Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Awatar użytkownika
Gang
Posty: 213
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

sob gru 12, 2020 4:25 pm

U mnie po zmianie wzrosło z 22 na 24 ;]
Też mam aktualizacje do wygrania... Ni chu chu ;)
Brama x3; Furtka; Temperatura: na zewnątrz, w garażu, w domu, w kotłowni, CWU, 7 czujników temperatury pieca na jednym sonoffie; Wilgotność: dom, garaż, łazienka. Liczniki prądu: MEW, SP111 x2; Czujnik drzwi; Włącznik zasilania x7
Maniek913
Posty: 317
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

sob gru 12, 2020 5:44 pm

PuteR pisze:
sob gru 12, 2020 12:42 pm
Maniek913 czy jeśli teraz zaktualizuję jeszcze kontroler do wyższej wersji to również mogę już osłabić sobie sygnał czy tyczy to się tylko aktualizacji samego UAP-AC-LR ??
Nie, kontroler możesz sobie zaktualizować.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 602
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

sob gru 12, 2020 5:45 pm

No to pytanie czy jest sens kupować UAP-AC-RL w skoro w ruterze (kontrolerzez) może być nowszy soft już zblokowany.
I po prostu kupić UAP-AC-LITE.
Maniek913
Posty: 317
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

sob gru 12, 2020 6:00 pm

Lector pisze:
sob gru 12, 2020 5:45 pm
No to pytanie czy jest sens kupować UAP-AC-RL w skoro w ruterze (kontrolerzez) może być nowszy soft już zblokowany.
I po prostu kupić UAP-AC-LITE.
Nie sądzę aby były już u nas dostępne urządzenia z najnowszym softem- wczoraj kupowałem 5-Pack UAP-AC-LR - z datą produkcji pażdziernik 2020 - i na pokładzie jest jeszcze soft kilka wersji do tyłu. Cały czas mam nadzieję że sytuacja się zmieni , bo w przeciwnym wypadku rzeczywiście kupno urządzeń z serii LR mija się z celem. Ale AP LR mają jednak nieco inną konstrukcję - więcej anten i nieco inne odbiorniki, więc na pewno oznaczają się na plus.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1038
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob gru 12, 2020 6:08 pm

W moim przypadku do tej pory aby pokryć cały dom potrzebowałem UAP-AC-LR i wspomagał go jeszcze UAP-AC-M na piętrze. Teraz jak zmieniłem tą lokalizację w UAP-AC-LR to dla sprawdzenia odłączyłem UAP-AC-M i jeden AP daje sobie radę w całym domu bez najmniejszego problemu :D.
mariusz_70
Posty: 98
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 12, 2020 6:51 pm

Ciekawi mnie jedna rzecz czy kupując sprzęt w UE nie dostajemy produktu wykastrowanego zgodnie z wytycznymi unijnymi. Ja swój sprzęt kupiłem w kraju wersja EU i mam podobnie jak @Gang


uuuu.jpg
uuuu.jpg (130.89 KiB) Przejrzano 531 razy


ale zadzwoniłem dzisiaj do mojego znajomego który sprzęt kupował w US na amazon i uniego siła sygnału jest jak u @PuteR
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1017
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob gru 12, 2020 7:47 pm

Ja mam LR na piętrze a LITE na parterze. Jeden nad drugim 3 m na krawędzi otwartej klatki schodowej. Różnie jest z zasięgiem w różnych zakątkach domu, ale rzadko kiedy ustala się połączenie 5G na 2G jak idę na górę do sypialni to telefon pozostaje połączony z parterem na 96% jakości połączenia i się nie przełącza, chyba że wymuszę.

Wyłączyłem LITE na parterze i wszystkie urządzenia poszły na piętro. Najsłabsze połączenie 22% jakości (-82dBm). Po 10 minutach nadal wszystkie urządzenia połączone są z piętrem, nic nie przełączyło się na parter... Czyli jakbym niepotrzebnie LITE kupował...

Wyłączyłem oba i ponownie włączyłem. Wszystkie urządzenie połączyły się z parterem... czyli z LITE...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Budek
Posty: 140
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

sob gru 12, 2020 9:48 pm

Szanowne Koleżanki i Koledzy :)

Zmiana kraju, pociąga za sobą zmianę mocy (każdy kraj może mieć inną normę dot. EIRP (maksymalna moc doprowadzona do anteny).
Zwiększanie mocy w AP-ku nic nie da poza tym, że urządzenie odbiorcze będzie raportowało lepszy (większy poziom) sygnał(u).

Dlaczego ??

Ponieważ urządzenie AP (jak i inne urządzenia sieciowe wifi) są urządzeniami NADAWCZO - ODBIORCZYMI, a co za tym idzie, samo zwiększenie mocy wyjściowej nadajnika nic nam nie da. To że np do ESP12F z wbudowaną anteną dotrze sygnał (bo zwiększyliśmy moc w nadajniku) nie znaczy, że nasz AP odbierze poprawnie sygnał nadany z ESP12F (tam przecież nic nie zmieniliśmy ?)

Parę lat w sieciach siedzę ... parę sieci zbudowałem ... nie jestem jakimś wielkim guru, ale sądzę, że urządzenia Ubiquiti UniFi (bo takich akurat używam w paru spółkach) są na dzień dzisiejszy najlepszym rozwiązaniem, najbardziej optymalnym.

Można napisać elaborat dot. wpływu zwiększenia mocy na zasilanie, na wydajność procesora etc. tylko po co :)

Proszę Was, nie idźcie w stronę zwiększania mocy, bo nie tędy droga, analizujcie system antenowy w urządzeniach bo to w nim wg mnie jest całe sedno problemu :)

Miłego wieczoru życzę :)

/Budek
Budek
Posty: 140
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

sob gru 12, 2020 9:56 pm

Goral64 pisze:
sob gru 12, 2020 7:47 pm
Ja mam LR na piętrze a LITE na parterze. Jeden nad drugim 3 m na krawędzi otwartej klatki schodowej. Różnie jest z zasięgiem w różnych zakątkach domu, ale rzadko kiedy ustala się połączenie 5G na 2G jak idę na górę do sypialni to telefon pozostaje połączony z parterem na 96% jakości połączenia i się nie przełącza, chyba że wymuszę.

Wyłączyłem LITE na parterze i wszystkie urządzenia poszły na piętro. Najsłabsze połączenie 22% jakości (-82dBm). Po 10 minutach nadal wszystkie urządzenia połączone są z piętrem, nic nie przełączyło się na parter... Czyli jakbym niepotrzebnie LITE kupował...

Wyłączyłem oba i ponownie włączyłem. Wszystkie urządzenie połączyły się z parterem... czyli z LITE...
Hm... tak na moje ... nie masz kontrolera ? Masz dwie taki same nazwy sieci na dwóch AP ... ?

Lite szybciej wstał, zebrał odbiorców ... góra nie ma zbyt lepszego sygnału.
Gdyby był kontroler, zadecydowałby jak rozłożyć obciążenie (urządzenia) wg jakości sygnału.

Co do jakości sygnału, z tego co pamiętam to min akceptowalne na 2,4 to 40% jakości lub -70dBm. Ale to mówię o warunkach produkcyjnych ...

/Budek
Budek
Posty: 140
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

sob gru 12, 2020 10:05 pm

Maniek913 pisze:
sob gru 12, 2020 6:00 pm
Lector pisze:
sob gru 12, 2020 5:45 pm
No to pytanie czy jest sens kupować UAP-AC-RL w skoro w ruterze (kontrolerzez) może być nowszy soft już zblokowany.
I po prostu kupić UAP-AC-LITE.
Nie sądzę aby były już u nas dostępne urządzenia z najnowszym softem- wczoraj kupowałem 5-Pack UAP-AC-LR - z datą produkcji pażdziernik 2020 - i na pokładzie jest jeszcze soft kilka wersji do tyłu. Cały czas mam nadzieję że sytuacja się zmieni , bo w przeciwnym wypadku rzeczywiście kupno urządzeń z serii LR mija się z celem. Ale AP LR mają jednak nieco inną konstrukcję - więcej anten i nieco inne odbiorniki, więc na pewno oznaczają się na plus.
Tak, na dzień dzisiejszy UAP-AC-LR są najlepszym rozwiązaniem, ale ...

Trzeba mierzyć siły na zamiary ... Jak mamy 3 pokoje w bloku z cegły i 5 urządzeń, spokojnie LITE (chyba, że kupujemy przyszłościowo i będziemy podłączać sąsiadów pod neta, to bierzemy LR)

Dom jednorodzinny: SUPLA, TABLETY, TELEFONY, TV 4K, KONSOLE, etc to wszystko wymaga nie tyle wydajności co i stabilności. LR albo nawet HD, który w środku z tego co pamiętam jest kosmicznie zbudowany.

Co do wersji softu ... tu chyba nie ma co się wypowiadać ... po co są wypuszczane nowe wersje oprogramowania ? Żeby wkur... ludzi ? NIE!
Poprawiają błędy, stabilność, optymalizują urządzenie.
Jeżeli chcemy, to z tego co pamiętam, mamy możliwość powrotu na soft wstecz ... (jak się mylę niech ktoś poprawi)

/Budek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”