Problem z ponownym wprowadzeniem w tryb konfiguracji (v3.1.1)

krycha88
Posty: 2222
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Patryk pisze: śr lip 28, 2021 8:14 am Jedynie co zauważyłem.
Jeżeli przełączę moduł w tryb konfiguracji, to również mogę wtedy połączyć się po IP modułu.
Ale to akurat w/g mnie w niczym nie przeszkadza.
Edit:
Jeszcze zauważyłem, że jeżeli moduł jest w stanie konfiguracji, również można dalej sterować nim z apki.
tak ma być. Jak jesteś w trybie konfiguracji i dane wifi oraz do supli są poprawne to moduł się normalnie rejestruje w cloudzie. W czym tu problem ? :)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1952
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ESP może pracować w 3 trybach: AP, Client i AP/Client.
Osobiście uważam, że do Supli osobiście powinno się używać tylko pierwszych dwóch trybów, AP w trybie przy konfiguracji u Client w trybie pracy.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 2222
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Goral64 pisze: czw lip 29, 2021 4:19 pm ESP może pracować w 3 trybach: AP, Client i AP/Client.
Osobiście uważam, że do Supli osobiście powinno się używać tylko pierwszych dwóch trybów, AP w trybie przy konfiguracji u Client w trybie pracy.
Podczas normalnej pracy urządzenie pracuje jako Client a w trybie konfiguracyjnym jako AP/Client aby też dało się połączyć z cloudem
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1952
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

krycha88 pisze: czw lip 29, 2021 4:32 pm Podczas normalnej pracy urządzenie pracuje jako Client a w trybie konfiguracyjnym jako AP/Client aby też dało się połączyć z cloudem
A do czego to połączenie jest wykorzystywane w trybie konfiguracji?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 2222
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

W bibliotece SuplaDevice status nie jest zapamiętywany i po restarcie urządzenia jest on tracony. A w ten sposób urządzenie łączy się normalnie do sieci i można w ten sposób odczytać ten status.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1952
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

krycha88 pisze: czw lip 29, 2021 5:09 pm W bibliotece SuplaDevice status nie jest zapamiętywany i po restarcie urządzenia jest on tracony. A w ten sposób urządzenie łączy się normalnie do sieci i można w ten sposób odczytać ten status.
Ale to i tak jest aktualny status, a nie ostatni ;)
Poza tym jeśli to faktycznie pomaga w obsłudze konfiguracji to niekoniecznie musi udostępniać GUI w tym trybie poprzez dostęp po IP.

A co się dzieje, jeśli wyłączę przy generowaniu FW dostępność GUI w trybie pracy? Czy po wejściu do trybu konfiguracji pojawi mi się GUI po IP mojej sieci WiFi?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 2222
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

W sumie tryb konfiguracyjny w GUI-Generic służy do zmiany nazwy lub hasła do wifi aby później wejść normalnie po IP.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 313
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

Tylko zasygnalizuje że dziś wygrywałem do toucha plik wygenerowany online i też miałem problem ponownie wejść w tryb konfiguracji. Dopiero wgranie od nowa i od nowa wejście było rozwiązaniem.
Brama x3; Furtka; Temperatura: na zewnątrz, w garażu, w domu, w kotłowni, CWU, 7 czujników temperatury pieca na jednym sonoffie; Wilgotność: dom, garaż, łazienka. Liczniki prądu: MEW, SP111 x2; Czujnik drzwi; Włącznik zasilania x7, Ledy, Touche, itd
krycha88
Posty: 2222
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Gang pisze: śr sie 11, 2021 4:10 pm Tylko zasygnalizuje że dziś wygrywałem do toucha plik wygenerowany online i też miałem problem ponownie wejść w tryb konfiguracji. Dopiero wgranie od nowa i od nowa wejście było rozwiązaniem.
Nic mi to nie daje. Jak wystąpi taki problem to najlepiej zobaczyć co urządzenie wyświetla na serialu.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 313
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

Przepraszam, nastoebym razem postaram się więcej danych zebrać. Touch już śmiga w ścianie, a znając twój soft to już pewnie będzie tam na amen ;) dobra robota!
Brama x3; Furtka; Temperatura: na zewnątrz, w garażu, w domu, w kotłowni, CWU, 7 czujników temperatury pieca na jednym sonoffie; Wilgotność: dom, garaż, łazienka. Liczniki prądu: MEW, SP111 x2; Czujnik drzwi; Włącznik zasilania x7, Ledy, Touche, itd
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”