Schodowy - uszkodzona inst.

misza6
Posty: 2
Rejestracja: śr gru 25, 2019 1:17 pm

wt sty 12, 2021 10:46 pm

Witam,
To mój pierwszy post(proszę nie besztac na starcie 😉). Sprawa wygląda tak w instalacji schodowej nastąpiła przerwa jednego z przewodów... Moje pytanie to czy jest możliwość na supli zrobić to w taki sposób. W miejsce wył. Schodowych dać po module np. Wemos d1 mini z zasilaniem akumulatorowym wyłączniki zmienić np. Na bistabilne do punktu świetlnego posłać zasilanie i zasilić trzeci moduł wemos d1 mini przez zasilacz. Całość żeby działała tak że moduły w puszkach będą sterować modułem przy puncie świetlnym. Mam nadzieję że rozumiecie mnie.. Jak coś to doprecyzuje. Za pomoc z góry dziękuję... Może ktoś podpowie jak inaczej wybrnąć z sytuacji bez kucia...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt sty 12, 2021 10:55 pm

Urządzenia na WiFi z reguły nie trzymają się dość długo na baterii.

Z tego co kojarzę, to są przyciski ścienne na prostym radiu 433 MHz i one bardzo długo trzymają na zwykłej bateri. Przy lampie możesz dać jakiś układ z WiFi i odbiornikiem RF 433 MHz. Wtedy możesz lampą sterować przyciskami oraz z Supli
misza6
Posty: 2
Rejestracja: śr gru 25, 2019 1:17 pm

śr sty 13, 2021 4:55 am

Dzięki za odpowiedź... Będę szukał
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 591
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr sty 13, 2021 3:59 pm

Szukaj włączników Sonoff z WiFi i RF i do tego dodatkowy na RF.

https://pl.aliexpress.com/item/4000701291456.html + https://pl.aliexpress.com/item/4000699785661.html

Oczywiście wgranie Supli, może od Sonoff Touch będzie działać, lub ktoś napisze poprawione.
Niespełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
and111
Posty: 124
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

śr sty 13, 2021 4:38 pm

misza6 pisze:
wt sty 12, 2021 10:46 pm
Sprawa wygląda tak w instalacji schodowej nastąpiła przerwa jednego z przewodów...
Doprecyzuj ile masz "sprawnych" przewodów: 1 czy 2. Zdarzają się sytuacje, że pomiędzy łącznikami są 3 przewody, gdyby zatem pozostały Ci 2 sprawne, to nie musiałbyś kombinować z bezprzewodową komunikacją do jednego z łączników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”