Różny/Customowy czas działania przekaźnika

Torvalds
Posty: 4
Rejestracja: śr lut 24, 2021 6:41 am

śr lut 24, 2021 9:42 am

Cześć, z góry przepraszam za niefachowy opis ale dopiero zaczynam przygodę z automatyzacja i supla.

Zakupiłem sobie sonoffa th16 przerobiony na beznapieciowe wyjście plus czujnik temperatury, wilgotności oraz czujnik stanu cieczy.

Wszystko działa ok tylko napotkałem jeden problem.

Urządzenie wymaga do włączenia czasu przekaźnika nie dłuższego niż 1.5s (w przeciwnym przypadku samo się wyłącza zaraz po włączeniu) a do wyłączenia nie krótszego niż 1.5s.
Niestety takiej wartości w supla cloud nie mogę wybrać (dostępne są: 0.5s, 1s, 2s itp).

Poszukuję najprostszego rozwiązania które umożliwiłoby jedna z dwóch opcji:
- ustawienie czasu przekaźnika na 1.5s
- stworzenie różnych czasów przekaźnika dla opcji zamknij i otwórz (otworz - 1s, zamknij 2s).

Widziałem że takie opcje są dostępne np przy sterowaniu roletami ale rozumiem że jeżeli w supla cloud dla mojego urządzenia pokazują się tylko z checklisty do wyboru opcje:
- otwieranie drzwi
- otwieranie bramy garażowej
Itp to mam urządzenie które pozwala tylko na takie opcje (wersja jednoprzekaznikowa)?

Btw, zastanawiam się też czym realnie różnią się te funkcje w działaniu? Szukałem jakiejś dokumentacji z opisem funkcji ale nie trafiłem na nic szczególnego.

Jakieś pomysły?
Zmiana w sofcie i wgranie nowej wersji?
Własny supla cloud?
Inny soft? Jaki? Który obsłuży mi w/w czujniki out of box?

Z góry dziękuję za pomoc i zaangażowanie :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2315
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 24, 2021 10:01 am

Najprościej będzie to ogarnąć wgrywając własny soft. Nie jest to trudne jeśli znasz podstawy programowania w C++ i miałeś styczność z Arduino.

Jakim urządzeniem chcesz sterować? W jaki sposób chcesz określać stan tego urządzenia (tzn. czy jest włączone, czy wyłączone)?

Można by zrobić to jako "przekaźnik", który daje odpowiednią długość sygnału na "włączenie" i inną na "wyłączenie". Informacja o stanie urządzenia nie jest konieczna, ale gdyby była, to widziałbyś stan w aplikacji Supli.
Torvalds
Posty: 4
Rejestracja: śr lut 24, 2021 6:41 am

śr lut 24, 2021 10:53 am

Cześć, dziękuję za odpowiedź.

Właśnie średnio mam jak sprawdzać stan urządzenia.. pewnie da się to jakoś zrobić ale nie znam na tyle tej elektroniki.
Urządzenie jest podpięte do prądu na stałe, wyświetlacz się świeci i defaultowo jest w trybie standby. Przyciskiem on/off (jeden przycisk do obu funkcji) urządzenie uruchamia funkcje nagrzania. Wlutowalem się w ten przycisk na płytce i wpielem na wyjście przekaźnika do sonoffa.

Do tej pory statusem działania urządzenia była dla mnie wyświetlona temperatura pomieszczenia (rośnie - działa) (spada - wyłączone) i to było wystarczające.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2315
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 24, 2021 11:23 am

Ok, to w zasadzie mógłbyś mieć w aplikacji włącznik taki jak do oświetlenia lub gniazdek - czyli przesuwając palcem w jedną stronę byłoby to "włącz" a w drugą "wyłącz".
Informacja o stanie nie jest potrzebna, jeśli dasz radę bez niej żyć ;).

Znasz podstawy programowania? Robiłeś coś w Arduino?
Torvalds
Posty: 4
Rejestracja: śr lut 24, 2021 6:41 am

śr lut 24, 2021 12:17 pm

Hej,

Na Arduino nic nie robiłem, programowanie trochę znam, akurat C++ nie jakoś bardzo zaawansowanie ale myślę że dałbym radę.

Zastawiam się tylko nad zasadnością pisania do tego rozwiązania swojego modułu od podstaw skoro wystarczyło by gdyby w wbudowanym module była opcja ustawienia czasu przekaźnika na 1.5s.
Te ustawienia zaszyte są w supla w sonoffie czy po stronie GUI cloud?

Może wystarczy zmienić te wartości w odpowiednich miejscach czy to nie takie proste :).?

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2315
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 24, 2021 1:27 pm

Torvalds pisze:
śr lut 24, 2021 12:17 pm
Zastawiam się tylko nad zasadnością pisania do tego rozwiązania swojego modułu od podstaw skoro wystarczyło by gdyby w wbudowanym module była opcja ustawienia czasu przekaźnika na 1.5s.
Te ustawienia zaszyte są w supla w sonoffie czy po stronie GUI cloud?
Właśnie chodzi o to, że ani we "wbudowanym module" nie ma takiej opcji, ani w Cloud ;)
Zmiany w Cloud są raczej trudniejsze do zrealizowania (no chyba, że korzystasz z prywatnej instacji serwera Supli i nie chcesz tam robić zmiany i kompilować wszystko ;) ).

Natomiast w module dość łatwo można zaszyć taką funkcjonalność. Moduł dostaje informację aby włączyć lub wyłączyć przekaźnik. Można wtedy sobie samemu dopisać co ma fizycznie zrobić moduł z przekaźnikiem na każde zapytanie.

Ewentualnie przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja - można ustawić dwa przekaźniki typu "bramowego" na jednym GPIO. Wtedy w jednym ustawiasz czas impulsu 0,5 s a drugi na 2 s. Wtedy będziesz miał dwa kanały widoczne w aplikacji - jeden do włączania, drugi do wyłączania.

Wydaje mi się, że to powinno ruszyć bez większych problemów, o ile soft pozwoli na ustawienie dwóch kanałów przekaźników na jedno GPIO.
Torvalds
Posty: 4
Rejestracja: śr lut 24, 2021 6:41 am

śr lut 24, 2021 1:44 pm

Hej, jeszcze raz dzięki za zaangażowanie.

Domyślam się że ciężko byłoby wymusić taka zmianę w cloudzie dla całej społeczności, bo to pewnie zależy od jej zaawansowania, skomplikowania i oczekiwań użytkowników.

Sam prywatny serwer cloud nie jest problemem, sprzęt jest i umiejętności również - pracuje z serwerami linuksowym i dockerem na co dzień.

Znalazłem te parametry w:
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/bl ... orlock.vue

Jednak nie jestem pewien czy to jedyne miejsce gdzie są zaszyte.
Chyba spróbuję sobie sklonować to repo do siebie i trochę pogrzebać, jeżeli ograniczeniem jest tutaj tylko interfejs to powinno mi się to udać ogarnąć.

Odnośnie przekaźników, to był mój pierwszy pomysł jakieś wirtualne interfejsy, byłem trochę zawiedziony tym że mając jednoprzekaznikowy moduł th16 nie mogę w GUI ani w aplikacji dodać więcej niż jednej opcji do niego (np. dwa razy otwarcie bramy o różnym czasie impulsu).
Rozumiem że pewnie to jest jakoś dostępne ale tylko po modyfikacji urządzenia końcowego?

Do wgrania modułu rozumiem że jest potrzebny programator? Upewniam się bo sam nie mam ale znajomy który używa sonoffa oferował mi w razie czego pomoc.

Pozdrawiam,
Mateusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”