Licznik impulsów

Nowy11
Posty: 64
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

Witam, mam pytanie czy da się w Gui zaliczać impulsy z tego licznika? Z opisu wynika że posiada wyjście impulsowe

https://allegro.pl/oferta/licznik-trojf ... 4f3bce8f86
Ostatnio zmieniony sob wrz 25, 2021 12:52 pm przez Nowy11, łącznie zmieniany 1 raz.
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

Da radę. Wyjście 20 i 21 tam podłącza się np. wemosa z wgranym GUI.
Nowy11
Posty: 64
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

A można jakiś schemat jak go podłączyć i jakie piny wykorzystać ?
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

Ja mam zrobione jak na poniższym schemacie i wszystko bardzo dobrze działa. Kondensatory C1 i C3 można pominąć.

Licznik, który pokazałeś ma podane:
Szerokość impulsu: 90 ms
Zakres napięcia wyjścia impulsowego: 12-27 VDC
Prąd wyjścia impulsowego: ≤ 27 mA

Można spróbować podłączyć pod 5v i możliwe, że impulsy będą prawidłowo odczytywane. Jeżeli nie to +12V i rezystor 1k może zostać da nam to prąd 12mA.

Ja bym to tak podłączył. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem więc możesz poczekać jeszcze na opinie/potwierdzenie tego co napisałem kogoś jeszcze.
Załączniki
licznik impulsów.jpg
licznik impulsów.jpg (406.17 KiB) Przejrzano 430 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1391
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

avatr pisze: ndz wrz 26, 2021 9:19 am Ja mam zrobione jak na poniższym schemacie i wszystko bardzo dobrze działa. Kondensatory C1 i C3 można pominąć.

Licznik, który pokazałeś ma podane:
Szerokość impulsu: 90 ms
Zakres napięcia wyjścia impulsowego: 12-27 VDC
Prąd wyjścia impulsowego: ≤ 27 mA

Można spróbować podłączyć pod 5v i możliwe, że impulsy będą prawidłowo odczytywane. Jeżeli nie to +12V i rezystor 1k może zostać da nam to prąd 12mA.

Ja bym to tak podłączył. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem więc możesz poczekać jeszcze na opinie/potwierdzenie tego co napisałem kogoś jeszcze.
Nie można podłączać rezystora pullup do 5V to spowoduje uszkodzenia gpio, tylko i wyłącznie 3,3V
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
avatr
Posty: 31
Rejestracja: sob cze 20, 2020 9:32 am

Rzeczywiście ESP działa na 3,3V ale w przypadku Wemosa podłączenie do 5V nic mu nie robi. Ja mam przynajmniej u siebie od stycznia tak zrobione i wszystko działa prawidłowo.
Jednak dobrze, że zwróciłeś na to uwagę bo podłączenie 12V by usmażyło GIPO.
Nowy11
Posty: 64
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

i jak dobrze zrozumiałem wybieram licznik impulsów w gui tak?
jeśli tak to jak mam ustawić
1.png
1.png (22.12 KiB) Przejrzano 327 razy
A jest możliwość dodania diody do porównywania zliczania impulsów?
Krzyśku
Posty: 133
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

A do czego służy ustawienie Limit czasu?
Patryk
Posty: 1893
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

Krzyśku pisze: sob paź 02, 2021 10:00 am A do czego służy ustawienie Limit czasu?
viewtopic.php?p=80848#p80848
Krzyśku
Posty: 133
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”