Wemos i czujnik ciśnienia mpx problem

maxio2011
Posty: 28
Rejestracja: pt sty 22, 2021 1:08 pm

pt cze 18, 2021 6:21 am

po dniu testu działa stabilnie zaciąga dane % ,jedynie czujnik wilgoci działa 'niestabilnie' falują wskazania np.jest 18% a zaraz potrafi wskazać 50% kalibracja była dokonywana na pusty i 'mokry'zbiornik w dostępie czasowym
YoMan
Posty: 185
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

pt cze 18, 2021 1:05 pm

maxio2011 pisze:
pt cze 18, 2021 6:21 am
po dniu testu działa stabilnie zaciąga dane % ,jedynie czujnik wilgoci działa 'niestabilnie' falują wskazania np.jest 18% a zaraz potrafi wskazać 50% kalibracja była dokonywana na pusty i 'mokry'zbiornik w dostępie czasowym
u mnie takie cuda zniknęły po zmianie zasilania: układ na płytce testowej zasilany przez ładowarkę USB (no name) i pokazywał cuda, kilka razy podłączałem wszystko na nowej płytce, nowe kabelki, nowe moduły. Wskazania się ustabilizowały dopiero po wymianie zasilacza USB.
Ostatnio zmieniony pt cze 18, 2021 3:05 pm przez YoMan, łącznie zmieniany 2 razy.
YoMan
jaku2k
Posty: 406
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

pt cze 18, 2021 1:24 pm

YoMan pisze:
pt cze 18, 2021 1:05 pm
maxio2011 pisze:
pt cze 18, 2021 6:21 am
po dniu testu działa stabilnie zaciąga dane % ,jedynie czujnik wilgoci działa 'niestabilnie' falują wskazania np.jest 18% a zaraz potrafi wskazać 50% kalibracja była dokonywana na pusty i 'mokry'zbiornik w dostępie czasowym
u mnie takie cuda zniknęły po zmianie zasilania: układ na płytce testowej zasilany przez ładowarkę USB i pokazywał cuda, kilka razy podłączałem wszystko na nowej płytce, nowe kabelki, nowe moduły. Wskazania się ustabilizowały po wymianie zasilacza USB.
Witam,
Może coś w tym być. W przypadku MPX50XX stabilne napiecie zasilania jest bardzo ważne. Możliwe, że jest to sytuacja analogczna.
Pozdrawiam
Jakub
maxio2011
Posty: 28
Rejestracja: pt sty 22, 2021 1:08 pm

pn cze 21, 2021 10:06 am

za namową podmieniłem zasilacz skoki teraz są mniejsze np.z 8% do 12 ktoś może polecić spradzoną przetwornicę z 220 na 5v lub z 12v na 5?
patryk051185
Posty: 97
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

pt cze 25, 2021 7:22 am

YoMan pisze:
pt cze 18, 2021 1:05 pm
Wskazania się ustabilizowały dopiero po wymianie zasilacza USB.
Czy możesz podać nazwę/ model zasilacza USB? Ja sprawdzałem na 3 różnych i też również falują wskazania. Chyba, że mam niesprawny MPX.
Czy podłączacie zasilanie bezpośrednio z zasilacza do MPX czy przez Wemosa?
YoMan
Posty: 185
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

wt cze 29, 2021 9:53 pm

patryk051185 pisze:
pt cze 25, 2021 7:22 am
YoMan pisze:
pt cze 18, 2021 1:05 pm
Wskazania się ustabilizowały dopiero po wymianie zasilacza USB.
Czy możesz podać nazwę/ model zasilacza USB? Ja sprawdzałem na 3 różnych i też również falują wskazania. Chyba, że mam niesprawny MPX.
Czy podłączacie zasilanie bezpośrednio z zasilacza do MPX czy przez Wemosa?
Miałem na myśli zasilacz USB do telefonu, którym zasilam wemosa przez port USB. Miałem podłączonego noname'a i dziwne rzeczy pokazywał. Potem podłączyłem zasilacz/ładowarkę prawdopodobnie od iqosa (albo samsunga) i wszystko się ustabilizowało. Co prawda nie podłączałem MPXa tylko czujnik wilgoci ale podobno zasada działania ta sama.
YoMan
patryk051185
Posty: 97
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

śr cze 30, 2021 6:21 am

Ja przerobiłem 6 różnych ładowarek do telefonów i na każdej MPX pokazywał bardzo różne wartości, które co kilka sekund sie zmieniały - bardzo niestabilnie to pracowało. Wymieniłem na zasilacz 12v od routera wifi i stabilizator napięcia na 5v i teraz wskazania są prawie idealne. Wahają się +/ - 1% co kilka sekund. Może być jeszcze przyczyną to, że prototyp zrobiłem z szarej rury kanalizacyjnej 2 metrowej 75mm gdzie wejdzie pewnie 2,5l wody. Co innego zbiornik 12m3.
jaku2k
Posty: 406
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

śr cze 30, 2021 7:12 am

W przypadku MPX-a duże znaczenie ma szczelność rurki pomiarowej którą wkłada się do cieczy. Jeśli jest nieszczelna, to ciśnienie potrafi z niej uciekać - efektem może być przekłamany pomiar.
Pozdrawiam
Jakub
patryk051185
Posty: 97
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

śr cze 30, 2021 9:20 am

Zastosowałem rurkę do podciśnień długości 2.5m. Układ wydaje się być szczelny, pomiar skacze na przykładzie wysokości 1.44m 1.45m do 1.46m. gdyby był nie szczelny to by spadło przez kilka dni.
patryk051185
Posty: 97
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

sob lip 03, 2021 9:36 pm

Po kombinacjach z zasilaczami i ładowarkami odkryłem chyba co jest przyczyną niestabilności wskazań czujnika MPX wpiętego do wemosa. U mnie ustawienie przycisku konfiguracyjnego np na GPIO0-D3 (tak aby wemos nie rozgłaszał sieci SUPLAxxxx) powoduje skoki wskazań.

Soft wgrywany po kilka razy na 2 różne płytki - objawy te same.
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”