Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3409
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Wygląda jakbyś nie miał zainstalowanej biblioteki SuplaDevice albo masz jakąś starą wersję. Zainstaluj bibliotekę z managera bibułek Arduino.
Pietras81
Posty: 202
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

klew pisze: czw sty 13, 2022 7:21 pm Wygląda jakbyś nie miał zainstalowanej biblioteki SuplaDevice albo masz jakąś starą wersję. Zainstaluj bibliotekę z managera bibułek Arduino.
Wgrałem nową biblioteke i udaje mi sie już wgrać i zwerfikować szkic
Problem jest taki że nie do końca wiem co mam pozmieniać pod siebie w kodzie

Wgrałem to co poniżej

#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/pv/afore.h>

// Choose proper network interface for your card:
#ifdef ARDUINO_ARCH_AVR
// Arduino Mega with EthernetShield W5100:
#include <supla/network/ethernet_shield.h>
// Ethernet MAC address
uint8_t mac[6] = {0x00, 0x01, 0x02, 0x03, 0x04, 0x05};
Supla::EthernetShield ethernet(mac);

// Arduino Mega with ENC28J60:
// #include <supla/network/ENC28J60.h>
// Supla::ENC28J60 ethernet(mac);
#elif defined(ARDUINO_ARCH_ESP8266) || defined(ARDUINO_ARCH_ESP32)
// ESP8266 and ESP32 based board:
#include <supla/network/esp_wifi.h>
Supla::ESPWifi wifi("your_wifi_ssid", "your_wifi_password"); - Czy tu wpisać dane swojej sieci WIFI i Hasło
#endif

void setup() {

Serial.begin(115200);

// Replace the falowing GUID with value that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00};tu wygenerowałem kody prosto ze stron z linków

// Replace the following AUTHKEY with value that you can retrieve from: https://www.supla.org/arduino/get-authkey
char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00};tu również prosto z linków

/*
* Having your device already registered at cloud.supla.org,
* you want to change CHANNEL sequence or remove any of them,
* then you must also remove the device itself from cloud.supla.org.
* Otherwise you will get "Channel conflict!" error.
*/

// CHANNEL0
// Put IP address of your Afore inverter, then port, and last parametere is base64 encoded "login:password"
// You can use any online base64 encoder to convert your login and password, i.e. https://www.base64encode.org/
new Supla::PV::Afore(IPAddress(192, 168, 0, 59), 80, "bG9naW46cGFzc3dvcmQ=");

/*
* Server address is available at https://cloud.supla.org
* If you do not have an account, you can create it at https://cloud.supla.org/account/create
* SUPLA and SUPLA CLOUD are free of charge
*/

SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier
"svr1.supla.org", // SUPLA server addresstu wpisalem z clouda
"email@address", // Email address used to login to Supla Cloudtu wpisalem maila
AUTHKEY); // Authorization key
}

void loop() {
SuplaDevice.iterate();
}

Może ktoś podpowiedzieć co jeszcze i gdzie, na tym etapie esp po wgraniu wogóle nie rozgłasza żadnej siec
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3409
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Pietras81 pisze: czw sty 13, 2022 9:06 pm

Kod: Zaznacz cały

  // Put IP address of your Afore inverter, then port, and last parametere is base64 encoded "login:password"
  // You can use any online base64 encoder to convert your login and password, i.e. https://www.base64encode.org/
  new Supla::PV::Afore(IPAddress(192, 168, 0, 59), 80, "bG9naW46cGFzc3dvcmQ=");
Tutaj musisz wpisać adres IP falownika. Port na 99% będzię 80, tak jak w przykłądzie.
Natomiast ostnie pole to Twój login i hasło do falownika zapisane w postaci "login:hasło" i potraktowane enkoderem base64. Wejdź na stronę z tego linka i wpisz tam swój login:hasło, kliknij "encode" i skopiuj wynikowy tekst.
Pietras81
Posty: 202
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

Wgrałem. W supli widzę esp wiec czekam jutro na słońce i dam znać czy działa. Można jakoś sprawdzić bez słońca czy jest połączenie z falownikiem.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3409
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Pietras81 pisze: pt sty 14, 2022 5:13 pm Wgrałem. W supli widzę esp wiec czekam jutro na słońce i dam znać czy działa. Można jakoś sprawdzić bez słońca czy jest połączenie z falownikiem.
Jeśli falownik nie śpi, to odczyt powinien działać. Możesz sprawdzić z przeglądarki czy uda Ci się zalogować na falownik.
Pietras81
Posty: 202
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

klew pisze: pt sty 14, 2022 6:44 pm
Pietras81 pisze: pt sty 14, 2022 5:13 pm Wgrałem. W supli widzę esp wiec czekam jutro na słońce i dam znać czy działa. Można jakoś sprawdzić bez słońca czy jest połączenie z falownikiem.
Jeśli falownik nie śpi, to odczyt powinien działać. Możesz sprawdzić z przeglądarki czy uda Ci się zalogować na falownik.
Bardzo dziękuje koledze Klew za pomoc. Wszystko działało by już wczoraj pod warunkiem że wpisał bym hasło i login do falownika a nie do strony na jakiej sprawdzam odczyty. Dziś mnie olśniło a przecież to oczywiste. Jeszcze muszę chyba w routerze ustawić po adresie MAC stałe IP ale to już ogarne. Jeszcze raz wielkie dzieki za cierpliwość i pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”