Samowłączające się światło

bigthomas
Posty: 123
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

wt lis 03, 2020 1:49 pm

Od jakiegoś czasu obserwuje że niektóre światła same włączają się, następnie wyłączają...
Nie mam żadnych ustawionych scen dla świateł na https://supla.fracz.com, ale z historii kanałów widać że światło miga. Nikt w tym czasie nie stoi przy włączniku. Włącznik nie traci połączenia z cloudem. Oprogramowanie jest takie samo dla wszystkich, ale zmieniane dużo wcześniej niż występujący program. W załączonym obrazku zaznaczyłem kanał o który mi chodzi.
Załączniki
światło.PNG
światło.PNG (48.42 KiB) Przejrzano 788 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 03, 2020 2:28 pm

Jeśli to sprzęt? Jaki soft? Jaki to DIY, to co leci na serialu?
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 841
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt lis 03, 2020 2:45 pm

Sonoff mini mi tak wariował jak włączałem urządzenia o charakterze indukcyjnym.
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
bigthomas
Posty: 123
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

śr lis 04, 2020 6:17 am

Sprzęt to chiński touch omawiany w tym wątku : viewtopic.php?f=11&t=5107&hilit=gang
Soft z tego wątku : viewtopic.php?f=11&t=7284&hilit=multisonoff

Logi z seriala nie mam, bo touch w puszce.

Wczoraj wieczorem, usunąłem urządzenia z cloud, wgrałem raz jeszcze soft i zarejestrowałem na cloud.
Soft mam jeszcze kilku innych takich samych włącznikach i tam problemu nie ma.
W tym samym czasie widzę że uruchamiana jest scena (ale może to przypadek akurat), sceny usunąłem i będą obserwował.
logi_scena.PNG
logi_scena.PNG (44.89 KiB) Przejrzano 719 razy
Dziś rano znowu dyskoteka:
logi_scena.PNG
logi_scena.PNG (44.89 KiB) Przejrzano 719 razy
logi_scena.PNG
logi_scena.PNG (44.89 KiB) Przejrzano 719 razy
Załączniki
komoda.PNG
komoda.PNG (44.07 KiB) Przejrzano 719 razy
salon.PNG
salon.PNG (56.8 KiB) Przejrzano 719 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 04, 2020 8:49 am

A co to za scena się wykonała w tym czasie, co światło migało? Możliwe, że coś sieje Tobie jakieś zakłócenia. Czy te dwa moduły, które wariują są koło siebie?
lukfud
Posty: 982
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lis 04, 2020 9:22 am

klew pisze:
śr lis 04, 2020 8:49 am
A co to za scena się wykonała w tym czasie, co światło migało? Możliwe, że coś sieje Tobie jakieś zakłócenia. Czy te dwa moduły, które wariują są koło siebie?
Z tego co rozmawialiśmy z @bigthomas problem jest z touch'em (na triaku bez N), który reaguje na dzwonek do drzwi.
Przy Primary_GUI tej reakcji nie było, wiec pytanie do Ciebie i do @krycha88 co można jeszcze dodać w kodzie, aby zniwelować zakłócenia.

Na tą chwilę jest:

Kod: Zaznacz cały

void setup() {
(...)
  pinMode(12, OUTPUT);
  pinMode(5, OUTPUT);
  pinMode(4, OUTPUT);
  pinMode(15, OUTPUT);
  analogWrite(12, 0);
  analogWrite(5, 0);
  analogWrite(4, 0);
  analogWrite(15, 0);
} // piny przekaźników w sonoff
i dorzucony

Kod: Zaznacz cały

setSwNoiseFilterDelay(100);
na każdym przycisku.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 04, 2020 9:33 am

lukfud pisze:
śr lis 04, 2020 9:22 am
klew pisze:
śr lis 04, 2020 8:49 am
A co to za scena się wykonała w tym czasie, co światło migało? Możliwe, że coś sieje Tobie jakieś zakłócenia. Czy te dwa moduły, które wariują są koło siebie?
Z tego co rozmawialiśmy z @bigthomas problem jest z touch'em (na triaku bez N), który reaguje na dzwonek do drzwi.
Przy Primary_GUI tej reakcji nie było, wiec pytanie do Ciebie i do @krycha88 co można jeszcze dodać w kodzie, aby zniwelować zakłócenia.

Na tą chwilę jest:

Kod: Zaznacz cały

void setup() {
(...)
  pinMode(12, OUTPUT);
  pinMode(5, OUTPUT);
  pinMode(4, OUTPUT);
  pinMode(15, OUTPUT);
  analogWrite(12, 0);
  analogWrite(5, 0);
  analogWrite(4, 0);
  analogWrite(15, 0);
} // piny przekaźników w sonoff
i dorzucony

Kod: Zaznacz cały

setSwNoiseFilterDelay(100);
na każdym przycisku.
Na chwilę obecną nie mam pomysłu czym obsługa przycisków mogłaby się różnić w Primary GUI vs setSwNoiseFilterDelay.

Jeśli problem da się łatwo zreprodukować, to możemy zacząć od kilku prostych testów:
1. Wrzucenie tego samego softu, ale z wyłączoną obsługą przycisku. Jeśli problem zniknie, to wiemy, że to wina obsługi przycisku/zakłóceń
2. Sprawdzenie innych wartości setSwNoiseFilterDelay

Odnośnie powyższego kodu: lepiej przy OUTPUT jest najpierw ustawić digitalWrite, a potem pinMode. Ale to nie powinno mieć wpływu na opisane zachowanie. BTW. czemu używasz analogWrite?
lukfud
Posty: 982
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lis 04, 2020 9:47 am

klew pisze:
śr lis 04, 2020 9:33 am
BTW. czemu używasz analogWrite?
Skopiowałem na szybko ze szkicu, gdzie były wyłączane na starcie piny z PWM (RGBW+H801) i tak już zostało. Zauważyłem, zastanawiałem się czy nie zmienić na digitalWrite, ale działa, więc zostawiłem.

Zmienię ten kawałek, zgodnie z Twoją sugestią, dzięki ;)
bigthomas
Posty: 123
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

śr lis 04, 2020 9:53 am

Problem z "dzwonkiem" jest tylko gdy się go użyje. I tylko na urządzeniach które są na tej samej fazie.
Ale problem z migającym światłem jest również na urządzeniach które są na innej fazie.
I problem pierwszy raz wystąpił nie dawno dosyć bo w 1.11.2020... a włączniki z tym samym softem miałem już dłużej.

@klew - scenę wykasowałem, ale urządzenia są daleko od siebie, scena polegała na informowaniu jeśli czujnik otwarcia zadziała. Więc nic specjalnego.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 04, 2020 10:44 am

Jestem podejrzliwy ;). Skoro widzisz historię kanału w skryptach, to znaczy, że kanał jest używany w skryptach. U mnie kanałów, które są nieużywane, nie widać w historii w skryptach :P

Dzwonek jest dobrą opcją, skoro reprodukuje problem. Dałbyś radę wyłączyć obsługę przycisku w sofice na touch i sprawdzić czy wtedy problem wystąpi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”