v4.0.10 ESP32

krycha88
Posty: 2440
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

radzik_r pisze: pt wrz 10, 2021 4:29 pm v.4.0.13
Brak możliwości konfiguracji modułu
Zmieniałeś coś więcej?
W konfiguracji jest tylko GPIO Config
Czy byś mógł potwierdzić występowanie tego problemu?
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
https://paypal.me/guigeneric
Patryk
Posty: 1893
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

krycha88 pisze: sob wrz 11, 2021 4:23 am
radzik_r pisze: pt wrz 10, 2021 8:48 pm
Patryk pisze: pt wrz 10, 2021 8:39 pm Ja do dziś mam z tym "nazewnictwem" problem.
viewtopic.php?p=90225#p90225
I tu jest pies pogrzebany.
"Tak, odwrócona logika, to zawieranie do gnd"
A ja myślałem że jak odznaczę to wtedy mam zwieranie do gnd bo mam pullup up zaznaczony

To mi wszystko wyjaśnia.
Zaproponujcie zmianę nazwy, chętnie zmienię ;)
Moja propozycja:
"Zwierany do GND"
radzik_r
Posty: 178
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

krycha88 pisze: sob wrz 11, 2021 4:24 am
radzik_r pisze: pt wrz 10, 2021 4:29 pm v.4.0.13
Brak możliwości konfiguracji modułu
Zmieniałeś coś więcej?
W konfiguracji jest tylko GPIO Config
Czy byś mógł potwierdzić występowanie tego problemu?
NIE POTWIERDZAM.
Teraz skompilowałem ponownie v4.0.13 z głównego generatora i jest dobrze, są ustawienia i konfiguracja przekaźników i innych.
Być może przywrócenie ustawień fabrycznych wymazało z pamięci coś co wczoraj powodowało, że było tylko konfiguracja config.
Takie moje przypuszczenie.

JEST OK
radzik_r
Posty: 178
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

Patryk pisze: sob wrz 11, 2021 5:01 am
krycha88 pisze: sob wrz 11, 2021 4:23 am
radzik_r pisze: pt wrz 10, 2021 8:48 pm

I tu jest pies pogrzebany.


A ja myślałem że jak odznaczę to wtedy mam zwieranie do gnd bo mam pullup up zaznaczony

To mi wszystko wyjaśnia.
Zaproponujcie zmianę nazwy, chętnie zmienię ;)
Moja propozycja:
"Zwierany do GND"
Jak ktoś bawi się w programowanie i widzi "wenętrzny pull-up" to ewidentnie daje do zrozumienia że włączamy wewnętrzny rezystor podciągający co prowadzi do sterowania masą(GND).
Więc taj jaj Patyk pisze, w nazwie powinno być coś co mówi, że mamy wtedy do czynienia ze sterowaniem masą.
Propozycja Patryka "Zwierany do GND" myślę że jest dobra. Lub "Sterowanie GND"
krycha88
Posty: 2440
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Jeszcze raz spróbowałem wykorzystać bibliotekę Adafruit-MCP23017 na ESP32. Ale tym razem włączyłem więcej danych diagnostycznych. Wykorzystuje piny MCP do przekaźników oraz przycisków.

Jeżeli przełączam przekaźnik przyciskiem nigdy problem nie występuje. Problem pojawia się tylko jeżeli zmieniam stan za pomocą aplikacji:

Kod: Zaznacz cały

Channel(0) value changed to 1
 **** Digital write[0], pin: 100; value: 0
[I][esp32-hal-i2c.c:1138] i2cProcQueue(): Bus busy, reinit
[I][esp32-hal-i2c.c:1138] i2cProcQueue(): Bus busy, reinit
Channel(0) value changed to 0
[D][esp32-hal-i2c.c:1344] i2cProcQueue():  Busy Timeout start=0x3f47, end=0x3f79, =50, max=50 error=1
[E][esp32-hal-i2c.c:318] i2cDumpI2c(): i2c=0x3ffbde24
[I][esp32-hal-i2c.c:319] i2cDumpI2c(): dev=0x60013000 date=0x16042000
[I][esp32-hal-i2c.c:321] i2cDumpI2c(): lock=0x3ffb4430
[I][esp32-hal-i2c.c:323] i2cDumpI2c(): num=0
[I][esp32-hal-i2c.c:324] i2cDumpI2c(): mode=1
[I][esp32-hal-i2c.c:325] i2cDumpI2c(): stage=3
[I][esp32-hal-i2c.c:326] i2cDumpI2c(): error=1
[I][esp32-hal-i2c.c:327] i2cDumpI2c(): event=0x3ffb4580 bits=200
[I][esp32-hal-i2c.c:328] i2cDumpI2c(): intr_handle=0x3ffb4188
[I][esp32-hal-i2c.c:329] i2cDumpI2c(): dq=0x0
[I][esp32-hal-i2c.c:330] i2cDumpI2c(): queueCount=0
[I][esp32-hal-i2c.c:331] i2cDumpI2c(): queuePos=0
[I][esp32-hal-i2c.c:332] i2cDumpI2c(): errorByteCnt=0
[I][esp32-hal-i2c.c:333] i2cDumpI2c(): errorQueue=0
[I][esp32-hal-i2c.c:334] i2cDumpI2c(): debugFlags=0x00000000
[I][esp32-hal-i2c.c:354] i2cDumpInts(): Debug Buffer not Enabled
[I][esp32-hal-i2c.c:1138] i2cProcQueue(): Bus busy, reinit
Jakieś sugestie? :)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
https://paypal.me/guigeneric
elmaya
Posty: 1310
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: El Saucejo - Sevilla

krycha88 pisze: pn wrz 13, 2021 12:26 pm Jeszcze raz spróbowałem wykorzystać bibliotekę Adafruit-MCP23017 na ESP32. Ale tym razem włączyłem więcej danych diagnostycznych. Wykorzystuje piny MCP do przekaźników oraz przycisków.

Jeżeli przełączam przekaźnik przyciskiem nigdy problem nie występuje. Problem pojawia się tylko jeżeli zmieniam stan za pomocą aplikacji:

Jakieś sugestie? :)
https://github.com/espressif/arduino-esp32/pull/5664
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”