Hasło do bazy

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10109
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 12, 2021 7:57 pm

Musi być.
slavo_s2k
Posty: 61
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

wt sty 12, 2021 8:22 pm

supla2.jpg
supla2.jpg (59.68 KiB) Przejrzano 136 razy
slavo_s2k
Posty: 61
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

pt sty 15, 2021 9:46 pm

Czyli szans nie ma na backup i przeniesienie bazy? Robić całość na nowo?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10109
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 15, 2021 11:33 pm

Muszę zainstalować ten obraz i sprawdzić ale nie mam kiedy. Z głowy nie pamietam jak widać.
slavo_s2k
Posty: 61
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

sob sty 16, 2021 10:01 am

Rozumiem, na ten moment udało mi się przywrócić działanie wszystkich urządzeń, ale i tak docelowo cloud-a muszę zlikwidować z tego komputera. Czy jak wyeksportuje maszynę i importuję ją na inny komputer to będzie wszystko działało czy wymaga jakiś dodatkowych operacji?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10109
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 16, 2021 3:30 pm

Eksport/Import powinien poprawnie przenieść całą maszynę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”