Usprawnienia dla MCP23017

dobo
Posty: 493
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr kwie 07, 2021 8:10 pm

Sprawdzone i wszystko działa prawidłowo wgrałem najnowszą wersję GUI-Generic v1.9.7.
W moim beznadziejnym module :) aby mieć wolne TX i RX w razie "W" to SDA jest na GPIO9, a SCL jest na GPIO10 (ESP8285).
Przekaźniki nam LOW i są zasilane z osobnego obwodu niż ESP do tego tranzystorek do łączenia masy ESP z MCP taki beznadziejny twór ale działa ;)
Wiec jak u mnie działa na tym moim "badziewiu" ;) to na 100% problem leży u Ciebie, a nie w sofcie.

Przy okazji kolejny raz podziękuję @krycha88, za świetną robotę z GUI Generic, @klew za SuplaDevice bez którego nie było by pierwszego oraz @Goral64 za rewelacyjny GUI-Generic Builder (online) bo teraz nie trzeba kombinować z brakującymi bibliotekami i można wybrać tylko to co się chce - ja na razie biorę wszystko :D
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2330
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr kwie 07, 2021 8:57 pm

dobo pisze:
śr kwie 07, 2021 8:10 pm
Przy okazji kolejny raz podziękuję @krycha88, za świetną robotę z GUI Generic, @klew za SuplaDevice bez którego nie było by pierwszego oraz @Goral64 za rewelacyjny GUI-Generic Builder (online) bo teraz nie trzeba kombinować z brakującymi bibliotekami i można wybrać tylko to co się chce - ja na razie biorę wszystko :D
Zapomniałeś o @Espablo, a to był jego pomysł i "prototyp", zresztą już dawno miał też pomysł, aby zrobić generator softów.
Oczywiście chylę czoła przed wszystkimi czterema "motorkami" tego projektu ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

śr kwie 07, 2021 9:00 pm

Najwyraźniej to problem mojego zasilacza (ma raptem 0,6A).
Wczoraj podłączaliśmy przekaźniki przez tablicę rozdzielczą, więc było na nich obciążenie.
Dziś płytka leżała cały dzień (bez urządzeń podłączonych pod przekaźniki) i nic niepokojącego się nie działo.
Czy obecność szafy z dużą ilością przewodów 230V mogła powodować jakieś zakłócenia? Pytam, bo Wemos był tylko dla testów. Docelowo chcemy wstawić tam Arduino MEGA jako sterownik.
Pozdrawiam
Jakub
dobo
Posty: 493
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr kwie 07, 2021 9:13 pm

slawek pisze:
śr kwie 07, 2021 8:57 pm
Zapomniałeś o @Espablo, a to był jego pomysł i "prototyp", zresztą już dawno miał też pomysł, aby zrobić generator softów.
Oczywiście chylę czoła przed wszystkimi czterema "motorkami" tego projektu ;)
Masz oczywiście rację @slawek uzupełniam również podziękowania dla @Espablo, który stworzył GUI Generic na podwalinach Primary_GUI_nexo.
krycha88
Posty: 1639
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw kwie 08, 2021 7:16 am

jaku2k pisze:
śr kwie 07, 2021 9:00 pm
Najwyraźniej to problem mojego zasilacza (ma raptem 0,6A).
Wczoraj podłączaliśmy przekaźniki przez tablicę rozdzielczą, więc było na nich obciążenie.
Dziś płytka leżała cały dzień (bez urządzeń podłączonych pod przekaźniki) i nic niepokojącego się nie działo.
Wypadało by napisać, że problem z MCP to tylko szum i jednak wszystko działa poprawnie ;)
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

czw kwie 08, 2021 8:03 am

Tak. Po kilku dniach dochodzę do wniosku, że problem z MCP to tylko szum (poza wcześniejszym związanym z działaniem przycisków z przekaźnikami "High trigger" - poprawionym w Święta po 13 godzinach od jego zgłoszenia przez @krycha88).
Musicie mi Panowie wybaczyć nadgorliwość, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką (i wiele uczę się na tym forum).
Dziękuję za fenomenalny firmware. Nie mieści mi się w głowie, ile funkcji można wpakować do tak małego modułu.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”