Własna instalacja supla-cloud a brak internetu.

Awatar użytkownika
makrz
Posty: 333
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 27, 2020 1:04 pm

Witam.
Mam zainstalowaną suplę na RPi według poradnika @lesny8. Wszystko działa poprawnie z WAN I LAN po nazwie domeny.
Problem jest gdy nie ma internetu. Urządzenia tracą połączenie z serwerem aplikacja na smartfonie też.
Co zrobić żeby urządzenia nie traciły połączenia i można było sterować z aplikacji w LAN?
Mój router to TP-Link Archer C7.
Pozdrawiam i czekam na pomysły :D
mariusz_70
Posty: 98
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 27, 2020 3:35 pm

makrz pisze:
ndz gru 27, 2020 1:04 pm
Problem jest gdy nie ma internetu. Urządzenia tracą połączenie z serwerem
W trakcie konfiguracji modułów zamiast domeny użyj lokalnego adresu ip maliny, przy takim ustawieniu moduły zawsze będą się komunikowały z serwerem.
makrz pisze:
ndz gru 27, 2020 1:04 pm
aplikacja na smartfonie też.
Użyj alternatywnej apki @lesny8

viewtopic.php?p=78972#p78972

Utwórz dwa profile np:
"DOM-WAN" - gdzie wykorzystasz domenę (z tego profilu korzystasz jak masz net)
"DOM-LAN" - a tutaj lokalny adres maliny (a ten profil gdy masz awarię)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10610
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 27, 2020 3:36 pm

Po jakim IP komunikujesz się z serwerem ?
Używasz domeny ?
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 333
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 27, 2020 4:04 pm

pzygmunt pisze:
ndz gru 27, 2020 3:36 pm
Po jakim IP komunikujesz się z serwerem ?
Używasz domeny ?
Używam domeny nie IP.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1748
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz gru 27, 2020 4:16 pm

A serwer DNS (z wpisami dotyczącymi tejże domeny) masz na RPi, czy gdzieś w Internecie?
Jeśli masz na malinie, to w opcjach DHCP musisz wskazać DNS na RPi.
W Archer C7 to Advanced > Network > DHCP Server > Primary DNS i Secondary DNS.
A jeśli serwer jest gdzieś w Sieci, no to wiadomo, że przy jej braku nie będzie działać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 333
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 27, 2020 4:32 pm

Robert Błaszczak pisze:
ndz gru 27, 2020 4:16 pm
A serwer DNS (z wpisami dotyczącymi tejże domeny) masz na RPi, czy gdzieś w Internecie?
Jeśli masz na malinie, to w opcjach DHCP musisz wskazać DNS na RPi.
W Archer C7 to Advanced > Network > DHCP Server > Primary DNS i Secondary DNS.
A jeśli serwer jest gdzieś w Sieci, no to wiadomo, że przy jej braku nie będzie działać.
Domeny mam na noip.pl czyli dns gdzieś w internecie. Na malinie jest proxy (cokolwiek to jest) dla clouda i skryptów. I chodzi o to żeby router (chyba) wiedział gdzie kierować jeżeli nie ma internetu (dns?).
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10610
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 27, 2020 5:46 pm

Postaw sobie lokalny DNS, który będzie kierował Twoją domenę w noip.com zawsze na lokalny IP jak tylko będziesz w sieci lokalnej.
Można by też kierować na zewnętrzny ale ten masz zmienny i tu byłoby to trudniejsze w konfiguracji.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 333
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 27, 2020 6:37 pm

pzygmunt pisze:
ndz gru 27, 2020 5:46 pm
Postaw sobie lokalny DNS, który będzie kierował Twoją domenę w noip.com zawsze na lokalny IP jak tylko będziesz w sieci lokalnej.
Można by też kierować na zewnętrzny ale ten masz zmienny i tu byłoby to trudniejsze w konfiguracji.
Dziękuję za pomoc.
Jak i gdzie go postawić? U mnie występuje brak wiedzy w tym zakresie. Jakby ktoś chciał to tak łopatologicznie poproszę.
mariusz_70
Posty: 98
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 27, 2020 6:55 pm

Poczytaj o "AdGuard Home" będziesz miał serwer DNS który dodatkowo blokuje reklamy

https://adguard.com/pl/welcome.html

tutaj instrukcja:

https://www.youtube.com/watch?v=cfhB6CTr_Rc

zwróć uwagę na "Przepisywanie DNS" :

https://youtu.be/cfhB6CTr_Rc?t=4058
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”