kompilacja GUI Generic pod Arduino IDE

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1422
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

Koledzy bo mam duże zaległości , próbuje kompilować od kilku dni i nie wychodzi mi to , pojawiają się błędy .
Biblioteka supladevice zainstalowana z menadżera , płyki 3.0.2 versja GUI Generic 4,x

Kod: Zaznacz cały

Arduino:1.8.16 (Windows 7), Płytka:"Generic ESP8266 Module, 80 MHz, Flash, Disabled (new aborts on oom), Disabled, All SSL ciphers (most compatible), 32KB cache + 32KB IRAM (balanced), Use pgm_read macros for IRAM/PROGMEM, dtr (aka nodemcu), 26 MHz, 40MHz, DOUT (compatible), 1MB (FS:64KB OTA:~470KB), 2, nonos-sdk 2.2.1+100 (190703), v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"


In file included from C:\Users\Supla\Documents\Arduino\GUI-Generic_V4\GUI-Generic\SuplaDeviceGUI.cpp:18:

C:\Users\Supla\Documents\Arduino\libraries\SuplaDeviceExtensions\src/supla/network/SuplaGuiWiFi.h: In member function 'virtual int Supla::GUIESPWifi::connect(const char*, int)':

C:\Users\Supla\Documents\Arduino\libraries\SuplaDeviceExtensions\src/supla/network/SuplaGuiWiFi.h:60:42: error: 'class BearSSL::WiFiClientSecure' has no member named 'verify'

   60 |       if (!((WiFiClientSecure *)client)->verify(fingerprint.c_str(), server)) {

      |                                          ^~~~~~

exit status 1

Błąd kompilacji dla płytki Generic ESP8266 Module.

Proszę nie każcie mi instalować PlatformIO ledwo Arduino ogarniam :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
krycha88
Posty: 2675
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Wygląda jakbyś nie miał aktualnej
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... Extensions
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1422
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

Pobrałem jeszcze raz nowa wersję z github'a, poprzerzucałem biblioteki i nie pomogło :(
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
krycha88
Posty: 2675
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Używasz nie aktualnej biblioteki. Może masz wrzuciłeś dwie ?
Porównaj sobie to miejsce ze swoją biblioteka

https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... WiFi.h#L60
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1422
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

Usunąłem biblioteki SuplaDevice i SuplaDeviceExtensions i zainstalowałem wszystko od nowa no i zagrało :D
Jeszcze tylko małe pytanko w SuplaDeviceExtensions jest pusty plik SuplaDeviceExtensions.h co to daje i dlaczego jest pusty ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha
krycha88
Posty: 2675
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Aby Arduino IDE potraktowało SuplaDeviceExtensions jako bibliotekę.
marek.rz@poczta.fm
Posty: 16
Rejestracja: czw wrz 09, 2021 5:07 am

Witam,
Od kilku tygodni przeglądam niniejsze forum i nie ukrywam, że jestem pod wielkim wrażeniem tego, co poniektórzy wyprawiają z oprogramowaniem Supla. Świetna robota! Jednak mam pewien problem. Chcąc przetestować niektóre projekty wymagana jest samodzielna kompilacja kodu w Arduino. Walczę z tym od dłuższego czasu i nijak nie potrafię nic skompilować. Usunąłem już "całe arduino" z komputera włącznie ze wszystkimi bibliotekami i zainstalowałem je od nowa, jednak nie pomogło jak u kolegi shimano73 . Płytki i biblioteki wydaje się, że mam w najnowszych wersjach ściągane na świeżo z githuba.
Może na przykładzie z tego wątku viewtopic.php?f=24&t=5996 ktoś pomoże? podczas kompilacji wyrzuca mi błąd:

'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setPressureCallback'

Wcześniej przed reinstalacją arduino przy próbie kompilacji wychodził mi taki:

"błąd kompilacji dla płytki Generic ESP2866 Module"


Nie mam pojęcia co robię źle. Może ktoś podpowie....
Patryk
Posty: 1987
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

marek.rz@poczta.fm
Posty: 16
Rejestracja: czw wrz 09, 2021 5:07 am

Dokładnie te biblioteki mam teraz zainstalowane. A czy jest możliwe, że ten przykładowy kod, utworzony w styczniu 2020 r., był na innych starszych bibliotekach i teraz prawie po dwóch latach one się zmieniły i dlatego kod się nie kompiluje?
Patryk
Posty: 1987
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

marek.rz@poczta.fm pisze: sob paź 16, 2021 10:48 am Dokładnie te biblioteki mam teraz zainstalowane. A czy jest możliwe, że ten przykładowy kod, utworzony w styczniu 2020 r., był na innych starszych bibliotekach i teraz prawie po dwóch latach one się zmieniły i dlatego kod się nie kompiluje?
Tak.
Od ok roku jest nowa biblioteka SuplaDevice.
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”