Sterowanie ogrzewaniem podlogowym

Roorg
Posty: 5
Rejestracja: pn paź 26, 2020 6:25 pm

wt paź 27, 2020 9:11 am

Witam,

Jestem tu nowy i przegladam forum w poszukiwaniu rozwiazania mojego problemu czyli:
- odczyt temperatury w kazdym pomieszczeniu (badz nawet mozliwosc zmiany zadanej temperatury dla kazdego pomieszczenia oddzielnie - oczywiscie pompa ciepla ma zadane parametry pracy np. 24 stopnie i ta temperatura jest nieprzekraczalna. Nie chce sterowac pompa ale jedynie zamykac/otwierac zawory)
- sterowanie glowicami termoelektrycznymi w kotlowni w zaleznosci od stanu temperatury

Z tego co widze problem byl omawiany wielokrotnie ale moje pytanie jest jak wyglada sytuacja na dzien dzisiejszy bo znalazlem wzmianki o jakis termostatach ZAMELa ktorych mozna sie spodziewac lada dzien, proponowane sa rowniez rozne glowice termoelektryczne, itd.

Sumarycznie (na dzien dzisiejszy):
- czym najlepiej odczytac temperature lub sterowac temperatura w pomieszczeniach?
- czym otwierac/zamykac zawory? (moze cos wspolpracujacego z SUPLA?)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1201
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt paź 27, 2020 9:24 am

Na dzień dzisiejszy jest m.in. takie rozwiązanie jak w tym poście
U mnie działa po dziś dzień.

viewtopic.php?f=9&t=2534&hilit=sterowanie+ogrzewaniem
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Roorg
Posty: 5
Rejestracja: pn paź 26, 2020 6:25 pm

czw paź 29, 2020 9:25 am

Czytalem ten post wczesniej ale to jest rozwiazanie sprzed 3 lat - przyznam ze calkiem zgrabne rozwiazanie.
Naprawde nic sie w SUPLI nie zmienilo od tej chwili?
Cos wiecej wiadomo na temat tego termostatu ZAMELa? Czy bedzie? Kiedy bedzie? Za ile? Czy bedzie Plug & Play?
Czy nie ma zaworow termoelektrycznych wspolpracujacych natywnie z supla? Z wbudowanym WiFi i oprocz sterowania otwarciem i zamknieciem zeby przekazywal aktualny stan?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2017
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw paź 29, 2020 10:30 am

Roorg pisze:
czw paź 29, 2020 9:25 am
Czytalem ten post wczesniej ale to jest rozwiazanie sprzed 3 lat - przyznam ze calkiem zgrabne rozwiazanie.
Naprawde nic sie w SUPLI nie zmienilo od tej chwili?
Cos wiecej wiadomo na temat tego termostatu ZAMELa? Czy bedzie? Kiedy bedzie? Za ile? Czy bedzie Plug & Play?
Czy nie ma zaworow termoelektrycznych wspolpracujacych natywnie z supla? Z wbudowanym WiFi i oprocz sterowania otwarciem i zamknieciem zeby przekazywal aktualny stan?
Aktualnie nie ma żadnych gotowych produktów związanych z ogrzewaniem, za wyjątkiem grzałek elektrycznych do drabinek łazienkowych.
Roorg
Posty: 5
Rejestracja: pn paź 26, 2020 6:25 pm

czw paź 29, 2020 11:06 am

Dziekuje za odpowiedz.

Najwiekszy problem jest z odczytem temperatury w sposob nie wymagajacy ukrywania czegos pod szafa itd. Rowziazaniem bylby termostat ZAMELa dedykowany dla SUPLA ewentualnie modul podobny do RCT-01 z ExtraFree ale dla SUPLA.

Sterowanie elektrozaworami w skrzynce rozdzielczej mozna wykonac na np. ROW-07.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2017
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw paź 29, 2020 11:14 am

To może jeszcze taki pomysł:

Całkiem przyjemne są termometry od Xiaomi

Tutaj jest główny wątek z podłączeniem pod rpi:
viewtopic.php?p=58153#p58153

A tutaj dzisiejszy post z Wemosem w roli bramki:
viewtopic.php?f=6&t=7435
Roorg
Posty: 5
Rejestracja: pn paź 26, 2020 6:25 pm

czw paź 29, 2020 12:30 pm

Ciekawe rozwiazanie.
Zamawiam dzisiaj termometry (niestety kwadratowe) i probuje. :)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 438
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw paź 29, 2020 12:54 pm

Dlaczego niestety : ) ? Ładne są ;)
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1732
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw paź 29, 2020 12:56 pm

Dokładnie. Zdecydowanie ładniejsze i zgrabniejsze od tych okrągłych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Roorg
Posty: 5
Rejestracja: pn paź 26, 2020 6:25 pm

pn lis 02, 2020 6:33 pm

Czujniki zainstalowane ale odnoszę wrażenie że podają nieprawidłową temperaturę - zawyżoną o co najmniej 1 stopień.
Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia czy wszystko działa wam dobrze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”