Arduino + Supla = kilka pytań...

piotruuch
Posts: 5
Joined: Fri Apr 15, 2016 7:20 pm

Fri Apr 15, 2016 7:31 pm

Witam,
Znalazłem Waszą stronę w necie i przyznam, że jest naprawdę super. Natomiast mam kilka pytań.

1) Jak dodać/ skonfigurować dla Arduino kanał dla DS18B20?

2) Obecnie sterowanie roletami odbywa się na zasadzie podania wysokiego stanu (+5V) na cewkę przekaźnika. Większość dostępnych modułów przekaźników działa na zasadzie podania masy na wejście sygnałowe. Czyli przekaźnik będąc w stanie normalnym musi dostawać +5V a dopiero kiedy go "załączamy" zwiera złącza. Wasze rozwiązanie powoduje, że przekaźnik cały czas jest załączony co niepotrzebnie grzeje cewkę i może doprowadzić do awarii. Czy jest możliwość podmiany stanów? Wiem, że najlepszy moduł to własny ale pytanie ogólne.

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Apr 15, 2016 11:09 pm

Przekaźnik dla rolet "trzyma" tylko przez czas zamykania/otwierania, więc jest to kilka sekund, nie wiem w czym problem?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
piotruuch
Posts: 5
Joined: Fri Apr 15, 2016 7:20 pm

Sat Apr 16, 2016 10:53 am

No właśnie nie... Gotowe moduły do Arduino działają na zasadzie podania masy na wejście sygnałowe. Supla w stanie spoczynku wystawia masę na oba przekaźniki tym samym przekaźnik cały czas jest zwarty. Dopiero naciśnięcie w aplikacji "Odsłoń/Zasłon" powoduje podanie na którymś złączu +5V i przekaźnik wraca do stanu spoczynku. Wiem, że można to ominąć budując własny przekaźnik ale projekt dla amatorów powinien mieć możliwość sterowania masą a nie +5V.

Dodatkowo aplikacja pozwala na zamknięcie całkowite rolety bez trzymania poprzez przesunięcie palca z Odsłon w bok. Wtedy przekaźnik cały czas trzyma stan jaki wybraliśmy. Moim zdaniem powinna być możliwość konfiguracji maksymalnego czasu takiego stanu. Tzn. Jeżeli zadam w aplikacji zamknij to Niech trzyma stan zamknięcia przez maksymalnie 3min a potem niech wróci do stanu normalnego. Warto by o tym pomyśleć a na razie nie doczytałem takiego scenariusza.
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 16, 2016 11:22 am

Obciążalność GPIO i tak wynosi tylko10mA więc wypada dać tranzystor i przy okazji masz odwrócony sygnał...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
piotruuch
Posts: 5
Joined: Fri Apr 15, 2016 7:20 pm

Sat Apr 16, 2016 1:22 pm

slawek jeżeli dalej gadamy o Arduino to obciazalnosc pinow wynosi 20mA.

Nie wiem czy wiesz jak wyglądają zestawy gotowe z przekaźnikami dla Arduino. Mają one minimum 3 wejścia. Stale 5V, GND i sygnał wejściowy (Masa). Większa ilość przekaźników ma po prostu większość ilość pinow z sygnałem wejściowym.

Tak jak pisałem i tak jak Ty napisałeś można zrobić przekaźnik z tranzystorem samemu ale tym tokiem myślenia można wszystko zrobić samemu - łącznie z Arduino. Idea tego projektu jest moim zdaniem prostota i łatwość budowy przez amatora z użyciem gotowych zestawów. Dlatego moje pytanie czy można obrócić w łatwy sposób sterowanie w supla przekaźnikiem.


Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak podłączyć termometr do Arduino i supla?
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sat Apr 16, 2016 8:53 pm

Kolego idea supli polega na maksymalnej uniwersalności i miniaturyzacji modułów , pisanie firmware z odwróconą logiką wyjść tylko po to żeby podłączyć uniwersalną płytkę przekaźników ( arduino), mija się z celem. Dowolny tranzystor NPN + rezystor 10 Kom i masz sterowanie minusem, czy do tego tranzystora podłączysz malutki przekaźnik 5V , czy gotowca na kolejnej płytce (arduino), to twoja sprawa . Ja np wolę wlutowany mały przekaźnik za grosze niż drugą płytkę, którą trzeba gdzieś upchać. Jest jeszcze kwestia sterowania z wykorzystaniem optoizolatorów , przy których tak jak jest teraz jest wygodnie i łatwo. A jeżeli już tak chcesz wykorzystywać tylko gotowce to z tego co mi wiadomo można kupić moduły przekaźnikowe, które mają zworki do ustawienia czy sterujemy + czy -. Pozdrawiam :D
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 16, 2016 10:44 pm

piotruuch wrote: Tak jak pisałem i tak jak Ty napisałeś można zrobić przekaźnik z tranzystorem samemu ale tym tokiem myślenia można wszystko zrobić samemu - łącznie z Arduino. Idea tego projektu jest moim zdaniem prostota i łatwość budowy przez amatora z użyciem gotowych zestawów. Dlatego moje pytanie czy można obrócić w łatwy sposób sterowanie w supla przekaźnikiem.
Moim zdaniem ideą tego projektu jest uniwersalność zastosowań i dowolny rozwój poprzez udostępnienie źródeł, natomiast jeśli wolisz "gotowce" to masz w ofercie Fibaro, Sterbox i jeszcze parę innych...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
SebiCo
Posts: 29
Joined: Tue Mar 01, 2016 9:49 am

Sun Apr 17, 2016 8:35 am

W przykładach do shielda bardzo ładnie jest opisane:
// 44 - Pin number where the relay is connected
// Call SuplaDevice.addRelay(44, true) with an extra "true" parameter
// to enable "port value inversion"
// where HIGH == LOW, and LOW == HIGH
i nie potrzeba żadnych tranzystorów (też nie lubię "druciarstwa" ;) )
piotruuch
Posts: 5
Joined: Fri Apr 15, 2016 7:20 pm

Sun Apr 17, 2016 6:55 pm

Moim zdaniem ideą tego projektu jest uniwersalność zastosowań i dowolny rozwój poprzez udostępnienie źródeł, natomiast jeśli wolisz "gotowce" to masz w ofercie Fibaro, Sterbox i jeszcze parę innych...
No to albo gadamy o komercyjnych produktach albo o projekcie dla amatorów. Nie widzę w tym nic złego wykorzystać przekaźnik taki jak ten.
http://allegro.pl/modul-2-kanalowy-prze ... 60714.html
Po to chyba wykorzystujemy Arduino lub Rasspebery - chyba że to nie są "gotowce". Twoim tokiem rozumowania możemy zbudować wszystko pod "siebie" - zamknąć się w czterech ścianach i nic nikomu nie udostępniać. Zadałem pytanie, które uważam za rozsądne. Jeżeli nie ma na tą chwilę możliwość odwrócenia sterowania - rozumiem, ale nie tłumaczmy to w stylu możemy zbudować "od podstaw" bo tą drogą to możemy wszystko zbudować od podstaw sami - o ile damy radę. :)
W przykładach do shielda bardzo ładnie jest opisane:

// 44 - Pin number where the relay is connected
// Call SuplaDevice.addRelay(44, true) with an extra "true" parameter
// to enable "port value inversion"
// where HIGH == LOW, and LOW == HIGH


i nie potrzeba żadnych tranzystorów (też nie lubię "druciarstwa" ;) )
No właśnie - w przekaźniku jest to ładnie opisane :) ale jeżeli chodzi o przekaźnik rolet to już takiego parametru nie widzę :-(

Czy ktoś jest w stanie pomóc z termometrem do Arduino? Chyba to nie jest takie proste bo nikt nie jest w stanie pomóc :(
SebiCo
Posts: 29
Joined: Tue Mar 01, 2016 9:49 am

Mon Apr 18, 2016 5:41 am

Termometr jeszcze nie jest zaimplementowany.
Post Reply