Powiadomienie na telefon

Awatar użytkownika
klew
Posty: 2033
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 15, 2021 2:36 pm

Jaroslav Pavel pisze:
pt sty 15, 2021 1:43 pm
Cześć,
wczytywałem się w wątek lecz nie znalazłem rozwiązania na zmniejszenie ilości powiadomień. Czy ktoś to rozkminił ? Mam 2 co minutę ! :(
Na jakim kanale masz te powiadomienia?
Jaroslav Pavel
Posty: 10
Rejestracja: pt sty 15, 2021 1:31 pm

pt sty 15, 2021 4:57 pm

SONOFF-TH16 na pushover
Próbuję różnych kombinacji, czasu sprawdzania itp. i dalej sieje 2 na min...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2033
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 15, 2021 7:26 pm

Jaroslav Pavel pisze:
pt sty 15, 2021 4:57 pm
SONOFF-TH16 na pushover
Próbuję różnych kombinacji, czasu sprawdzania itp. i dalej sieje 2 na min...
Rozumiem, że powiadomienia masz zrobione na kanale temperatury, tak?
Termometry z reguły wysyłają odczyt co 10 s. Każda zmiana wartości temperatury, przy spełnieniu warunku wykonania sceny, spowoduje wysłanie powiadomienia.
Można to obejść używając tzw. wirtualnych przekaźników. Musisz mieć na urządzeniu wgrany soft, który pozwala na dodanie wirtualnych przekaźników. Wtedy w scenie termometru ustawiasz np. że przy temperaturze < 20 stopni, włączasz przekaźnik. A przy temperaturze > 20 stopni wyłączasz go. Następnie powiadomienia ustawiasz w jeszcze innej scenie, która jest wyzwalana zmianą stanu przekaźnika (a nie termometru).

Rozwiązanie jest bardzo na około, ale na chwilę obecna tylko takie coś jest dostępne
Jaroslav Pavel
Posty: 10
Rejestracja: pt sty 15, 2021 1:31 pm

pt sty 15, 2021 9:29 pm

Powiadomienia mam na kanale TH16 (włączony / wyłączony), uruchamiającego wentylator , a on jest "stymulowany" czujnikiem wilgotności.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2033
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 15, 2021 10:54 pm

Jaroslav Pavel pisze:
pt sty 15, 2021 9:29 pm
Powiadomienia mam na kanale TH16 (włączony / wyłączony), uruchamiającego wentylator , a on jest "stymulowany" czujnikiem wilgotności.
Wrzuć możę zrzut ekranu pokazujący konfigurację sceny
artur99
Posty: 28
Rejestracja: pn lis 30, 2020 10:16 pm

sob sty 16, 2021 12:42 pm

michal188 pisze:
wt sty 05, 2021 4:37 pm
Nie w cloudzie tylko w
Screenshot_2021-01-05-17-34-01-481_com.android.chrome.jpg
Potem bierzesz menu klikasz moje konto i pojawi ci się
Screenshot_2021-01-05-17-34-14-367_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2021-01-05-17-32-55-267_com.android.chrome.jpg
Wpisujesz dane z Pushovera i powinno być git
Skąd wziąć "API Token/Key"?
michal188
Posty: 59
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

sob sty 16, 2021 4:36 pm

Z Pushowera
czersi
Posty: 4
Rejestracja: wt sty 12, 2021 6:41 am

pn sty 18, 2021 7:09 am

klew pisze:
wt sty 12, 2021 6:49 am

Chyba aktualnie nie ma takiej opcji.
Jeśli do czujników masz urządzenie typu DIY (np. sam wgrywałeś na nie oprogramowanie), to można coś podziałać z softem po stronie urządzenia, aby tak się to zachowywało. Daj znać.

Mam sonoff SV z GUI Generic, podpięty jest napę Faac d 600 i 2 kontaktrony.
Chciałem to robić na zasadzie, jedna scena informuje, że brama się otworzyła.
I dodanie drugiej sceny, która będzie wyzwala po 2 min sceną pierwszą, oraz jeśli warunek kanał będzie "hi" to wyśle powiadomienie.
Ale nie umiem tego zrobić .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2033
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn sty 18, 2021 8:40 am

czersi pisze:
pn sty 18, 2021 7:09 am
klew pisze:
wt sty 12, 2021 6:49 am

Chyba aktualnie nie ma takiej opcji.
Jeśli do czujników masz urządzenie typu DIY (np. sam wgrywałeś na nie oprogramowanie), to można coś podziałać z softem po stronie urządzenia, aby tak się to zachowywało. Daj znać.

Mam sonoff SV z GUI Generic, podpięty jest napę Faac d 600 i 2 kontaktrony.
Chciałem to robić na zasadzie, jedna scena informuje, że brama się otworzyła.
I dodanie drugiej sceny, która będzie wyzwala po 2 min sceną pierwszą, oraz jeśli warunek kanał będzie "hi" to wyśle powiadomienie.
Ale nie umiem tego zrobić .

Pozdrawiam
Hm, chyba powinno to działać.
Rozuimem, że pierwszą scenę ustawiasz jako zmianą stanu czujnik otwarcia i tam sprwadzasz warunek, czy brama jest otwarta. Jeśli tak, to robisz powiadomienie pushover i dodajesz opóźnioną o 120 s scenę.
W tej drugiej scenie nie robis żadnego wyzwalacza, natomiast dajesz tam warunek na sprawdzenie czy brama jest nadal otwarta i wysyłasz powiadomienie.
Przed chwilą sobie coś w ten deseń ustawiłem u siebie i wszystko działa. Pokaż screeny konfiguracji obu scen
artur99
Posty: 28
Rejestracja: pn lis 30, 2020 10:16 pm

pn sty 18, 2021 4:47 pm

michal188 pisze:
wt sty 05, 2021 3:47 pm
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów
{{not state(9830).hi}}

Warunek wykonania
{{not state(9830).hi}}
Kurde, z sonoffem beznapięciowym do bramy nie działa, bo brama sie otwiera na około metr i lipa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”