Wsparcie GUI-Generic dla ESP32

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 2205
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

aaa, to poprawione już jest :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
1x MEW-01, 4x LIW-01, 3x SBW-02, 7x PNW-01, 6x ROW-01, 4x ROW-02, 2x ROW-04m, 3x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01, 2x SRW-01
2x BRIDGE RF 433, 10x SP111, 3x S26
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

sebu1 pisze: śr lis 24, 2021 11:37 am
uchnast.michal pisze: śr lis 24, 2021 11:19 am Bin bez pomiaru energii.
Jeśli chcesz z pomiarem daj znać, mam też wygenerowany (nie testowałem jeszcze tej opcji).
Jak masz to podeślij, mam wszystko teraz na stole to mogę potestować.

Z góry dzięki! 🥃
i jak, sprawdziłes pomiar energii?
e-talking............
sebu1
Posty: 17
Rejestracja: śr lis 07, 2018 10:55 am

Niestety nie udało mi się przetestować bo utknąłem na samym początku, tzn wprowadzeniu modułu w tryb flashowania.
Mianowicie po podłączeniu do kompa (przy wciśniętym przycisku) dioda na płytce cały czas szybko miga i nie mam z nim kontaktu. Poniżej wklejam to co pokazuje mi się w monitorze(widać wyraźnie kiedy puszczam przycisk). Komunikaty, które widać powtarzają się cały czas, wyciąłem tylko kilka w momencie trzymania przycisku i jego puszczenia.

Kod: Zaznacz cały

08:38:44.806 -> rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x3 (DOWNLOAD_BOOT(UART0/UART1/SDIO_REI_REO_V2))
08:38:44.806 -> waiting for download
08:38:44.876 -> ets Jul 29 2019 12:21:46
08:38:44.876 -> 
08:38:44.876 -> rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x3 (DOWNLOAD_BOOT(UART0/UART1/SDIO_REI_REO_V2))
08:38:44.876 -> waiting for download
08:38:45.016 -> ets Jul 29 2019 12:21:46
08:38:45.016 -> 
08:38:45.016 -> rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
08:38:45.016 -> configsip: 0, SPIWP:0xee
08:38:45.016 -> clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
08:38:45.016 -> mode:DIO, clock div:2
08:38:45.016 -> load:0x3fff0030,len:4
08:38:45.016 -> load:0x3fff0034,len:6968
08:38:45.016 -> load:0x40078000,len:13072
08:38:45.016 -> ho 0 tail 12 room 4
08:38:45.016 -> load:0x40080400,len:3896
08:38:45.016 -> entry 0x40080688
08:38:45.016 -> [0;32mI (31) boot: ESP-IDF ⸮ets Jul 29 2019 12:21:46
08:38:45.064 -> 
08:38:45.064 -> rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
08:38:45.064 -> configsip: 0, SPIWP:0xee
08:38:45.111 -> clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
08:38:45.111 -> mode:DIO, clock div:2
08:38:45.111 -> load:0x3fff0030,len:4
08:38:45.111 -> load:0x3fff0034,len:6968
08:38:45.111 -> load:0x40078000,len:13072
08:38:45.111 -> ho 0 tail 12 room 4
08:38:45.111 -> load:0x40080400,len:3896
08:38:45.111 -> entry 0x40080688
08:38:45.111 -> [0;32mI (31) boot: ESP-IDF ⸮ets Jul 29 2019 12:21:46
08:38:45.158 -> 
08:38:45.158 -> rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
08:38:45.158 -> configsip: 0, SPIWP:0xee
08:38:45.158 -> clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
08:38:45.205 -> mode:DIO, clock div:2
08:38:45.205 -> load:0x3fff0030,len:4
08:38:45.205 -> load:0x3fff0034,len:6968
08:38:45.205 -> load:0x40078000,len:13072
08:38:45.205 -> ho 0 tail 12 room 4
08:38:45.205 -> load:0x40080400,len:3896
08:38:45.205 -> entry 0x40080688
08:38:45.205 -> [0;32mI (31) boot: ESP-IDF⸮ets Jul 29 2019 12:21:46
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

A czym wgrywałeś? Ja używałem flash_download_tool_3.8.8 i w sumie 11 modułów już uruchomiłem.
e-talking............
sebu1
Posty: 17
Rejestracja: śr lis 07, 2018 10:55 am

uchnast.michal pisze: czw lis 25, 2021 8:10 am A czym wgrywałeś? Ja używałem flash_download_tool_3.8.8 i w sumie 11 modułów już uruchomiłem.
Ok, udało się, inny konwenter poradził sobie.

A co do pomiaru to niestety nie działa, na GPIO25/26 jest cisza.
marik_te
Posty: 14
Rejestracja: czw maja 13, 2021 2:50 pm

Witam. Wygenerowałem sobie soft dla ESP32 w Gui Generic builder. Mam problem z wgraniem. Download tool wyświetla mi błąd: "read reg error". Uprzednio komunikując "chip sync ok!". Czyli komunikacja z układem jest ok, tym bardziej że jak coś zmienię w ustawieniach, to już chip sync jest fail. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Załączniki
Błąd.png
Błąd.png (274.98 KiB) Przejrzano 290 razy
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

użyj flash_download_tool podczas uruchamiania wybierz esp32
https://youtu.be/EGgqdD4oU0U
e-talking............
marik_te
Posty: 14
Rejestracja: czw maja 13, 2021 2:50 pm

Już opanowane. Aczkolwiek trzeba chwilę poszukać download toola do ściągnięcia.
Mam inne pytanie. Czy jest gdzieś wersja z możliwością większej ilości ADC? Bo z buildera można tylko jeden port ADC wybrać.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 2205
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

marik_te pisze: ndz lis 28, 2021 7:13 pm Mam inne pytanie. Czy jest gdzieś wersja z możliwością większej ilości ADC? Bo z buildera można tylko jeden port ADC wybrać.
Builder nie zarządza ilością dostępnych portów ADC. ESP32 ma na pokładzie 16 GPIO, które mogą pracować w trybie ADC. Jeśli nie można skonfigurować więcej kanałów i przypisać im więcej GPIO to jest to sprawa dla GUI Generic, nie Buildera.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
1x MEW-01, 4x LIW-01, 3x SBW-02, 7x PNW-01, 6x ROW-01, 4x ROW-02, 2x ROW-04m, 3x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01, 2x SRW-01
2x BRIDGE RF 433, 10x SP111, 3x S26
kowal00071
Posty: 61
Rejestracja: pt sty 03, 2020 6:10 pm

Goral64 pisze: ndz lis 28, 2021 8:30 pm
marik_te pisze: ndz lis 28, 2021 7:13 pm Mam inne pytanie. Czy jest gdzieś wersja z możliwością większej ilości ADC? Bo z buildera można tylko jeden port ADC wybrać.
Builder nie zarządza ilością dostępnych portów ADC. ESP32 ma na pokładzie 16 GPIO, które mogą pracować w trybie ADC. Jeśli nie można skonfigurować więcej kanałów i przypisać im więcej GPIO to jest to sprawa dla GUI Generic, nie Buildera.
Też czekam na taką możliwość, specjalnie przesiadłem się z 8266 na 32 bo myślałem że będzie możliwość podłączenia kilku czujników analogowych wykorzystujących ADC, zamówiłem u chińczyka 8 czujników gleby, a tu lipa, tylko jeden można podłączyć :cry: :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”