D1 mini, 5 pływakowych czujników poziomu wody, diody led

krycha88
Posty: 1901
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn maja 17, 2021 5:04 pm

Szkoda, że ten sensor praktycznie jest nie dostępny od ręki.

A może zastosować czujnik podciśnienia z jakiegoś samochodu? :D
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
dobo
Posty: 528
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

pn maja 17, 2021 6:32 pm

krycha88 pisze:
pn maja 17, 2021 5:04 pm
Szkoda, że ten sensor praktycznie jest nie dostępny od ręki.
Masakra ale podrożały ja w cenie obecnie jednego zakupiłem kiedyś 2 szt.
W ramach projektu jedną sztukę mogę przekazać, a przy okazji dorzucę jeszcze jeden element, na którym bardziej mi zależy, a w issue ThingPulse nic się nie dzieje :(
krycha88
Posty: 1901
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt maja 18, 2021 7:58 am

dobo pisze:
pn maja 17, 2021 6:32 pm
krycha88 pisze:
pn maja 17, 2021 5:04 pm
Szkoda, że ten sensor praktycznie jest nie dostępny od ręki.
Masakra ale podrożały ja w cenie obecnie jednego zakupiłem kiedyś 2 szt.
W ramach projektu jedną sztukę mogę przekazać, a przy okazji dorzucę jeszcze jeden element, na którym bardziej mi zależy, a w issue ThingPulse nic się nie dzieje :(
Jak znajdę chwilę to mogę zrobić to w ciemno, a wy sobie to przetestujecie :) A co do tego wyświetlacza to problem jest taki, że jest on dość duży to aktualny sposób prezentowania danych będzie wyglądać kaprawo na nim. Więc trzeba by napisać specjalną obsługę dla tego wyświetlacza na co nie mam zupełnie czasu.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
dobo
Posty: 528
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

wt maja 18, 2021 6:24 pm

Jest on większy o 64 piksele w pionie i można by to nawet lepiej wykorzystać.
Obecnie OLEDy nie są w stanie wyświetlić np. przy MCP (16 przekaźników) gdzie chyba 8 lub 9 nachodzi na wskaźnik siły sygnału.
A można było by to jeszcze inaczej rozplanować.
Pierwsza linia to np. godzina (w lewym rogu) i siła sygnału w prawym rogu tak jak jest obecnie - (10 pikseli)
kolejne 2 linie (po 10 pikseli) to wyświetlanie danych z przekaźników
Zastosować większe odstępy i zwiększyć czcionkę.
Można zostawić to co jest tylko powiększyć aby było jeszcze bardziej czytelne ikona czujnika na środku, a poniżej wartości z czujnika.

Jeśli chodzi o MPX5050DP to nadal mogę przekazać niezależnie co do decyzji o wyświetlaczu ;)
krycha88
Posty: 1901
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr maja 19, 2021 7:47 am

dobo pisze:
wt maja 18, 2021 6:24 pm
Jest on większy o 64 piksele w pionie i można by to nawet lepiej wykorzystać.
Obecnie OLEDy nie są w stanie wyświetlić np. przy MCP (16 przekaźników) gdzie chyba 8 lub 9 nachodzi na wskaźnik siły sygnału.
A można było by to jeszcze inaczej rozplanować.
Pierwsza linia to np. godzina (w lewym rogu) i siła sygnału w prawym rogu tak jak jest obecnie - (10 pikseli)
kolejne 2 linie (po 10 pikseli) to wyświetlanie danych z przekaźników
Zastosować większe odstępy i zwiększyć czcionkę.
Można zostawić to co jest tylko powiększyć aby było jeszcze bardziej czytelne ikona czujnika na środku, a poniżej wartości z czujnika.

Jeśli chodzi o MPX5050DP to nadal mogę przekazać niezależnie co do decyzji o wyświetlaczu ;)
Mógłbym spróbować powalczyć z tym wyświetlaczem tylko nie chce obiecywać, że coś się uda i na kiedy to zrobię :) Czujnik MPX5050DP pewnie zrobię od ręki jak tylko bym go dostał.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
dobo
Posty: 528
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr maja 19, 2021 10:12 am

Co do wyświetlacza to nie ma ciśnienia zanim ogarnę 3 pokoje dzieciaków to mi się zejdzie reszta pomieszczeń ma przy włącznikach światła zaślepki też poczekają :)
Podeślij info gdzie wysłać.
g00pher
Posty: 11
Rejestracja: czw lip 23, 2020 12:17 pm

czw maja 20, 2021 9:52 am

A tak wracając do mojego problemu, czy byłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tematu.
krycha88
Posty: 1901
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw maja 20, 2021 10:42 am

g00pher pisze:
czw maja 20, 2021 9:52 am
A tak wracając do mojego problemu, czy byłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tematu.
a czego oczekujesz? To co potrzebujesz to dedykowanego softu, w GUI-Generic tego nie zrobisz. dodam wsparcie MPX5050DP to wtedy będzie to najlepiej obsłużone.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
jaku2k
Posty: 307
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

czw maja 20, 2021 3:16 pm

g00pher pisze:
czw maja 20, 2021 9:52 am
A tak wracając do mojego problemu, czy byłby ktoś mi pomóc w ogarnięciu tematu.
Możesz dodać do Supli czujnik głębokości zgodnie z instrukcją z tego wątku: viewtopic.php?t=4695
Ja zrobiłem wszystko wg instrukcji i działa wyśmienicie (zastosowałem ESP-12, więc trzeba było dodać kilka pull-upów). Jeśli też chciałbyś zrobić to na ESP-12, to w wyżej przesłanym wątku jest zamieszczony projekt płytki do wytrawienia.

Myślę, że warto zrobić to wg tego projektu, bo wszystko działa stabilnie. Jak wyjdzie obsługa MPX-ów w GUI Genericu, to najwyżej będziesz mógł sobie wgrać nowy soft, a urządzenie pozostawić bez zmian.

Co do LED-ów, to myślę, że wystarczy skorzystać z prostej sztuczki ;) - może jest już gotowe rozwiązanie?

Pozdrawiam,
Jakub

PS. na programowaniu się nie znam, ale skoro został udostępniony kod, to może - w przypadku braku gotowego rozwiązania - spróbuj dodać warunek "jeśli powyżej xx m, to HIGH na pinie xx".
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”