Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Maniek913
Posty: 308
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz gru 13, 2020 9:30 am

Zmiana kraju, pociąga za sobą zmianę mocy (każdy kraj może mieć inną normę dot. EIRP (maksymalna moc doprowadzona do anteny).
Zwiększanie mocy w AP-ku nic nie da poza tym, że urządzenie odbiorcze będzie raportowało lepszy (większy poziom) sygnał(u).

Dlaczego ??

Ponieważ urządzenie AP (jak i inne urządzenia sieciowe wifi) są urządzeniami NADAWCZO - ODBIORCZYMI, a co za tym idzie, samo zwiększenie mocy wyjściowej nadajnika nic nam nie da. To że np do ESP12F z wbudowaną anteną dotrze sygnał (bo zwiększyliśmy moc w nadajniku) nie znaczy, że nasz AP odbierze poprawnie sygnał nadany z ESP12F (tam przecież nic nie zmieniliśmy ?)
Masz rację , tylko tu popełniasz błąd myślowy - my nie mówimy tu o "hackowaniu" radia w celu wymuszenia większej mocy - mamy produkt wymyślony i wyprodukowany w US i projektowany na tamtejsze warunki, czyli zarówno układ nadawczy, jak i odbiorczy został odpowiednio dostosowany. Natomiast sprzedając produkt do innych krajów musiał spełniać obowiązujące normy i zrobił to ( mam nadzieję) softwarowo więc mamy tu do czynienia z typową "kastracją" Bo przecież nie zmieniony jest układ odbiornika - tego normy nie regulują :D
Maniek913
Posty: 308
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz gru 13, 2020 9:42 am

Co do wersji softu ... tu chyba nie ma co się wypowiadać ... po co są wypuszczane nowe wersje oprogramowania ? Żeby wkur... ludzi ? NIE!
Poprawiają błędy, stabilność, optymalizują urządzenie.
Jeżeli chcemy, to z tego co pamiętam, mamy możliwość powrotu na soft wstecz ... (jak się mylę niech ktoś poprawi)
Tu też nie jest taka oczywista sprawa - na pewno poprawiają błedy itd. , ale i tutaj wkrada się "zielona polityka" :(
Owszem można wgrać starszy soft - przetestuj sobie sam kilka wersji i wtedy wyciągniesz wnioski.
Według moich doświadczeń ostatni "nieupolityczniony " :lol: soft dla unifi to ver. 4.3.20 z 7.07.2020 - nie dotyczy to sprzętów z statusem LTS
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 866
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz gru 13, 2020 10:51 am

Budek pisze:
sob gru 12, 2020 9:56 pm
Hm... tak na moje ... nie masz kontrolera ? Masz dwie taki same nazwy sieci na dwóch AP ... ?
Oczywiście, że mam kontroler i oczywiście, że nazwy sieci oraz hasło do nich są identyczne.
Budek pisze:
sob gru 12, 2020 9:56 pm
Lite szybciej wstał, zebrał odbiorców ... góra nie ma zbyt lepszego sygnału.
Gdyby był kontroler, zadecydowałby jak rozłożyć obciążenie (urządzenia) wg jakości sygnału.
No właśnie nie do końca to robi... do tej chwili tylko 1 urządzenie przełączyło się na piętro, pozostałe dalej tkwią przy parterze. Nawet ESP na stryszku, nad LR, 4m od LR tylko przez płytę KG...
Budek pisze:
sob gru 12, 2020 9:56 pm
Co do jakości sygnału, z tego co pamiętam to min akceptowalne na 2,4 to 40% jakości lub -70dBm. Ale to mówię o warunkach produkcyjnych ...
No to u mnie kontroler jednak nie do końca to respektuje. Mam ESP w łazience na piętrze z poziomem 35%, które łączy się z LITE na parterze (przez ścianę i strop) mając bliżej i tylko przez tę samą ścianę LR na piętrze. Kontroler automatycznie nie przełącza. A teraz zauważyłem, że ESP w pokoju mojej żony nie robi tego mimo poziomu 12%...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz gru 13, 2020 12:06 pm

Maniek913 pisze:
ndz gru 13, 2020 9:42 am
Tu też nie jest taka oczywista sprawa - na pewno poprawiają błedy itd. , ale i tutaj wkrada się "zielona polityka" :(
Owszem można wgrać starszy soft - przetestuj sobie sam kilka wersji i wtedy wyciągniesz wnioski.
Według moich doświadczeń ostatni "nieupolityczniony " :lol: soft dla unifi to ver. 4.3.20 z 7.07.2020 - nie dotyczy to sprzętów z statusem LTS
Tu nie chodzi o AP, tylko np. o to biedne ESP8266 siedzące w ścianie. Ono ma ograniczoną moc nadawczą i podkręcanie mocy na AP-ku nic tutaj nie zmieni. WiFi na AP nie jest w żaden sposób ograniczane jeśli chodzi o odbiór sygnału. Może mieć co najwyżej rozbudowane anteny i lepiej odbierać sygnał niż inne urządzenia, ale zmiana kraju nic nie zmieni pod względem odbioru.

Ja przykładowo mam problem z zasięgiem na moim Yunshanie. Jak już się połączy z siecią, to pokazuje jakość sygnału na poziomie 50%, natomiast z reguły się nie łączy z siecią i cały czas wisi jako rozłączony. Z drugiej strony mam SBW-01 w bramie z sygnałem stale na poziomie 30% i działa bez żadnych problemów. Takżę tutaj nie jest problemem moc AP-ka, tylko jego zdolność do odbioru sygnału oraz problem z mocą nadawczą Yunshana.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1625
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz gru 13, 2020 1:48 pm

Krzysiek (@Klew) słusznie zwrócił uwagę, aby pamiętać o ograniczonej mocy nadawczej urządzeń korzystających z Wi-Fi. Dlatego też należy zagęszczać ilość Access Point'ów i ograniczać ich moc nadawania, a nie sprowadzać do jednego AP nadającego z pełną mocą.
W przypadku maksymalnej mocy sygnału z AP może zaistnieć taka sytuacja, że klient AP (np. smartfon) będzie widział sieć np. na 3 kreski, ale Internet nie będzie działał bo radio smartfona nie będzie miało możliwości ustalenia takiej mocy, aby dobić się do AP. Dodatkowo urządzenia które nosimy przy sobie, trzymamy bezpośrednio przy głowie (korzystając np. z VoWiFi) muszą nadawać ze znacznie zwiększoną mocą. To także bardzo znacząco wpływa na pobór energii w urządzeniach przenośnych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Maniek913
Posty: 308
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz gru 13, 2020 4:24 pm

klew pisze:
ndz gru 13, 2020 12:06 pm
Maniek913 pisze:
ndz gru 13, 2020 9:42 am
Tu też nie jest taka oczywista sprawa - na pewno poprawiają błedy itd. , ale i tutaj wkrada się "zielona polityka" :(
Owszem można wgrać starszy soft - przetestuj sobie sam kilka wersji i wtedy wyciągniesz wnioski.
Według moich doświadczeń ostatni "nieupolityczniony " :lol: soft dla unifi to ver. 4.3.20 z 7.07.2020 - nie dotyczy to sprzętów z statusem LTS
Tu nie chodzi o AP, tylko np. o to biedne ESP8266 siedzące w ścianie. Ono ma ograniczoną moc nadawczą i podkręcanie mocy na AP-ku nic tutaj nie zmieni. WiFi na AP nie jest w żaden sposób ograniczane jeśli chodzi o odbiór sygnału. Może mieć co najwyżej rozbudowane anteny i lepiej odbierać sygnał niż inne urządzenia, ale zmiana kraju nic nie zmieni pod względem odbioru.

Ja przykładowo mam problem z zasięgiem na moim Yunshanie. Jak już się połączy z siecią, to pokazuje jakość sygnału na poziomie 50%, natomiast z reguły się nie łączy z siecią i cały czas wisi jako rozłączony. Z drugiej strony mam SBW-01 w bramie z sygnałem stale na poziomie 30% i działa bez żadnych problemów. Takżę tutaj nie jest problemem moc AP-ka, tylko jego zdolność do odbioru sygnału oraz problem z mocą nadawczą Yunshana.
Chyba się nie zrozumieliśmy - nie mówię o żadnym podkręcaniu mocy, ani nie namawiam broń Boże do łamania prawa - po prostu mówimy o normalnym wykorzystaniu różnych sprzętów jakie zostały wyprodukowane i dopuszczone do użytku. Myślisz że w US nie ma ESP8266 ? Pisałem wyłącznie o moich osobistych doświadczeniach z urządzeniami Ubiquiti i z nich wynika, że nawet z takimi "biednymi ESP8266 siedzącymi w ścianie " ten sprzęt współpracuje znacząco lepiej nawet na granicy zasięgu, stąd mój wniosek, że układy odbiorcze UniFi nadążają za ich zwiększoną mocą nadawania. ech... niepotrzebnie bąkłem o tej zmianie lokalizacji.
Pozdrawiam i chyba czas skończyć tę dyskusję, bo jeszcze przylgnie do mnie łatka radiowego pirata :D
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 866
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz gru 13, 2020 6:48 pm

@Maniek913 spokojnie. Dla mnie to była ciekawostka, którą zweryfikowałem z ciekawości czy u mnie działa. W sumie to chciałem zaoszczędzić na dodatkowym Unify, którym chciałbym pokryć lepszy zasięg między domem a frontowym ogrodzeniem, gdzie mam kilka modułów. Dlatego dałem LR na piętro, żeby mieć jak najlepszy zasięg. Niestety, aktualnie musiałem w pokoju od frontu do gniazdka przy oknie dać repeater TPLink, nad którym nie mam kontroli z Unify. Jakby LR sięgnął, byłoby super. No ale faktycznie, znaczącą rolę gra tutaj moc nadawcza modułu i jak widać to ona nie wystarcza, aby sięgnąć stabilnie do LR.
U mnie już wczoraj lokalizacja wróciła do PL a moc ustawiona została na auto.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz gru 13, 2020 11:40 pm

Maniek913 pisze:
ndz gru 13, 2020 4:24 pm
Chyba się nie zrozumieliśmy - nie mówię o żadnym podkręcaniu mocy, ani nie namawiam broń Boże do łamania prawa - po prostu mówimy o normalnym wykorzystaniu różnych sprzętów jakie zostały wyprodukowane i dopuszczone do użytku. Myślisz że w US nie ma ESP8266 ? Pisałem wyłącznie o moich osobistych doświadczeniach z urządzeniami Ubiquiti i z nich wynika, że nawet z takimi "biednymi ESP8266 siedzącymi w ścianie " ten sprzęt współpracuje znacząco lepiej nawet na granicy zasięgu, stąd mój wniosek, że układy odbiorcze UniFi nadążają za ich zwiększoną mocą nadawania. ech... niepotrzebnie bąkłem o tej zmianie lokalizacji.
Pozdrawiam i chyba czas skończyć tę dyskusję, bo jeszcze przylgnie do mnie łatka radiowego pirata :D
Przecież jasno napisałeś o zwiększaniu mocy ;). Nie wnikam w to czy to jest łamanie prawa, czy nie, bo nie znam norm i ograniczeń obowiązujących w naszy pięknym kraju.

Co do ESP, to chodziło mi tylko o to, że zmieniając moc nadawczą AP, nie wpływasz w żaden sposób na moc nadawczą klienta WiFi, ani na zdolność do prawidłowego odebrania sygnału przez AP. Także to nie ma znaczenia, czy US są ESP, czy ich nie ma. ESP ma swoją antenkę i swoją moc nadawczą i zmiana lokalizacji/mocy AP na to nie ma wpływu.
mariusz_70
Posty: 95
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm
Lokalizacja: Koszalin

pn gru 14, 2020 12:03 pm

Goral64 pisze:
ndz gru 13, 2020 10:51 am
No to u mnie kontroler jednak nie do końca to respektuje. Mam ESP w łazience na piętrze z poziomem 35%, które łączy się z LITE na parterze (przez ścianę i strop) mając bliżej i tylko przez tę samą ścianę LR na piętrze. Kontroler automatycznie nie przełącza. A teraz zauważyłem, że ESP w pokoju mojej żony nie robi tego mimo poziomu 12%...
Możesz ustawić próg sygnału przy którym urządzenie nie będzie wpuszczane na AP, czyli jak będziesz
na piętrze to nie przełączy Cię na AP na parterze gdy telefon złapie jakieś szczątki sygnału.

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/2 ... nimum-RSSI
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 866
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn gru 14, 2020 12:26 pm

mariusz_70 pisze:
pn gru 14, 2020 12:03 pm
Możesz ustawić próg sygnału przy którym urządzenie nie będzie wpuszczane na AP, czyli jak będziesz
na piętrze to nie przełączy Cię na AP na parterze gdy telefon złapie jakieś szczątki sygnału.

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/2 ... nimum-RSSI
Tak, wiem, ale co jeśli oba AP będą poniżej tego progu? :)
W tej chwili jakoś prawie po połowie się rozłożyło, więc nie jest najgorzej ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”