Firmware Socket54

piootrek1
Posts: 14
Joined: Sat Mar 05, 2016 1:25 pm

Mon Mar 28, 2016 2:59 pm

Witam
Mam pewien problem z firmware supli do ESP 8266 z zamienionymi pinami GPIO4 i GPIO5. Niestety nie udaje mi się na nim poprawnie uruchomić układu. Z Github pobrałem 2 wersje tego oprogramowania. Wersja spakowana w pliku zip poprawnie wykrywa czujnik DS18B20 niestety nie da się załączyć wyjścia. Wersja druga ( wrzucona bezposrednio do folderu) nie wykrywa wcale czujnika, problem jest też z wyjściem - triak załączany jest na kilka sekund po czym jest wyłączany.
Help!
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 28, 2016 6:52 pm

Wgrałeś firmware od bramy -załącza wyjście na chwilę, a potrzebujesz gniazdko - socket... chociaż soft 54 jest chyba tylko w wersji socket - tak to wg mnie wygląda...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
piootrek1
Posts: 14
Joined: Sat Mar 05, 2016 1:25 pm

Tue Mar 29, 2016 7:28 am

Soft pobrany z GITHUB - https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... are-gpio54. Tak jak piszesz wersja 54 tylko socket. Żadna nie działa jak należy
User avatar
pzygmunt
Posts: 6001
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 29, 2016 7:37 am

Jaka wersja ESP. Jakiś schemat połączeń ?
piootrek1
Posts: 14
Joined: Sat Mar 05, 2016 1:25 pm

Tue Mar 29, 2016 8:03 am

ESP07. Wyjście na GPIO05 (triak), switch GPIO04, DS18B20 na GPIO02. LED RGB na GPIO12 GPIO13 GPIO14.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6001
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 29, 2016 8:06 am

Rozumiem, że z cloud-em masz połączenie ?
piootrek1
Posts: 14
Joined: Sat Mar 05, 2016 1:25 pm

Tue Mar 29, 2016 8:12 am

Tak, z tym nie ma problemu
User avatar
pzygmunt
Posts: 6001
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 29, 2016 8:13 am

Jakie funkcje są dostępne do wyboru w cloudzie ?
piootrek1
Posts: 14
Joined: Sat Mar 05, 2016 1:25 pm

Tue Mar 29, 2016 8:28 am

Włącznik zasilania, włącznik światła i termometr ale termometr nie działa. Wyjście po załączeniu jest zadziałane przez kilka sekund po czym się wyłącza
User avatar
pzygmunt
Posts: 6001
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 29, 2016 8:56 am

Odłącz triak i podłącz jakąś diodę.
Post Reply