Usprawnienia dla MCP23017

krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt kwie 02, 2021 4:19 am

Już jakiś czas temu dodałem kilka usprawnień do MCP23017:
-Nie powinna robić się już choinka przy starcie ;)
-Dodałem możliwość warunkowania dla przekaźników
-Dodałem możliwość konfigurowania każdego przycisku oraz przekaźnika osobno. Opcje do zbiorczej zmiany tych konfiguracji zostały

wszystko już dostępne na:
http://gui-generic.goral64.pl/
piotrekk
Posty: 66
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pt kwie 02, 2021 6:17 am

Wielkie dzięki za twój czas i dzielenie się wiedzą, dziś potestuje nowy soft
piotrekk
Posty: 66
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pt kwie 02, 2021 11:55 am

przyciski działają jak należy, przekaźniki po restarcie napięcia zachowują się stabilnie
Albert
Posty: 172
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pt kwie 02, 2021 2:17 pm

A ja mam problem całkiem innej natury. Próbowałem wiele razy ustawić adres 0x20 dla MCP - wcale nie chciał mi się zapisać. W poprzednich softach było ok. Chyba że źle coś robię? Kompiluję 1MB dla wemosa d1 mini. Wgrywam jak wszystkie poprzednie generici. W końcu jakoś udało się ustawić 5 przycisków i 10 przekaźników na 0x20, ale jak klikam w KRAŃCÓWKI (chcę dodać 2szt) to wywala mnie z modułu :D

EDIT: nie da się dodać krańcówek - wyrzuca i restartuje moduł :mrgreen:
krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt kwie 02, 2021 5:40 pm

Albert pisze:
pt kwie 02, 2021 2:17 pm
A ja mam problem całkiem innej natury. Próbowałem wiele razy ustawić adres 0x20 dla MCP - wcale nie chciał mi się zapisać. W poprzednich softach było ok. Chyba że źle coś robię? Kompiluję 1MB dla wemosa d1 mini. Wgrywam jak wszystkie poprzednie generici. W końcu jakoś udało się ustawić 5 przycisków i 10 przekaźników na 0x20, ale jak klikam w KRAŃCÓWKI (chcę dodać 2szt) to wywala mnie z modułu :D

EDIT: nie da się dodać krańcówek - wyrzuca i restartuje moduł :mrgreen:
Poprawiłem krańcówki :) O problemach przy dodawaniu MCP się nie spotkałem, ważne abyś zawsze miał wybrany pierwszy element przycisku, przekaźnika, krańcówki. Nie możesz uzupełniać MCP od dołu, zawsze od góry.
Albert
Posty: 172
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pt kwie 02, 2021 8:42 pm

@krycha88 działa :mrgreen: ale mam jeszcze prośbę. Wcześniej dało się dla krancowek wykorzystać piny wemosa, a teraz pojawiają mi się tylko piny mcp. Da się do tego jakoś wrócić? Musze miec na d5 i d6 możliwość ustawienia krańcowek. Chyba, że powinienem najpierw je ustawic? :geek:
krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob kwie 03, 2021 3:57 am

Czemu nie ustawisz ich dla MCP?
Albert
Posty: 172
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

sob kwie 03, 2021 5:36 am

Bo zrobiłem jakiśczas temu płytkę pcb i mam sztywne piny i krańcowki nie idą z mcp. Siedzi ona w garazu w skrzynce i nijak juz przelutowywac piny
W innym przypadku bym tyłka nie zawracał :oops:
krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob kwie 03, 2021 6:29 am

To może zaprojektuj drugą wersję płytki?
Albert
Posty: 172
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

sob kwie 03, 2021 7:21 am

Najwyżej tak zrobię. Nie będę wybrzydzał, bo i tak ten soft to mega robota i Wasz spędzony czas.

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

EDIT: chłopaki - twórcy generica - dla Was chapeau bas - za to jak to działa. Choinka zniknęła raz na zawsze. DZIĘKUJĘ !
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”