GUI Generic + NTC 10k - układ pomiarowy

adrian4477
Posty: 18
Rejestracja: ndz sie 23, 2020 10:00 am

Witajcie,

Rozpoczynam nowy temat, bo w wyszukiwarce znalazłem tylko jakieś cząstkowe informacje.

Pytanie: jak powinien wyglądać układ dla NTCka 10k?

Aktualnie używam konfiguracji jak przedstawiona tutaj: http://esp8266tutorials.blogspot.com/20 ... r.html?m=1 (było to sugerowane w którymś wątku), ale przy takim polaczeniu w temperaturze pokojowej mam wynik ok 64stC :lol:

Co robię źle, lub jak powinien ten schemat wyglądać?
Ps. Pin pomiarowy ustawiony na A0
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2111
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Korzystasz z płytki typu Wemos, NodeMCU, itp?
Te płytki obsługują wejście analogowe w zakresie 0 - 3.2V
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
adrian4477
Posty: 18
Rejestracja: ndz sie 23, 2020 10:00 am

Dokładnie, na Wemosie to stoi. Ok, czyli schemat jest w porządku, ale muszę spróbować innej płytki?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2111
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

A dlaczego chcesz koniecznie wykorzystywać termistor do pomiaru temperatury? Jest wiele innych - zdecydowanie lepszych - czujników temperatury od bardzo niedokładnego termistora. Choćby DS18B20.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
adrian4477
Posty: 18
Rejestracja: ndz sie 23, 2020 10:00 am

Wiem, że są lepsze opcje jak choćby DS który wykorzystuję najczęściej. Ale akurat w tym przypadku nie mam innej możliwości i potrzebuję NTCka ;)
krycha88
Posty: 2235
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

adrian4477 pisze: śr lip 21, 2021 9:03 am Witajcie,

Rozpoczynam nowy temat, bo w wyszukiwarce znalazłem tylko jakieś cząstkowe informacje.

Pytanie: jak powinien wyglądać układ dla NTCka 10k?

Aktualnie używam konfiguracji jak przedstawiona tutaj: http://esp8266tutorials.blogspot.com/20 ... r.html?m=1 (było to sugerowane w którymś wątku), ale przy takim polaczeniu w temperaturze pokojowej mam wynik ok 64stC :lol:

Co robię źle, lub jak powinien ten schemat wyglądać?
Ps. Pin pomiarowy ustawiony na A0
Poprawiłem to, wartość rs była ustawiona na 100000 zamiast 150000.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 336
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ja robię to tak ;)

NTC 10K

Kod: Zaznacz cały

//temperature_NTC_defines
#define SERIESRESISTOR 10000
#define NOMINAL_RESISTANCE 10000
#define NOMINAL_TEMPERATURE 25
#define BCOEFFICIENT 3988
//end of temperature_NTC_defines

Kod: Zaznacz cały

unsigned int temp (uint8_t port) {
  int Vo = 0;
  float R1 = 10000;
  float R2, T, Tc;
  float steinhart;
  Vo = analogRead(port);
  R2 = R1 * ((810.0 / (float)Vo) - 1.0);
  steinhart = R2 / NOMINAL_RESISTANCE; // (R/Ro)
  steinhart = log(steinhart); // ln(R/Ro)
  steinhart /= BCOEFFICIENT; // 1/B * ln(R/Ro)
  steinhart += 1.0 / (NOMINAL_TEMPERATURE + 273.15); // + (1/To)
  steinhart = 1.0 / steinhart; // Invert
  T = steinhart;
  Tc = T - 273.15;
  return Tc;
}
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”