Wsparcie dla MPX 5XXX

dobo
Posty: 595
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Mmof pisze: ndz maja 30, 2021 12:38 pm Nie wszystkie nawozy są w postaci płynnej tylko chodzi o to że tam pracuje pompa za prawie 4 tyś i trzeba pilnować stanu nawozów żeby nie wystąpił suchobieg a dodatkowo jest druga do mieszanie więc szkoda uszkodzić dwie pompy ja potrzebuję wiedzieć kiedy się kończy nawóz żeby napełnić ponownie i nie musiał bym co chwilę zaglądać do tego dlatego interesuje mnie ten czujnik a jaki konkretny model polecicie zbiornik to zwykły pojemnik 1Metr na 1Metr.
Tą wypowiedz można zrozumieć dwuznacznie.
1) że nie wszystkie nawozy masz w postaci płynnej czyli występują też w postaci sypkiej
2) że nawóz jest tylko w postaci płynnej

W pierwszym przypadku jeśli jest sypki nawóz MPX nic nie zmierzy
W drugim przypadku MPX będzie idealnym rozwiązaniem

P.S.
Przypomniało mi się o innych czujnikach tańszych od MPX działających też inaczej od niego ale jeśli nie zależy Ci na dokładnych wskazaniach ile zostało w zbiorniku cieczy tylko aby wyłączyć dane urządzenie jeśli zostanie przekroczony dany jej poziom to można wykorzystać czujniki indukcyjne takie jak XKC-Y26-NPN, XKC-Y26-PNP okrągłe lub prostokątne. Obudowa zbiornika lub rura doprowadzająca ciecz przy tych czujnikach nie może być metalowa :) można to spiąć bezpośrednio z przekaźnikiem i nie będzie wtedy potrzebny ESP chyba, że zależy nam na jakimś powiadomieniu. Jeśli nadal ESP nie jest nam potrzebne do przekaźnika można podłączyć jakąś syrenę co na całą halę da info o braku nawozu ;)
patryk051185
Posty: 113
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

krycha88 pisze: wt maja 25, 2021 6:05 pm
jaku2k pisze: wt maja 25, 2021 5:59 am Dobrze, dziękuję. Pytam się tylko z ciekawości, bo ostatecznie pewnie będziemy korzystać głównie ze wskazania procentowego.
Wrzuciłem obsługę poziomu cieczy na dwóch kanałach. Pierwszy wyświetla ją w jednostce miary a drugi procentowo. Kanał który Was nie interesuje możecie wyłączyć w cloud.
To ja z ciekawości zapytam czy byłaby możliwość dodania kanału, który by przeliczał w litrach lub m3 pozostałą wodę w zbiorniku. Co prawda w przypadku zbiornika na nieczystości :lol: może mało użyteczne, jednak fajna ciekawostka przy podlewaniu roślin.
krycha88
Posty: 2274
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

patryk051185 pisze: pt lip 02, 2021 9:16 am
krycha88 pisze: wt maja 25, 2021 6:05 pm
jaku2k pisze: wt maja 25, 2021 5:59 am Dobrze, dziękuję. Pytam się tylko z ciekawości, bo ostatecznie pewnie będziemy korzystać głównie ze wskazania procentowego.
Wrzuciłem obsługę poziomu cieczy na dwóch kanałach. Pierwszy wyświetla ją w jednostce miary a drugi procentowo. Kanał który Was nie interesuje możecie wyłączyć w cloud.
To ja z ciekawości zapytam czy byłaby możliwość dodania kanału, który by przeliczał w litrach lub m3 pozostałą wodę w zbiorniku. Co prawda w przypadku zbiornika na nieczystości :lol: może mało użyteczne, jednak fajna ciekawostka przy podlewaniu roślin.
jest taka możliwość funkcja użyj funkcji SUPLA_ANALOG_READING_MAP. Oczywiście sobie musisz odpowiednio sam przeliczyć wartości MIN oraz MAX
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
patryk051185
Posty: 113
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

krycha88 pisze: pt lip 02, 2021 9:19 am

jest taka możliwość funkcja użyj funkcji SUPLA_ANALOG_READING_MAP. Oczywiście sobie musisz odpowiednio sam przeliczyć wartości MIN oraz MAX
Super! widziałem, że ta funkcja pojawiła się po aktualizacji tylko nie zaglądałem do tego.
jaku2k
Posty: 450
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontakt:

Dzień dobry,
udało mi się zaktualizować projekt płytki drukowanej do prostego podpięcia czujnika MPX (pierwowzór: viewtopic.php?p=95213#p95213).

W załączniku przesyłam PDF-a do wydrukowania, projekt w EasyEDA i plik GERBER. Poniżej zdjęcia wykonanego PCB.
Załączniki
przód.JPG
przód.JPG (194.84 KiB) Przejrzano 503 razy
tył.JPG
tył.JPG (202.38 KiB) Przejrzano 503 razy
PCB_czujnik_MPX.zip
(43.13 KiB) Pobrany 14 razy
Pozdrawiam
Jakub
mirizag
Posty: 119
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

Witam. Czy by była taka możliwość, aby czujnik wskazywał po przecinku.
krycha88
Posty: 2274
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

mirizag pisze: pn sie 09, 2021 9:17 pm Witam. Czy by była taka możliwość, aby czujnik wskazywał po przecinku.
użyj opcji "Pomiar analogowy (ADC Pin)"
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
patryk051185
Posty: 113
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

krycha88 pisze: wt sie 10, 2021 5:19 am
mirizag pisze: pn sie 09, 2021 9:17 pm Witam. Czy by była taka możliwość, aby czujnik wskazywał po przecinku.
użyj opcji "Pomiar analogowy (ADC Pin)"
W wersji 3.1.17 i teraz 3.1.18 można wybrać Czujnik ciśnienia MPX5xxx lub Pomiar analogowy (ADC Pin).
Nie można obu wybrać, a szkoda bo przy odczytach z MPX ADC przeliczało m3.
mirizag
Posty: 119
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

Chodzi o takie ustawienie jak na załączonym screenshotie.
Załączniki
Screenshot .png
Screenshot .png (24.11 KiB) Przejrzano 335 razy
patryk051185
Posty: 113
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

Jeśli się nie myle to powinno być to tak.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”