Raspberry Pi 4B

Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

wt sty 19, 2021 7:53 am

Witam,

Mam problem ponieważ nie mam obrazu z Raspberry Pi 4B zaczynając od początku zakupiłem Raspberry Pi 4B wraz z kartą microSD 32 GB na której był zainstalowany system NOOBs. Uruchomiłem malinkę i zainstalowałem z NOOBsa system Raspbiana. Instalacja cała przebiegła pomyślnie (cały czas ekran był widoczny bez problemu) i wyskoczyło okno że instalacja została zakończona. Potwierdziłem Ok wtedy system się zrestartował i od tamtego czasu widzę tylko przez chwilę tęczowy ekran i po chwili wyskakuje komunikat na ekranie monitora że brak sygnału HDMI. Próbowałem na różnych monitorach niestety nic nie dało rady tylko widać początkowy obraz jak startuje system później wyskakuje brak sygnału. Sprawdzałem jedno i drugie wyjście mini HDMI na Raspberry. Nie mam już pojęcia co jest nie tak. Wie ktoś co mogę z tym zrobić. Wykluczam też problem kabla ponieważ początkowy start systemu widzę. Macie jakieś pomysły?

Raddii
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1535
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt sty 19, 2021 8:56 am

Spróbuj podpiąć pod jakiś inny ekran np. telewizor.
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

wt sty 19, 2021 9:14 am

Też próbowałem. Na Tv wcale nie widać nawet jak startuje system.
jaku2k
Posty: 179
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

wt sty 19, 2021 10:47 am

Czy próbował Pan instalować wersję NOOBS-a samodzielnie? Możliwe, że na karcie znajduje się wadliwa wersja. Poniżej przesyłam poradnik tłumaczący krok-po-kroku:
https://projects.raspberrypi.org/en/pro ... tting-up/2
Pozdrawiam
Jakub
tgaweda
Posty: 79
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

wt sty 19, 2021 11:26 am

Sprawdź poprzez raspi-config ustawienia grafiki jakie masz - rozdzielczość. Zmień na podstawową - pierwszą z listy i powinno pójść.
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

wt sty 19, 2021 11:58 am

Tgaweda wytłumaczysz mi jak to zrobić krok po kroku?
jaku2k
Posty: 179
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

wt sty 19, 2021 12:37 pm

Poza podpowiedzią @tgaweda, która pewnie rozwiąże problem, polecam zapoznać się z tym materiałem (zwłaszcza drugą częścią). W omawianym pliku może Pan spróbować włączyć SSH. Umożliwi to zdalny dostęp przez np. program Putty. Oprócz tego może Pan włączyć VNC, co umożliwi dostęp do interfejsu graficznego całego systemu poprzez np. Vnc viewer.
Pozdrawiam
Jakub
tgaweda
Posty: 79
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

wt sty 19, 2021 1:17 pm

Pierwsze pytanie - próbowałeś na obu gniazdach HDMI?
Drugie pytanie - jesteś w stanie dostać się do RPI poprzez ssh programem np. putty?

W moim przypadku, gdzie też po zainstalowaniu systemu nie widziałem obrazu na monitorze takie działania przyniosły pozytywny skutek.

Poprzez putty zainstalowane na komputerze (np. pod Windowsem) podłączyłem się do RPI (IP malinki, użytkownik, hasło)
Kolejny krok to w terminalu, który otworzy putty wpisujesz sudo raspi-config
Pojawi się ekran konfiguracji z którego wybierasz Advanced configs
Następnie wybierasz Resolution
Wskazujesz 640x480
Wychodzisz z menu i na pytanie o restart urządzenia - potwierdzasz
Po restarcie obraz na monitorze się pojawił
W kolejnym kroku już w menu graficznym przestawiłem rozdzielczość na 1920x1080.

Notabene to nie jest forum dotyczące RPi :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”