Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr gru 16, 2020 8:50 am

Mam 13 sterowników do kabli grzewczych na WiFi. Kilka dni temu stwierdziłem, że je w końcu w tym roku włączę - niestety po włączeniu okazało się, że router zaczął się zawieszać i nie dawał sobie rady. Okazuje się, że przy ~30 urządzeniach na wifi Huawei B529 wymięka aż miło ;) - choć producent podaje 64 klientów.

Unifi UAP Lite już do mnie leci. Na razie jedna sztuka - spróbuję nią cały dom ogarnąć. Wg opisu ma 20 dBm. Zobaczymy jak sobie poradzi z 1,5 tonami stali w stropie żelbetowym :D
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 866
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr gru 16, 2020 9:41 am

klew pisze:
śr gru 16, 2020 8:50 am
Mam 13 sterowników do kabli grzewczych na WiFi. Kilka dni temu stwierdziłem, że je w końcu w tym roku włączę - niestety po włączeniu okazało się, że router zaczął się zawieszać i nie dawał sobie rady. Okazuje się, że przy ~30 urządzeniach na wifi Huawei B529 wymięka aż miło ;) - choć producent podaje 64 klientów.
Klient klientowi nierówny ;)
klew pisze:
śr gru 16, 2020 8:50 am
Unifi UAP Lite już do mnie leci. Na razie jedna sztuka - spróbuję nią cały dom ogarnąć. Wg opisu ma 20 dBm. Zobaczymy jak sobie poradzi z 1,5 tonami stali w stropie żelbetowym :D
Pewnie za chwilę zamówisz drugi :) Zawsze to bezpieczniej, jakby jednemu się padło, drugi może pociągnąć jeśli nie całość to większość urządzeń WiFi.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr gru 16, 2020 10:42 am

Goral64 pisze:
śr gru 16, 2020 9:41 am
klew pisze:
śr gru 16, 2020 8:50 am
Mam 13 sterowników do kabli grzewczych na WiFi. Kilka dni temu stwierdziłem, że je w końcu w tym roku włączę - niestety po włączeniu okazało się, że router zaczął się zawieszać i nie dawał sobie rady. Okazuje się, że przy ~30 urządzeniach na wifi Huawei B529 wymięka aż miło ;) - choć producent podaje 64 klientów.
Klient klientowi nierówny ;)
Niby tak, ale koło 20 urządzeń to pewnie coś pokroju ESP8266, więc "bez przesady" :)
Goral64 pisze:
śr gru 16, 2020 9:41 am
klew pisze:
śr gru 16, 2020 8:50 am
Unifi UAP Lite już do mnie leci. Na razie jedna sztuka - spróbuję nią cały dom ogarnąć. Wg opisu ma 20 dBm. Zobaczymy jak sobie poradzi z 1,5 tonami stali w stropie żelbetowym :D
Pewnie za chwilę zamówisz drugi :) Zawsze to bezpieczniej, jakby jednemu się padło, drugi może pociągnąć jeśli nie całość to większość urządzeń WiFi.
Aktualnie router Huaweia zadowalająco ogarnia cały dom, stojąc przy tym w dziwnym miejscu, bo mam do niego podpięte bezpośrednio Arduino Mega z licznikiem impulsów po ethernecie. Poza AP, zamówiłem też switcha i planuję dokończyć instalację w domu zgodnie ze starym planem.
Router poleci na strych aby lepij łapać fale LTE, więc w razie awarii mogę jego WiFi odpalić jako rozwiązanie backupowe.
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 166
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

pt gru 18, 2020 12:30 pm

Ja jednak soft zaktualizowałem ;)
Dalej mam zasięg w całym domu.

Budek się co do sieci nie myli.
Remi
Posty: 85
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pt gru 18, 2020 2:53 pm

Budek pisze:
sob gru 12, 2020 10:05 pm

Jeżeli chcemy, to z tego co pamiętam, mamy możliwość powrotu na soft wstecz ... (jak się mylę niech ktoś poprawi)

/Budek
Potwierdzam, jest cała historia softów do pobrania i wgrania.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn gru 21, 2020 11:11 am

Zainstalowałem u siebie Unifi UAP AC LITE wraz ze switchem US-8.
Mam bardzo mieszane uczucia.

Samego UAP bardzo łatwo udało się zainstalować, śmiga ładnie - o ile jest dobry zasięg. WiFi na routerze wymiękało przy moich ~30 klientach (zaczął się zawieszać, strasznie zamulać itd.) Unifi radzi sobie z tym bez problemu. Jednak zasięg na routerze z T-Mobile (Huawei B529) był lepszy. Bez problemu pokrywał praktycznie cały dom. UAP sobie z tym nie radzi. AP siedzi przy suficie w korytarzu. Jak pójdę 7 m dalej, wejdę do pokoju, to przy zamkniętych drzwiach (z jakiejś lekkiej "dykty") zasięg spada tak, że ciężko się połączyć z WiFi (może 8 m w lini prostej, gdzie na drodze są zamknięte lekkie drzwi). Będę szukał lepszego miejsca na tego UAP, bo teraz to on nawet jednego piętra nie ogarnia. Na parterze jest jeszcze gorzej (do pokonania żelbetowy strop). Router Huawei sobie z tym radził bardzo przyzwoicie.
Będę jeszcze kombinował z pokryciem części parteru z routera Huawei, a resztę dam na UAP. Jak to nie będzie dobrze działać (bardzo irytuje mnie przełączanie sieci na telefonie), to trzeba będzie dołożyć kolejny UAP.

Dużo więcej problemów miałem (mam) z urządzeniem, które powinno być dużo prostsze - Ubiquti Switch US-8. Po pierwsze sprzedawca na allegro wprowadził mnie w błąd (teoretycznie można odesłać, ale nie chce mi się). Chciałem US-8-60W (z 4 portami POE) - kupowałem po zdjęciu a nie po opisie. Przyszedł US-8 (z 1 portem "48V passive POE"). Potem się zorientowałem, że UAP AC LITE działa na jakimś POE po 24V, więc te POE na switchu i tak do niczego nie są mi potrzebne. Widać, naiwnie kupiłem produkty od jednego producenta mając nadzieję, że to "musi działać" ;).
Ale prawdziwe problemy zaczęły się przy podłączeniu US-8 do sieci. Gdy US-8 jest w tym samym LAN, co Router B529, to switch po prostu nie działa. Żadne pakiety przez niego nie przelatują. Diody pokazują poprawne połączenie po kablu, natomiast switch nie potrafi się dogadać z routerem. Nie działa po DHCP, nie działa ze statycznym IP. Po prostu żadne pakiety nie "przelatują" poprawnie.
Bez połączenia z routerem - wszytko śmiga. Długo się z tym męczyłem i ostatecznie wygrzebałem z szuflady jakiś bardzo stary router WiFi, który łączy się po WiFi z routerem Huawei i tworzy osobną podsieć LAN. Do niego jest podłączony switch i UAP. Na razie tak to zostawię, bo możliwe, że niedługo będę dostawcę internetu zmieniał, to może jakiś inny router będzie i się dogada z US-8.
Co ciekawe, gdy ustawiałem ten stary router w trybie "client bridge" (nie tworzy osobnej podsieci, tylko jedną z routerem Huawei), to switch automatycznie przestawał działać (nawet pingi nie docierały).
Jeśli macie jakieś pomysły co tu się dzieje, to chętnie posłucham.

Aktualnie czuję, że mogłem kupić kilka razy taniej zwykłego switcha, który by sobie bez problemu tutaj poradził.
kris.sg
Posty: 180
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

pn gru 21, 2020 12:30 pm

Ja u siebie w domu ap ubiquiti mam wpięte do switcha TP-LINK T1600-28PS ma porty poe, bez problemu to działa.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn gru 21, 2020 12:51 pm

kris.sg pisze:
pn gru 21, 2020 12:30 pm
Ja u siebie w domu ap ubiquiti mam wpięte do switcha TP-LINK T1600-28PS ma porty poe, bez problemu to działa.
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/1 ... nput-Modes

Na UAP AC LITE mam napisane, że wspiera tylko passive 24V. Natomiast US-8 ma 802.3af. Większość UAP pracuje z 802.3af, które jest wspierane przez Twojego TP-LINKa.
Gdzieś podczas instalacji mignęło mi ostrzeżenie, że US-8 ma 48V na POE i aby się upewnić, że moje urządzenie też pracuje na takim napięciu. Ostatecznie nie spróbowałem tego nawet podłączyć z obawy przed uszkodzeniem.
lukfud
Posty: 786
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn gru 21, 2020 1:06 pm

klew pisze:
pn gru 21, 2020 12:51 pm
Gdzieś podczas instalacji mignęło mi ostrzeżenie, że US-8 ma 48V na POE i aby się upewnić, że moje urządzenie też pracuje na takim napięciu. Ostatecznie nie spróbowałem tego nawet podłączyć z obawy przed uszkodzeniem.
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/2 ... ed-Devices
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1783
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn gru 21, 2020 1:14 pm

lukfud pisze:
pn gru 21, 2020 1:06 pm
klew pisze:
pn gru 21, 2020 12:51 pm
Gdzieś podczas instalacji mignęło mi ostrzeżenie, że US-8 ma 48V na POE i aby się upewnić, że moje urządzenie też pracuje na takim napięciu. Ostatecznie nie spróbowałem tego nawet podłączyć z obawy przed uszkodzeniem.
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/2 ... ed-Devices
Dzięki, to wszystko wyjaśnia. Czyli dobrze, że nie podłączyłem UAP pod POE na tym switchu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”