Usprawnienia dla MCP23017

jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

sob kwie 03, 2021 8:05 pm

Witam,
próbuję ustawić GUI-generic na Wemosie d1 mini z MCP23017 do obsługi przekaźników i przycisków.
O ile z przekaźnikami poszło jak po maśle, o tyle z przyciskami mam kłopot.
Bez względu na to, jaki sposób konfiguracji przycisku wybiorę, odpowiadający danemu przyciskowi przekaźnik zachowuje się tak samo - przełącza się na moment wciśnięcia przycisku. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, życząc wesołych Świąt,
Jakub
PS. Przycisk u mnie zwiera wybrany pin z MCP do masy. Czy to poprawnie?
krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob kwie 03, 2021 8:43 pm

A jakiej wersji używasz?
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

sob kwie 03, 2021 8:46 pm

"SuplaDevice GUI-Generic v1.9.4"
Pozdrawiam
Jakub
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

sob kwie 03, 2021 9:02 pm

Dla próby wgrałem GUI-generic TEST z http://gui-generic.goral64.pl/test.php i sytuacja nie uległa zmianie.
PS. Zapominałem dodać, że mam przekaźniki typu "High level relay".
Pozdrawiam
Jakub
krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz kwie 04, 2021 10:39 am

jaku2k pisze:
sob kwie 03, 2021 8:05 pm
Witam,
próbuję ustawić GUI-generic na Wemosie d1 mini z MCP23017 do obsługi przekaźników i przycisków.
O ile z przekaźnikami poszło jak po maśle, o tyle z przyciskami mam kłopot.
Bez względu na to, jaki sposób konfiguracji przycisku wybiorę, odpowiadający danemu przyciskowi przekaźnik zachowuje się tak samo - przełącza się na moment wciśnięcia przycisku. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, życząc wesołych Świąt,
Jakub
PS. Przycisk u mnie zwiera wybrany pin z MCP do masy. Czy to poprawnie?
Poprawiłem.
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

ndz kwie 04, 2021 3:30 pm

Dziękuję, teraz działa.
Pozdrawiam
Jakub
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

wt kwie 06, 2021 7:24 pm

Witam,
spróbowaliśmy dziś podpiąć przekaźniki + przyciski na Wemosie z pomocą MCP23017.
Wczoraj płytka była włączona cały dzień w celach testowych. Po pewnym włączeniu przekaźniki zaczęły "wariować". Samoistnie zmieniały swój stan (ale reagowały na polecenia z aplikacji/przycisków) w równym interwale czasowym. Po restarcie problem się nie powtórzył.
Dziś, po podłączeniu przekaźników do instalacji, wszystko działało poprawnie. Do czasu :( .
W pewnym momencie wszystkie przekaźniki zaczęły zmieniać swój stan - ponownie - w równym interwale czasowym. Po kilku minutach uspokoiły się i wydawało się, że już jest wszystko będzie w porządku.
Niestety, po którymś z kolei restarcie urządzenia zaczęła się "dyskoteka" - taka jak na przesłanym nagraniu.
Nie pomógł restart, ani wymiana MCP23017. Podejrzewam, że problem stoi po stronie GUI-generica.
Dodam, że używam przekaźników "High trigger".
Link do nagrania: https://drive.google.com/file/d/1cXpIuK ... sp=sharing
Pozdrawiam
Jakub
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2337
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt kwie 06, 2021 9:19 pm

Nie wierzę płytkom stykowym i chińskim kabelkom...
Jak chcesz mieć pewność - polutuj układ i użyj porządnego zasilacza, bo wygląda mi to na problem sprzętu, a raczej marnych styków.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
dobo
Posty: 495
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

wt kwie 06, 2021 10:35 pm

slawek pisze:
wt kwie 06, 2021 9:19 pm
Jak chcesz mieć pewność - polutuj układ i użyj porządnego zasilacza, bo wygląda mi to na problem sprzętu, a raczej marnych styków.
hmm jak bym już cos podobnego czytał, a okazało się inaczej ;)
Natomiast nie potwierdzę czy na najnowszej wersji jest problem ponieważ u siebie mam wgraną wersję 1.5.0 i sterowanie z przycisków jak i z apki działa bezbłędnie i to wszystko działa na przekaźnikach LOW. Jak znajdę jutro chwilę to wgram najnowszą wersję i dam znać.
krycha88
Posty: 1641
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr kwie 07, 2021 4:47 am

jaku2k pisze:
wt kwie 06, 2021 7:24 pm
Witam,
spróbowaliśmy dziś podpiąć przekaźniki + przyciski na Wemosie z pomocą MCP23017.
Wczoraj płytka była włączona cały dzień w celach testowych. Po pewnym włączeniu przekaźniki zaczęły "wariować". Samoistnie zmieniały swój stan (ale reagowały na polecenia z aplikacji/przycisków) w równym interwale czasowym. Po restarcie problem się nie powtórzył.
Dziś, po podłączeniu przekaźników do instalacji, wszystko działało poprawnie. Do czasu :( .
W pewnym momencie wszystkie przekaźniki zaczęły zmieniać swój stan - ponownie - w równym interwale czasowym. Po kilku minutach uspokoiły się i wydawało się, że już jest wszystko będzie w porządku.
Niestety, po którymś z kolei restarcie urządzenia zaczęła się "dyskoteka" - taka jak na przesłanym nagraniu.
Nie pomógł restart, ani wymiana MCP23017. Podejrzewam, że problem stoi po stronie GUI-generica.
Dodam, że używam przekaźników "High trigger".
Link do nagrania: https://drive.google.com/file/d/1cXpIuK ... sp=sharing
Jakiej wersji używasz? Najlepiej w takiej sytuacji mieć podpięte urządzenie do komputera i odczytywać co wyświetla się na serialu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”