Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw paź 22, 2020 7:35 am

Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu tej marki aby niezawodnie działało WiFi w domku jednorodzinnym z użytkowym poddaszem o podstawie 13m x 10m i zasięgiem na zewnątrz budynku minimum 8m do 15m plus oczywiście poddasze.
Docelowo sieć powinna bezproblemowo obsłużyć jednocześnie minimum 50 urządzeń WiFi w tej przestrzeni.

W tej chwili mam 2 szt. TPLink Deco M4R (parter i poddasze) ale ciągle są z nimi jakieś problemy a raptem mam ze 30 urządzeń WiFi podłączonych. Dostęp do internetu jest przez Liveboxa 2.0 z wyłączonym WiFi i DHCP. Jeden Deco podłączony jest kablem z Liveboksem a ten na piętrze póki co ma uplinka po WiFi. Pracują w trybie mesh.

Przeglądałem urządzenia Ubiquiti UniFi ale za cholerę nie wiem co i ile czego wziąć, żeby spełniło moje wymagania i nie przepłacić. Czy wystarczy jedno urządzenie, czy potrzebne będą dwa? Który model?

Jeśli ktoś ma doświadczenia z tą marką to proszę o podpowiedź.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1171
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw paź 22, 2020 7:45 am

Obstawiam, że jak dasz w centralnym punkcie jedną sztukę Ubiquiti AP LR to powinno Ci to wystarczyć.
U mnie działa na całej powierzchni domu + ogród 40m w dal od domu. 3 kondygnacje po 60m2.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
kris.sg
Posty: 162
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

czw paź 22, 2020 7:48 am

Ja u siebie mam 2 anteny ubiquiti uap ac lite (po jednym na piętro) i 1szt uap ac mesh na zewnątrz.
Pokrycie wifi jest ok w domu i po za, jako kontroler robi malina :)
U mnie się to sprawdza mam ustawioną jedną sieć wifi na 2,4 i 5ghz, moduły łączą się bez problemu.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw paź 22, 2020 7:58 am

michael pisze:
czw paź 22, 2020 7:45 am
Obstawiam, że jak dasz w centralnym punkcie jedną sztukę Ubiquiti AP LR to powinno Ci to wystarczyć.
U mnie działa na całej powierzchni domu + ogród 40m w dal od domu. 3 kondygnacje po 60m2.
Dzięki. Chyba tak zrobię. Gdyby się okazało, że są jakieś problemy zawsze mogę dokupić dodatkowy LITE na piętro...
Czy gdybym potem dokupił ten LITE to będzie chodził mesh z LR?
kris.sg pisze:
czw paź 22, 2020 7:48 am
Ja u siebie mam 2 anteny ubiquiti uap ac lite (po jednym na piętro) i 1szt uap ac mesh na zewnątrz.
Pokrycie wifi jest ok w domu i po za, jako kontroler robi malina :)
U mnie się to sprawdza mam ustawioną jedną sieć wifi na 2,4 i 5ghz, moduły łączą się bez problemu.
Wow. Wypasione. Ale aktualnie nie stać mnie na wydatek większy niż 0,5kzł
Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2020 8:00 am przez Goral64, łącznie zmieniany 1 raz.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1171
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw paź 22, 2020 7:59 am

Będzie działać
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw paź 22, 2020 8:22 am

OK, Ubiquiti UniFi AP, AC Long Range World powinien jutro być już u mnie i wszystkie wątpliwości pewnie się rozwieją :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Jarson78
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

czw paź 22, 2020 9:40 am

Pytanko mam bo nie za bardzo się na tym wszystkim znam.
Mam internet radiowy, router jakiś stary TP-link oraz switch.
Router zablokowany przez dostawcę internetu więc nawet nie mam do niego dostępu .
Od około miesiąc praktycznie co dziennie przestaje działać wifi, dopiero restart pomaga.
Urządzeń wifi troszkę jest odkąd poznałem Suple i ciągle przybywa.
I teraz tak, jeżeli kupiłbym np. ubiquiti uap ac lite to czy dostawca internetu musi tam wprowadzić swoje dane abym miał internet i antenę od radiówki (paraboliczna zasilana przez POE) wpinam do niego, jeśli tak to jak wtedy podłączyć switch czy po prostu ubiquiti wpinam w ten router co mam i jest kolejna sieć wifi?
Co z wszystkimi urządzeniami typu sonoff, muszę w nich zmieniać nazwę sieci i hasło nawet wtedy kiedy byłyby takie same jak w starym routerze?
Czy zasięg wifi będzie dużo lepszy niż ze starego routera?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1171
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw paź 22, 2020 10:25 am

Dostawca nic nie musi robić. Kupujesz, konfigurujesz i działa.
Osobiście poprosiłbym dostawce, żeby wyłączył radio w routerze, który od niego posiadasz, żeby nie zakłócać niepotrzebnie eteru :D
W drugiej kolejności możesz ustawić taką samą nazwę i hasło dla sieci WiFi.

Te produkty są bardzo udane, jedynym mankamentem jak nie masz biegłości w konfiguracji sieciowej to poproś kogoś o pomoc, bo możliwości i stopień zaawansowania może niejednego przerazić :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Jarson78
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

czw paź 22, 2020 10:43 am

Ale ubiquiti podpinam pod ten router co mam teraz?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw paź 22, 2020 11:21 am

Jarson78 pisze:
czw paź 22, 2020 10:43 am
Ale ubiquiti podpinam pod ten router co mam teraz?
Tak.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”