Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 775
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt paź 23, 2020 1:54 pm

Wygląda jednak, że wtopiłem i na jednym urządzeniu się nie da pokryć obszaru, który mnie interesuje :(
Tak więc czas odkładać na rozszerzenie...
Nie chce ktoś okazyjnie kupić TPLink Deco M4R 2 szt. z półrocznym przebiegiem? :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9617
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt paź 23, 2020 3:39 pm

Nie wtopiłeś. Ubiquity to na prawdę dobry sprzęt. Z czasem dostrzeżesz różnicę w jakości. Rozbudowa sieci to też inna bajka. Na prawdę dobrze do działa. Możesz podpinać kolejne AP po kablu oraz używając wireless uplink-a/mesh-a.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 775
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt paź 23, 2020 3:45 pm

pzygmunt pisze:
pt paź 23, 2020 3:39 pm
Nie wtopiłeś. Ubiquity to na prawdę dobry sprzęt. Z czasem dostrzeżesz różnicę w jakości. Rozbudowa sieci to też inna bajka. Na prawdę dobrze do działa. Możesz podpinać kolejne AP po kablu oraz używając wireless uplink-a/mesh-a.
Tak, wiem. Właśnie zamówiłem dodatkowy AP tym razem LITE bo niestety, muszę mieć na obu kondygnacjach po jednym urządzeniu a drugi LR to byłby już spory nadmiar. Tak więc w przyszłym tygodniu się okaże, jak to zacznie hulać i czy zasięg sięgnie do bramy i licznika głównego.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
mariusz_70
Posty: 83
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm
Lokalizacja: Koszalin

pt paź 23, 2020 5:55 pm

Goral64 pisze:
pt paź 23, 2020 3:45 pm
Właśnie zamówiłem dodatkowy AP tym razem LITE bo niestety, muszę mieć na obu kondygnacjach po jednym urządzeniu a drugi LR to byłby już spory nadmiar. Tak więc w przyszłym tygodniu się okaże, jak to zacznie hulać i czy zasięg sięgnie do bramy i licznika głównego.
Testowałem UAP AC LITE nie byłem z nich zadowolony, przy intensywnym transferze wydaje bardzo głośne dźwięki (piszczał/syczał/bzyczał) najlepiej puścić speedtest by się przekonać w LR tego niema, u siebie mam 2szt. LR umieszczone centralnie jeden na parterze i drugi na piętrze dom mam ogarnięty ale żeby hulało prawidłowo na zewnątrz musiałem i tak dokupić dodatkowo UAP-AC-M i teraz jest stabilnie
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 775
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt paź 23, 2020 6:40 pm

mariusz_70 pisze:
pt paź 23, 2020 5:55 pm
Testowałem UAP AC LITE nie byłem z nich zadowolony, przy intensywnym transferze wydaje bardzo głośne dźwięki (piszczał/syczał/bzyczał) najlepiej puścić speedtest by się przekonać w LR tego niema, u siebie mam 2szt. LR umieszczone centralnie jeden na parterze i drugi na piętrze dom mam ogarnięty ale żeby hulało prawidłowo na zewnątrz musiałem i tak dokupić dodatkowo UAP-AC-M i teraz jest stabilnie
Może jakiś wadliwy egzemplarz? @kris.sg pisał, że ma 2 LITE ale nic nie wspominał, że warczą na niego...
Liczę się także z koniecznością zakupu czegoś na zewnątrz. Czy jak umieszczę to na kominie to ogarnie mi dom dokoła? Czy raczej od frontu i od tyłu osobno na wysokości 3m?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 139
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

sob paź 24, 2020 5:44 am

pzygmunt pisze:
pt paź 23, 2020 3:39 pm
Nie wtopiłeś. Ubiquity to na prawdę dobry sprzęt. Z czasem dostrzeżesz różnicę w jakości. Rozbudowa sieci to też inna bajka. Na prawdę dobrze do działa. Możesz podpinać kolejne AP po kablu oraz używając wireless uplink-a/mesh-a.
Ja po przesiadce na Ubiquity też zauważyłem poprawę jakości znaczną. Mam niestety plusa lte, kiedyś przy netflixie trzeba było telefony wyłączyć z wifi bo nie dawało rady, teraz śmiga wszystko bez zająknięcia.
kris.sg
Posty: 162
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

sob paź 24, 2020 7:03 am

mariusz_70 pisze:
pt paź 23, 2020 5:55 pm
Goral64 pisze:
pt paź 23, 2020 3:45 pm
Właśnie zamówiłem dodatkowy AP tym razem LITE bo niestety, muszę mieć na obu kondygnacjach po jednym urządzeniu a drugi LR to byłby już spory nadmiar. Tak więc w przyszłym tygodniu się okaże, jak to zacznie hulać i czy zasięg sięgnie do bramy i licznika głównego.
Testowałem UAP AC LITE nie byłem z nich zadowolony, przy intensywnym transferze wydaje bardzo głośne dźwięki (piszczał/syczał/bzyczał) najlepiej puścić speedtest by się przekonać w LR tego niema, u siebie mam 2szt. LR umieszczone centralnie jeden na parterze i drugi na piętrze dom mam ogarnięty ale żeby hulało prawidłowo na zewnątrz musiałem i tak dokupić dodatkowo UAP-AC-M i teraz jest stabilnie
U siebie mam też w sieci NAS i często przesyłam pełną kopię Laptopa po wifi, nie słyszę żadnych dźwięków z anten.
Myślę że masz wadliwy egzemplarz.
jaku2k
Posty: 61
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

ndz paź 25, 2020 1:56 pm

Witam,
dzisiaj przyszedł do nas ten sam Ubiquiti AP LR. Po skonfigurowaniu go przez interfejs w przeglądarce wyłączyłem komputer. Access point nadal rozsyłał wifi, ale bez dostępu do Internetu. Po ponownym włączeniu komputera i uruchomieniu aplikacji, wszystko działa poprawnie. Wiem, że można kupić urządzenie zastępujące aplikację w komputerze, jednak nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy.
Czy istnieje możliwość korzystania z Ubiquiti AP LR bez pomocy komputera?
Pozdrawiam,
Jakub Tatarski
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9617
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 25, 2020 2:18 pm

AP powinien działać bez komputera. Aplikacja do zarządzania upload-uje konfigurację do AP i od tego momentu powinien działać samodzielnie.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 775
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz paź 25, 2020 2:26 pm

jaku2k pisze:
ndz paź 25, 2020 1:56 pm
Witam,
dzisiaj przyszedł do nas ten sam Ubiquiti AP LR. Po skonfigurowaniu go przez interfejs w przeglądarce wyłączyłem komputer. Access point nadal rozsyłał wifi, ale bez dostępu do Internetu. Po ponownym włączeniu komputera i uruchomieniu aplikacji, wszystko działa poprawnie. Wiem, że można kupić urządzenie zastępujące aplikację w komputerze, jednak nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy.
Czy istnieje możliwość korzystania z Ubiquiti AP LR bez pomocy komputera?
Coś musiałeś "przekonfigurować". Po wyłączeniu komputera (lub kontrolera na kompie) jedynym utrudnieniem powinien być brak możliwości podłączenia się do urządzenia apką mobilną.
Jest też możliwość skonfigurowania urządzenia apką mobilną jako standalone, ale tego nie próbowałem.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”