Router do supli

grzegorzmcewp
Posty: 119
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

ndz lis 01, 2020 10:07 pm

No i chyba w końcu nadszedł czas że przesadziłem z supla:D mam w sumie 17 urządzeń podłączonych do D link dir 118 i zrobił się taki problem ze router zaczął się wieszac nie idzie pobrać adresu IP i pomaga reset routera ewentualnie czasem reset urządzenia które się z nim łączy. W związku z tym mam pytanie co kupić na chwilę obecną mam internet z Orange LTE do tego dołączony modem Huawei usb i w nim karta sim. Czasem jak sobie wejdę w historię pomiarów temperatury to przerwę mam pomiędzy odczytami i po pół godziny. Gdyby nie to że brama garażowa jest na supli to by nie było problemu ale zazwyczaj kluczy od domu nie brałem i przez parę lat chodziło bez problemu ale co jak do domu nie wejdę bo się zawiesi.
Najbardziej odpowiadał by mi router z dużym zasięgiem podoba mi się totolink a7000r z tym że on nie ma USB żebym modem podłączył.
Nie wiem czy problemy nie zaczęły się jak przeniosłem go piętro niżej żeby mieć lepszy zasięg w piwnicy(ale tam jest troszkę gorszy zasięg LTE) i w sumie w tym samym czasie dołożyłem dysk nas.
Co możecie mi doradzić w miarę rozsądnych cenach i z dużym zasięgiem najlepiej większym niż ten D link
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 822
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn lis 02, 2020 5:04 am

Ja używam Mikrotik hap ac2. Zero problemów.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
piotrekk
Posty: 54
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pn lis 02, 2020 6:23 am

ja używam 2szt xiaomi ax3600, sieć działa, 1szt ogarnia domek 150m2, druga sztuka w garażu wolnostojącym
grzegorzmcewp
Posty: 119
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

pn lis 02, 2020 6:33 am

Czyli z tego co mi polecacie to kupić kolejny router i podłączyć go do obecnego? Bo tak jak pisałem wcześniej mam internet LTE
piotrekk
Posty: 54
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pn lis 02, 2020 6:48 am

ja też mam LTE, w tp-link mr200 wyłączyłem radio i działa tylko jako modem, kabelkiem podłączyłem router (xiaomi ax3600) i sieje wifi z ax3600 , może nie najlepsze rozwiązanie ale na nic sensownego nie wpadłem
grzegorzmcewp
Posty: 119
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

pn lis 02, 2020 7:09 am

Jest to rozwiązanie ten mikrotik jest cenowo całkiem ok tylko pytanie jak z zasięgiem bo dom około 300m natomiast te Mi bardzo mi się podoba ale już ponad 500 zł gdyby się okazało że jeszcze mam router z modemem do wymiany to już się robi około 1000 a to już troszkę duzo
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1019
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn lis 02, 2020 7:16 am

A sprawdzałeś jaką masz pulę dostępnych adresów DHCP w routerze? Może tu tkwi problem?
Problemem też może być wąska przepustowość kanału WiFi. Tutaj już będzie potrzebna rozbudowa. Najlepiej o 2 urządzenia, na parter i na piętro.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
grzegorzmcewp
Posty: 119
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

pn lis 02, 2020 8:46 pm

Nie za bardzo rozumie o co chodzi z przepustowością chodzi ci o prędkość internetu?
Jak sprawdzić ta pulę DHCP ?
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 250
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

pn lis 02, 2020 8:50 pm

Koledze chodziło o pule adresów IP, może masz ustawioną np. na 20-30 urządzeń i więcej nie można pobrać.
grzegorzmcewp
Posty: 119
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

pn lis 02, 2020 8:53 pm

Przekopałem ustawienia w routerze ale nie widzę takiej opcji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”