NodeMCUv3 + PZEMv3 + ds18b20 nie pokazuje temp

mickarp
Posty: 46
Rejestracja: śr maja 27, 2020 2:33 pm

Tak jak w tytule NodeMCUv3 + PZEMv3 (pin D1,D2) + ds18b20 (pin D4) i nie pokazuje temperatury, w cloudzie jest -273oC.
Jeśli wejdę w GUI Generic to pokazuje znalezione wszystkie seriale DSów ale nie pokzuje temp. PZEMv3 działa bez problemu. Oczywiście umieścić rezystor 4,7 kΩ. Długość kabelka około 30cm. Nie wiem co może być przyczyną. Podpowiecie co jeszcze mógłbym spróbować sprawdzić?
Albert
Posty: 247
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

Masz jakieś inne dostępne gpio? Bo zdaje mi się że D4 to kiepskie gpio pod dsa, ale może mi się wydaje tylko. Ewentualnie podmień dsa albo albo daj 2.2k
krycha88
Posty: 2440
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

mickarp pisze: wt wrz 21, 2021 11:25 am Tak jak w tytule NodeMCUv3 + PZEMv3 (pin D1,D2) + ds18b20 (pin D4) i nie pokazuje temperatury, w cloudzie jest -273oC.
Jeśli wejdę w GUI Generic to pokazuje znalezione wszystkie seriale DSów ale nie pokzuje temp. PZEMv3 działa bez problemu. Oczywiście umieścić rezystor 4,7 kΩ. Długość kabelka około 30cm. Nie wiem co może być przyczyną. Podpowiecie co jeszcze mógłbym spróbować sprawdzić?
A czy je zapisujesz? :D
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
https://paypal.me/guigeneric
mickarp
Posty: 46
Rejestracja: śr maja 27, 2020 2:33 pm

Tak, zapisuje :) Ale jeśli jest podłączony jeden i zaznaczony jeden w gui to dodatkowych opcji tak jak przy kilku DSach nie wyświetla.
krycha88
Posty: 2440
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

mickarp pisze: wt wrz 21, 2021 12:33 pm Tak, zapisuje :) Ale jeśli jest podłączony jeden i zaznaczony jeden w gui to dodatkowych opcji tak jak przy kilku DSach nie wyświetla.
Bo nie ma wtedy takiej potrzeby czujnik zostanie rozpoznany automatycznie.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
https://paypal.me/guigeneric
mickarp
Posty: 46
Rejestracja: śr maja 27, 2020 2:33 pm

Albert pisze: wt wrz 21, 2021 12:14 pm Masz jakieś inne dostępne gpio? Bo zdaje mi się że D4 to kiepskie gpio pod dsa, ale może mi się wydaje tylko. Ewentualnie podmień dsa albo albo daj 2.2k
Zmiana pinu sygnałowego i rezystora też nie pomagała.

:idea: Okazało się że 3,3V obok pinu D4 coś nie chce się dogadać z pinami sąsiednimi. 3,3V wziąłem z innego miejsca i wszystko ładnie ruszyło. Dodam, że na innym NedeMCU były takie same objawy.
Dziękuję za podpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”