Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1227
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt paź 27, 2020 8:16 pm

Najdalszy moduł pojawiał siei znikał a AP UniFi więc zmuszony zostałem do użycia extendera TL-WA850RE jako AP. Połączenie jest stabilne, ale minusem jest to, że klient jest na liście dodatkowego urządzenia, którego nie widać w kontrolerze UniFi.
Póki co ważne, że działa, ale aby zapewnić sobie większy komfort potrzebne będzie jakieś urządzenie zarządzane przez UniFi.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Patryk
Posty: 1379
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

wt paź 27, 2020 9:21 pm

@Goral64 - prośba.
Mógłbyś sprawdzić, ile "urządzeń" na raz może się podłączyć do Twojego TL-WA850RE ???
Do mojego, ale TL-WA855RE tylko 8.
( trochę mało ).
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1227
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt paź 27, 2020 11:07 pm

Patryk pisze:
wt paź 27, 2020 9:21 pm
@Goral64 - prośba.
Mógłbyś sprawdzić, ile "urządzeń" na raz może się podłączyć do Twojego TL-WA850RE ???
Do mojego, ale TL-WA855RE tylko 8.
( trochę mało ).
Niestety, ten model tak ma. Mój też.
TL-WA850RE/TL-WA855RE obsługuje tylko pojedyncze pasmo 2,4 GHz i aby zapewnić odpowiednią wydajność, może łączyć się z nim do 8 urządzeń jednocześnie. Jeśli chcesz więcej, musisz postarać się o wydajniejszy a tym samym droższy model.
Ja dlatego kupiłem 3 szt. TL-WA850RE, które potem zastąpiłem 2 x Deco a teraz UAP LR + UAP Lite, a i tak dla jednego modułu z Suplą wykopałem z szuflady jednego TL-WA850RE do czasu kolejnego zakupu UniFi.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1227
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr paź 28, 2020 9:09 am

Pojawiło się ciekawe zjawisko... Do kilku urządzeń jednocześnie przyznaje się zarówno któryś z UAPów jak i extender TL-WA850RE. Na odświeżanym co chwilę podglądzie podłączonych klientów i tu i tu występują te same urządzenia...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
patryk051185
Posty: 88
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

wt lis 03, 2020 1:41 pm

Czy do tych UAP lite jest dedykowany jakiś router ubiquiti?
Dostałem router od dostawcy, jest to Huawei EG8145v5. Obsługuje do 32 urządzeń a przy 17 -19 urządzeniach rozłącza moduły Supli. Obecnie dołożyłem jeszcze 2 routery tp link z taką samą nazwą, szyfrowaniem ale różnymi kanałami. Obcenie mam około 40 modułów supli i cały ten zestaw raz na kilka dni rozłącza się w akurat najmniej oczekiwanym momencie.. Dom to parterówka prostokąt 150m2 z Ytong'a. Czy te Uap Lite działają również jako mesh? Bo denerwujące jest jak wychodzę z domu, chcę otworzyć garaż i telefon przełącza się do 1 z pozostałych routerów, a ja stoję i moknę na deszczu i aplikacja SUPLI łączy się i łączy bo wykryto zmianę sieci.
Rozmawiałem z dostawcą po wymianie ich routera aby zmienić go w tryb bridge i wstawić swój Router.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1227
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lis 03, 2020 2:58 pm

Mogą pracować z dowolnym routerem, u mnie pracują z FunBoksem 2.0 ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1227
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lis 07, 2020 7:12 pm

Hmmm, odnoszę dziwne wrażenie, że pomiędzy moimi UAC AP LITE i UAC AP LITE nie działa mesh...
Idę z parteru na piętro i telefon pozostaje połączony z parterem na 2,5 ze słabszym sygnałem, zamiast przełączyć się na 2,5 lub 5 na piętrze, gdzie jest lepszy sygnał. Dopiero jak na piętrzę wyłączę i włączę WiFi w telefonie to telefon łączy się z siecią 5 na piętrze :(
Może czegoś nie ustawiłem jak należy?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
mickarp
Posty: 21
Rejestracja: śr maja 27, 2020 2:33 pm

ndz lis 08, 2020 11:37 am

mam 4 AP i tak samo się zachowują. Z tego co kojarzę unifi controller nie ma mesh.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1227
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 08, 2020 12:44 pm

Oba AP mam podłączone do sieci kablem. Dlatego uplink bezprzewodowy wyłączyłem, bo jest po kablu.
W uplinku bezprzewodowym można włączyć opcję "Zezwól na połączenie mesh z innym Access Pointem", więc dzisiaj to włączyłem. Jednak ciężko zaobserwować działanie. Jeśli telefon w pokoju na parterze jakość połączenia ma 100% z AP na piętrze, to chyba kontroler nie widzi potrzeby przełączenia na AP na parterze. I odwrotnie, jeśli drugi telefon w pokoju na parterze ma jakość połączenia z AP na parterze 97% a w sypialni na piętrze ma jakość sygnału 98% to AP na parterze, to chyba tu też kontroler nie widzi potrzeby przełączania do AP na piętrze.
Tak więc sam nie wiem czy jest mesh ale niekoniecznie jest wymagane jego działanie, czy go nie ma w sumie nie jest w tym wypadku potrzebny.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
mariusz_70
Posty: 99
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm
Lokalizacja: Koszalin

ndz lis 08, 2020 2:05 pm

Sieć mesh to sieć szkieletowa zbudowana z kilku AP lub routerów:

https://www.senetic.pl/blog/9575,czym-s ... fi-w-domu/

aby urządzenia (telefony,tablety itd.) przełączały się miedzy różnymi punktami wifi potrzebny jest roaming-wifi:

http://sieci-wifi.pl/wifi/index.php/tec ... fi-roaming

Unifi ma taką opcję:
Załączniki
wifi.png
wifi.png (54.37 KiB) Przejrzano 473 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”