Sterowanie roletami Velux

maciek2000
Posty: 1
Rejestracja: wt gru 01, 2020 1:31 pm

wt gru 01, 2020 1:56 pm

Dzień dobry

zderzyłem się z nietypowym sterowaniem roletami marki Velux. Aby wpiąć się w sterowanie rolet konieczne było dokupienie modułu integrującego KLF200, który za pośrednictwem zasilacza KUX100 łączy się z roletami i steruje nimi. KLF200 ma możliwość niezależnego sterowania 5 roletami na zasadzie: puls - pełne zamknięcie lub pełne otwarcie, druga technika to ruch rolety tak długo jak podany jest sygnał na wejście KLF200. Sterowanie Veluxem jest radiowe, za pośrednictwem specjalnego zasilacza KUX100, który również zapamiętuje położenie rolety. W Veluxa nie można wpiąć się od tak, jak w zwykłe rolety na 230V (przynajmniej ja nie potrafię).

Do połączenia Supli z KLF200 użyłem sterowników beznapięciowych Zamel.

Niestety techniczne ograniczenie modułu KLF200 jest takie, że może sterować jedynie jedną roletą w danej chwili. Mając w domu 5 rolet z których każda w trybie cichym zamyka się ok. 40 sekund jest to niezwykle niepraktyczne, aby po każdej rolecie czekać aż osiągnie zadane położenie i wtedy sterować kolejną roletą. Wszelkie sygnały dochodzące do Veluxa w trakcie ruchu jakiejkolwiek rolety nie są przez niego zapamiętane. Jednocześnie są zapamiętane przez Suplę. I wtedy robi się kocioł, bo Supla zapamiętuje błędne położenie rolet.

Docelowa konfiguracja w moim domy wygląda następująco: Sypialnia - 2 rolety, przedpokój - 2 rolety, pokój - 1 roleta

Docelowo chciałbym mieć zgrupowane rolety wg powyższego wzoru (2+2+1)

Niestety zakupiony interfejs KLF200 okazał się zupełnie nieprzemyślany przez Veluxa. Do głowy przychodzi mi jedynie prosty PLC, ale to byłby chyba przerost formy nad treścią. Cyz ktoś z Forumowiczów ma może jakiś prostszy pomysł na rozwiązanie tego problemu? Chciałbym zadać położenie rolet za jednym zamachem, tak więc impulsy odpowiedniej długości musiałby następować po sobie, a nie w jednym momencie.

Z góry dziękuję

Maciej
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt gru 01, 2020 2:59 pm

Chyba najlepszy będzie jakieś Arduino albo PLC, które będzie pełniło rolę adaptera pomiędzy Suplą, a KLF200.
purgalg
Posty: 1
Rejestracja: czw sty 14, 2021 12:36 pm

czw sty 14, 2021 12:38 pm

I jak udało się jakoś ogarnąć temat? PLC to dla mnie za wysokie progi a też chciałbym to zintegrować w jedną apke
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”