Pushover i krańcówka

Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

Hallo Pietras81 - dzięki serdeczne za pomoc.

Bistabilny przełącznik działa !
Odpowiedź pushover jest niesamowicie szybka, co mnie cieszy. Chcę wyeliminować tradycyjny alarm z kartą GSM na rzecz modułu ESP.
Odpowiedź sieci komórkowej (SMS) jest dużo wolniejsza. Sprawdzę jak to rozwiązanie będzie działało.
Generalnie wszystko działa. Na pewno kupię Pushover na "forever" - mam nadzieję że się opłaci.
Nie zwróciłem też uwagi, że text GUI Generic też można zmienić - też fajna sprawa z tymi komunikatami.
Gdzieś też rzuciło mi się w oczy, że można konfigurować bez wchodzenia w menu przez GPIO0.
Ułatwiło by to dostęp i zmianę parametrów, jeśli jest to w lokalnej sieci więc wyobrażam sobie że przez IP tego modułu , ale jeśli będę go miał w garażu na modemie LTE WIFI, to jak wtedy?
Poradźcie jak ułatwić sobie konfigurację bez dojścia do modułu lub zdalnej lokalizacji .

Jeszcze raz dziękuję za dotychczasową pomoc !
Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

A jeszcze jedno pytanko do kolegów:
Do czego służy ta aktualizacja w Narzędziach Buildera?
Pietras81
Posty: 202
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

Alex1603 pisze: pt sty 14, 2022 7:41 pm Hallo Pietras81 - dzięki serdeczne za pomoc.

Bistabilny przełącznik działa !
Odpowiedź pushover jest niesamowicie szybka, co mnie cieszy. Chcę wyeliminować tradycyjny alarm z kartą GSM na rzecz modułu ESP.
Odpowiedź sieci komórkowej (SMS) jest dużo wolniejsza. Sprawdzę jak to rozwiązanie będzie działało.
Generalnie wszystko działa. Na pewno kupię Pushover na "forever" - mam nadzieję że się opłaci.
Nie zwróciłem też uwagi, że text GUI Generic też można zmienić - też fajna sprawa z tymi komunikatami.
Gdzieś też rzuciło mi się w oczy, że można konfigurować bez wchodzenia w menu przez GPIO0.
Ułatwiło by to dostęp i zmianę parametrów, jeśli jest to w lokalnej sieci więc wyobrażam sobie że przez IP tego modułu , ale jeśli będę go miał w garażu na modemie LTE WIFI, to jak wtedy?
Poradźcie jak ułatwić sobie konfigurację bez dojścia do modułu lub zdalnej lokalizacji .

Jeszcze raz dziękuję za dotychczasową pomoc !
Jeśli dobrze rozumiem co do konfiguracji to wystarczy że połączysz się np. telefonem do rej samej sieci wifi co esp czyli tej sieci lte i po wpisaniu ip przydzielonego do esp możesz konfigurować modul.

Jeśli robisz to do alarmu to pamientaj żeby mieć zasilanie z podtrzymania po zaniku prądu. Ja po czasie wpadłem na to że jak nie będzie prądu to lipa z mojego alarmu I dołożyłem ups a esp podpiąłem pod zasilanie alarmu z podtrzymaniem.
Aktualizacja jest to wgrania nowej wersji lub innego softu bez programatora. Super sprawa nie trzeba nic lutować.
zlomar
Posty: 27
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

Podłącze się pod temat ...

Planuję u-smarto-owić wideodomofon 4 żyły + 2 DC z wykorzystaniem Wemosa
Chcę się podłączyć pod przewód Audio (+) i GND(-) na których jest napięcie 4,4V a w momencie wywołania napięcie znika do 0V.
przewód (+) podłączę pod GPIO i nie wiem jak skonfigurować, czy jako sensor, przycisk, przekaźnik ??
Jak ustawić w GG aby po wywołaniu (zaniku napięcia) - poszła notyfikacja zmiana stanu którą dalej chciałbym odczytać w HomeAssistant aby zrobić kolejną akcję.

Nie chciałbym uwalić wemosa przy testach - pomożecie ?
Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

W kwestii sterowania takim sygnałem , to wydaje mi się ze zarówno przycisk jak i krańcówka będzie działać , jeżeli tylko potencjał zostanie do masy ściągnięty. Jednak poziom tego sygnału puściłbym przez szeregową diodę 1N4148 do filtra 100kOhm || 100nF || Dioda Zenera 3V6 dla bezpieczeństwa wejścia ESP8266 , a stąd do wejścia GPIO przez rezystor np. 1kOhm
zlomar
Posty: 27
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

Alex1603 pisze: ndz sty 16, 2022 9:09 pm W kwestii sterowania takim sygnałem , to wydaje mi się ze zarówno przycisk jak i krańcówka będzie działać , jeżeli tylko potencjał zostanie do masy ściągnięty. Jednak poziom tego sygnału puściłbym przez szeregową diodę 1N4148 do filtra 100kOhm || 100nF || Dioda Zenera 3V6 dla bezpieczeństwa wejścia ESP8266 , a stąd do wejścia GPIO przez rezystor np. 1kOhm
Dziękuję - zrobiłem na szybko schemat - czy tak to powinno wyglądać ? (przepraszam że mało profesjonalny rysunek)
Załączniki
schemat
schemat
schemat podłączenia wemos .png (241.6 KiB) Przejrzano 72 razy
Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

Chodziło mi raczej o taki układ wejściowy :lol:
Załączniki
img.png
img.png (36.43 KiB) Przejrzano 63 razy
Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

Przepraszam - właściwie tak jest lepiej. :D
Załączniki
img.jpg
img.jpg (73.63 KiB) Przejrzano 60 razy
Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

Lub w przypadku aktywacji stanem niskim , a może w każdym ten ostatni, lub coś podobnego
Załączniki
img2.png
img2.png (36.69 KiB) Przejrzano 58 razy
Alex1603
Posty: 18
Rejestracja: sob sty 01, 2022 1:46 pm

Od strony portu masz zabezpieczenie diodą zenera, więc nigdy nie przekroczysz 3v6, można by nawet zmniejszyć do 3V3 np BZX84C 3V3 lub SMD czy co tam chcesz, rezystor ma ograniczyć prąd maksymalny diody i prąd z Audio wejścia. A kondensator jako filtracja gdyby nie było czystego stałego napięcia. Czas zadziałania będzie wyznaczać stała czasowa T=R1*C1 [sek].
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”