonoff TH16 z czujnikiem temperatury i wilgotności. Podpiąłem go pod Suple i okazało się że są dostępne dodatkowe funkcje. Podaję screen.
Sonoffa zakupiłem chyba z najnowszym softem tak aby dogadywał się z Suplą sam nie wgrywałem odpowiedniego oprogramowania.
Chciałbym wykorzystać możliwość podpięcia dodatkowego termometru pod piny na płytce. I stąd moje pytanie. Czy wystarczy samemu złożyć z części taki termometr plus rezystor czy trzeba wykonać coś innego?
Dodam że czujnik na 2,5mm jack'a jest na 20m przedłużaczu i mierzy temp.w odległym pomieszczeniu. I drugie pytanie dotyczące dodatkowej funkcji jaką jest licznik energii. W jaki sposób ją wykorzystać?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-10-18 o 07.44.03~2.jpg
Zrzut ekranu 2020-10-18 o 07.44.03~2.jpg (70.16 KiB) Przejrzano 215 razy
Patryk
Posty: 888
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz paź 18, 2020 2:41 pm

Hans_SP pisze:
ndz paź 18, 2020 6:31 am
Nabyłem moduł Sonoff TH16 ...
Sonoffa zakupiłem chyba z najnowszym softem ...
Ciężko to wytłumaczyć w paru słowach lub  zdaniach.
Nie ma czegoś takiego jak "najnowszy" soft.
Osobiście porównał bym to do klocków ( z dzieciństwa ).
Dostajesz zestaw "klocków" i budujesz praktycznie to, co Ci wyobraźnia podpowiada.
Oczywiście w ramach możliwości "klocków".
Podobnie  jest z SUPLĄ.
Na Twoje pytanie zatem najlepiej odpowie autor softu ( ten Co od niego go kupiłeś ), gdyż ciężko  ( na forum ),  "zdiagnozować" nie znając softu, co potrafi.

Ale tak na już, osobiście podejrzewam ( wydaje mi się ) że:
1. Soft pozwala na podpięcie czujnika temperatury  ( ds18b20 )
LUB
czujnika temperatury i wilgotności.
I tu znów Ciężko powiedzieć którego:
DHT11, DHT22 lub SI7021 - to wie autor softu.

Czy można podłączyć dwa czujniki na raz - ds18b20 i np: dht22 - ciężko to też powiedzieć nie znając softu.

2.  Sonoff TH16 nie ma "w sobie" modułu pomiaru energii.
Ale autor softu mógł zastosować taki "trik".
Do TH16 jest podłączona np. żarówka o mocy 60W. I wtedy podczas konfiguracji na "sztywno" podaje się tą moc ( 60W ) i sonoff th16 mierzy zużycie energii, ale według czasu załączonego przekaźnika.
Jest to taki "sztuczny" pomiar, orientacyjny.
Hans_SP
Posty: 3
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:51 am

ndz paź 18, 2020 4:36 pm

Dziękuję za rozjaśnienie sprawy. Do TH 16 mam podłączony sensor AW2301 na mini jack'u.
Czyli żeby sprawdzić jaki soft mam w Sonoffie muszę go podłączyć do programatora!?
Patryk
Posty: 888
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz paź 18, 2020 4:53 pm

Hans_SP pisze:
ndz paź 18, 2020 4:36 pm
Czyli żeby sprawdzić jaki soft mam w Sonoffie muszę go podłączyć do programatora!?
Nie.
Albo zapytaj sprzedawcę lub przejdź  w tryb konfiguracyjny.
Tam "powinna" być " jakaś" informacja co to za  soft.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 357
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

ndz paź 18, 2020 5:14 pm

Z poziomu cloud nie można odczytać?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1407
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 5:52 pm

Szczegółów na temat softu można się dowiedzieć tylko i wyłącznie od sprzedawcy sterownika z wgranym softem Supla. Z Cloud odczytamy tylko numerek, który tak naprawdę nic nam nie powie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 357
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

ndz paź 18, 2020 5:53 pm

No i zawsze się człowiek czegoś mądrego dowie przy wieczornym browarku ;)
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Hans_SP
Posty: 3
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:51 am

ndz paź 18, 2020 6:26 pm

ok tak zrobię, tzn zapytam sprzedawcę.
W sumie to pojawiła się funkcja "proteza" pomiaru energii. Na poważnie nie użyteczna.
Wnioskuję, że można co nieco do TH16 podłączyć ale na oddzielnej płytce pod wewnętrzne piny itd. A tak to więcej się z niego nie wyciśnie.
Jeszcze raz dziękuję za info.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”