Żaluzje i rolety - problemy z stabilnością

LukaszH
Posty: 149
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

ndz kwie 11, 2021 9:42 pm

Używam żaluzji fasadowych już jakieś 2 miesiące na płytce podobnej do incan 3. Niestety przy częstym klikaniu (ustawianiu żaluzji) moduł się resetuje przez co nie zapisuje ostatniej pozycji i praktycznie wszystko rozkalibnowuje się po kilku użyciach.
Najgorsze jak żaluzja jest otwarta, a aplikacja pokazuje 100% zamknięcia to wtedy przyciski fizyczne już nie reagują i tylko z aplikacji te po lewej stronie ratują sprawę.
Macie jakieś pomysły softwarowe lub hardware ? I czy fizyczny przycisk może działać jak w apce po lewej jak są ustawione jako reakcja na zmianę stanu ? Nie trzeba by szukać co chwile telefonu do kalibracji ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2407
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz kwie 11, 2021 10:48 pm

Szukałbym najpierw przyczyny dlaczego ten moduł się restartuje.
Masz możliwość podłączyć go do komputera i spróbować zebrać z niego logi z seriala?

Co do ustawień przycisków, to biblioteka na to pozwala. Natomiast nie wiem czy jest taka opcja w GUI Generic.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11159
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn kwie 12, 2021 8:18 am

Wydaje mi się, że moduł nie jest odporny na EMI. Dostaje strzał elektromagnetyczny po kablach z silnika i masz twardy restart.
LukaszH
Posty: 149
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

pn kwie 12, 2021 10:59 pm

Pewnie trzeba by hardware inaczej zrobić, a esp tylko do komunikacji.. z tym serialem to trochę ciężko bo jak siedzą w puszkach to ciężko sie dostać jak wyjmę to efekt resetu ciężko wywołać.
Jeśli biblioteka pozwala to mam dużą prośbę do Krycha88: jest szansa na dodanie tej opcji w GUI Generic ? :) Super sprawą było by:
1. Aby przycisk działał jak te z aplikacji po prawej stronie dla żaluzji, a dla rolet lepiej jak jest obecnie.
2. Jak by był punkt 1 to może jest szansa aby przy trzymaniu przycisku powyżej 5sek zadziałał tak jakby przycisk ale z prawej strony w aplikacji ;)

Jeszcze się zastanawiam jak to jest z tym zapisem i wysyłaniem danych do serwera. Skoro następuje reset w jakimś momencie to i sterowanie nie działa. Po powrocie do życia esp powraca do ostatnio znanej pozycji. Może w żaluzjach jest opcja aby zapis pozycji był także w trakcie ruchu i jak nastąpi reset to nie straci się tak bardzo pozycji ? Tylko czy pamięć esp wytrzyma ?
krycha88
Posty: 1778
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn kwie 12, 2021 11:09 pm

Zachowanie przycisków zmieniasz w konfiguracji przycisków, próbowałeś?
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
LukiSpajder
Posty: 64
Rejestracja: wt sie 18, 2020 2:22 pm

wt kwie 13, 2021 3:51 am

Musisz dać w opcjach przełącznik bistabilny a fizycznie podłączone przyciski mono stabilne ( dzwonków ) i powinno działać jak w aplikacji po lewej stronie.
LukaszH
Posty: 149
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

wt kwie 13, 2021 5:36 am

krycha88 pisze:
pn kwie 12, 2021 11:09 pm
Zachowanie przycisków zmieniasz w konfiguracji przycisków, próbowałeś?
Jedyna konfiguracja jaka pozwala sterować żaluzjami (potrzebne są impulsy do ustawienia lamelek) to reakcja na „zmiana stanu”. Chodzi bardziej że jak osiągnie się skrajną pozycję żaluzji/rolety to przyciski są nieaktywne i to co pisałem wcześniej apka pokazuje zamknięcie 100% a fizycznie jest 80%. Jedyna opcja aby dalej zamknąć to znaleźć telefon i domknąć z aplikacji przyciskami po lewej.
Dla ustawień przycisków reakcja na wciśnięcie/puszczenie (monostabilne) przyciski musza działać jak teraz bo inaczej nigdy by nie rozłączyły przekaźnika, a dla reakcja na wciśnięcie już takiego zagrożenia nie ma.
Tak mam teraz w ustawieniach:
3E2B2438-864E-40F2-B494-FB49973465AE.jpeg
3E2B2438-864E-40F2-B494-FB49973465AE.jpeg (316.36 KiB) Przejrzano 372 razy
W takiej konfiguracji wciskam przycisk dzwonkowy to jak bym kliknął przycisk po prawej stronie w apce i jak puszczam przycisk (kolejna zmiana stanu) to jakbym kliknął ponownie przycisk po prawej stronie w apce, dlatego ma się wrażenie że działają jako bistabilny:
EE13D302-4635-4419-B657-5D018F82B5D7.jpeg
EE13D302-4635-4419-B657-5D018F82B5D7.jpeg (171.61 KiB) Przejrzano 369 razy
krycha88
Posty: 1778
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt kwie 13, 2021 6:07 am

Powiedz mi dlaczego masz tam mało wolnego ram, masz uruchomionego SSLa? Może to jest powodem restartu ESP. Wygeneruj sobie nową wersję https://gui-generic-builder.supla.io/test.php w niej będziesz mógł już włączysz/wyłączyć SSLa z GUI.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2407
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt kwie 13, 2021 11:56 am

@krycha88, trzeba ustawić inną akcję w przyciskach: MOVE_UP_OR_STOP albo MOVE_DOWN_OR_STOP.
Można też ustawić tylko MOVE_UP a na ON_RELEASE zrobić STOP (wtedy będzie działać identycznie jak na apce z lewej strony), ale te MOVE_UP_OR_STOP też są ok. Będą działać z chwilowym przyciskiem podobnie jak OPEN_OR_STOP, z tym że czas podtrzymania przekaźnika będzie na sztywno do 60 s (chyba, że się wciśnie jeszcze raz aby zatrzymać).
Natomiast do żaluzji, pewnie lepiej ta opcja MOVE_UP na ON_PRESS i STOP ON_RELEASE. Wtedy można krótkimi przyciśnięciami zmieniać nachylenie żaluzji.
krycha88
Posty: 1778
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt kwie 13, 2021 12:38 pm

klew pisze:
wt kwie 13, 2021 11:56 am
@krycha88, trzeba ustawić inną akcję w przyciskach: MOVE_UP_OR_STOP albo MOVE_DOWN_OR_STOP.
Można też ustawić tylko MOVE_UP a na ON_RELEASE zrobić STOP (wtedy będzie działać identycznie jak na apce z lewej strony), ale te MOVE_UP_OR_STOP też są ok. Będą działać z chwilowym przyciskiem podobnie jak OPEN_OR_STOP, z tym że czas podtrzymania przekaźnika będzie na sztywno do 60 s (chyba, że się wciśnie jeszcze raz aby zatrzymać).
Natomiast do żaluzji, pewnie lepiej ta opcja MOVE_UP na ON_PRESS i STOP ON_RELEASE. Wtedy można krótkimi przyciśnięciami zmieniać nachylenie żaluzji.
to czym się różnic OPEN od MOVE_UP oraz CLOSE od MOVE_DOWN? ;) teraz mam tak zrobione:

Kod: Zaznacz cały

    auto RollerShutterButtonOpen = new Supla::Control::Button(pinButtonUp, pullupButtonUp, inversedButtonUp);
    auto RollerShutterButtonClose = new Supla::Control::Button(pinButtonDown, pullupButtonDown, inversedButtonDown);
    RollerShutterButtonOpen->addAction(Supla::Action::OPEN, RollerShutterRelay, Supla::Event::ON_PRESS);
    RollerShutterButtonOpen->addAction(Supla::Action::STOP, RollerShutterRelay, Supla::Event::ON_RELEASE);

    RollerShutterButtonClose->addAction(Supla::Action::CLOSE, RollerShutterRelay, Supla::Event::ON_PRESS);
    RollerShutterButtonClose->addAction(Supla::Action::STOP, RollerShutterRelay, Supla::Event::ON_RELEASE);
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”