Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Wiesiek pisze: ndz paź 24, 2021 8:27 am Czy w termostacie jest możliwośc wyłaczenia urzadzenia grzewczego w przypadku np.otwarcia okien do wietrzenia ?
Jak to ogarnąc ?
Ja to mam tak rozwiązane, ze termostat reguluje wirtualnym kanałem i nazwałem go temp.wew. Drugi kanal wirtualny to temp.zewn. gdy odczuwalna spada poniżej 10st. i trzeci kanal to wietrzenie, gdy ktos otworzy okno. I piec sie wlacza gdy
1.on and 2.on and 3 not on. To tak w skrócie.
Całością sterują 2 sceny pienOn i piecOff.
e-talking............
Wiesiek
Posty: 33
Rejestracja: śr sie 12, 2020 4:51 am
Lokalizacja: Bochnia

uchnast.michal pisze: ndz paź 24, 2021 8:55 am
Wiesiek pisze: ndz paź 24, 2021 8:27 am Czy w termostacie jest możliwośc wyłaczenia urzadzenia grzewczego w przypadku np.otwarcia okien do wietrzenia ?
Jak to ogarnąc ?
Ja to mam tak rozwiązane, ze termostat reguluje wirtualnym kanałem i nazwałem go temp.wew. Drugi kanal wirtualny to temp.zewn. gdy odczuwalna spada poniżej 10st. i trzeci kanal to wietrzenie, gdy ktos otworzy okno. I piec sie wlacza gdy
1.on and 2.on and 3 not on. To tak w skrócie.
Całością sterują 2 sceny pienOn i piecOff.
Czyli tylko sceny. Chodziło mi bardziej o to czy w samym termostacie można to zrobic ?
tcp
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

Witam,

napisałem w pośpiechu posta w innym temacie o supla scripts ale raczej powinien tu wylądować. Budze się rano i coś zagorąco - ogrzewanie wszędzie działa. Nie mogę się zalogować do supla.fracz więc wyłączyłem ręcznie. Tak jak by się coś zawiesiło i nie nie mogę się zalogowac bo mam komunikat:
Załączniki
obraz_2021-11-24_085620.png
obraz_2021-11-24_085620.png (46.49 KiB) Przejrzano 203 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2229
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Dlatego sterowanie np. ogrzewaniem MUSI funkcjonować lokalnie (bez Internetu). Pisałem o tym wiele razy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
tcp
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

tcp pisze: śr lis 24, 2021 7:56 am Witam,

napisałem w pośpiechu posta w innym temacie o supla scripts ale raczej powinien tu wylądować. Budze się rano i coś zagorąco - ogrzewanie wszędzie działa. Nie mogę się zalogować do supla.fracz więc wyłączyłem ręcznie. Tak jak by się coś zawiesiło i nie nie mogę się zalogowac bo mam komunikat:
Przez token również nie można się zalogować niestety ..
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1976
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

Robert Błaszczak pisze: śr lis 24, 2021 8:06 am Dlatego sterowanie np. ogrzewaniem MUSI funkcjonować lokalnie (bez Internetu). Pisałem o tym wiele razy.
To prawda.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

fracz pisze: śr lis 24, 2021 9:22 am
Robert Błaszczak pisze: śr lis 24, 2021 8:06 am Dlatego sterowanie np. ogrzewaniem MUSI funkcjonować lokalnie (bez Internetu). Pisałem o tym wiele razy.
To prawda.
O słuszności nie trzeba nikogo przekonywać, kusi jednak prostota rozwiązania, u wielu brak możliwości przeniesienia go na pracę lokalną i fakt, że Pan Wojtek produkuje świetne i stabilne rozwiązania ... aż do dzisiaj ;)
e-talking............
tcp
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

Ktoś mi podpowie jak to zrobić lokalnie.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Robert pisał o Internecie ale idąc dalej LAN też jest słabym ogniwem. Najpewniejszym rozwiązaniem jest połączenie przewodowe ale...dewastacja gdy się już mieszka - płeć piękna na to na pewno nie pozwoli.
Docker z Supla Scripts jest rozwiązaniem na lokalnym urządzeniu, R PI lub NAS.
Edit
Gdym pokusił się o analizę ryzyka z pewnością wyszło by mi, że utrzymanie termostatu u Pana Wojtka na serwerze jest bezpieczniejsze. Zatem nie kombinuję, zostaje jak jest.
e-talking............
Patryk
Posty: 1989
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

tcp pisze: śr lis 24, 2021 9:36 am Ktoś mi podpowie jak to zrobić lokalnie.
Kiedyś będzie:
viewtopic.php?f=6&t=8758
A tu jest taki ( niezależny od internetu ):
https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=10&t=5320
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”