Supla Scripts Termostat 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
fracz
Posts: 462
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Sep 09, 2017 8:40 am

grzegorzmcewp wrote:
Mon Sep 04, 2017 8:08 am
Myślałem żeby w takiej awaryjnej sytuacji najpierw zadzałał przekaźnik sterowany przez suple a dopiero potem cała reszta.
Zdecydowanie odradzam sterowanie krytycznymi i niebezpiecznymi urządzeniami za pomocą skryptowego termostatu. Wystarczy że nie będzie internetu i nic nie zadziała. Jeśli przekroczenie jakiejś temperatury jest niebezpieczne, musisz mieć inne, niezależne od tego protypowego termostatu zabezpieczenie.

szymon wrote:
Wed Sep 06, 2017 8:33 pm
Korzystam z termostatu supla fracz ustawiłem harmonogram od 4.45 do 8.00 rano a jak ściągnąłem plik z termometru to termostat włączył się sam o 2 w nocy.
Harmonogram w cloud? Harmonogramy w żaden sposób nie komunikują się z termostatem. Jedno nie wie o drugim. I jaki plik z termometru? W skryptach jest karta z logami gdzie możesz przeglądnąć jak włączały się profile i kiedy dane urządzenie było włączane/wyłączane z tego powodu.
andrzejano wrote:
Thu Sep 07, 2017 10:44 am
Mam wybrany profil temp dzien np w zakresie 22 do 23st. W godz 07:00 do 22:00 I chce drugi profil temp mocna 20 do 21st np w godz od 22:00 do 07:00.Czy profile przełaczą sie automatycznie?
Tak.
andrzejano
Posts: 43
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Tue Sep 12, 2017 10:27 pm

Jak uruchomić skrypt termostatu na własnym serwerze raspberry?
User avatar
fracz
Posts: 462
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Sep 14, 2017 6:12 am

To zależy.

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z maliną (ja swojej jeszcze się nie dorobiłem) sprawdził, czy da się na niej zainstalować dockera (https://docs.docker.com/engine/installation/). Wg tego co tu piszą https://blog.alexellis.io/5-things-docker-rpi/ wystarczy

Code: Select all

curl -sSL https://get.docker.com |sh  
Jeśli się uda i będzie działać hello world

Code: Select all

docker run hello-world
To instalacja skryptów (i Supli?) już niedługo sprawdzi się do jednej komendy.

UWAGA: może coś paść, bo docker grzebie sobie w kernelu ;)
User avatar
michael
Posts: 353
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Sep 14, 2017 6:19 am

Zainstalowałem bez problemów :)

Code: Select all

michael@raspberrypi:~ $ sudo docker run hello-world
Unable to find image 'hello-world:latest' locally
latest: Pulling from library/hello-world
edae93bad905: Pull complete
Digest: sha256:1f1404e9ea1a6665e3664626c5d2cda76cf90a4df50cfee16aab1a78f58a3f95
Status: Downloaded newer image for hello-world:latest

Hello from Docker!
This message shows that your installation appears to be working correctly.

To generate this message, Docker took the following steps:
 1. The Docker client contacted the Docker daemon.
 2. The Docker daemon pulled the "hello-world" image from the Docker Hub.
 3. The Docker daemon created a new container from that image which runs the
    executable that produces the output you are currently reading.
 4. The Docker daemon streamed that output to the Docker client, which sent it
    to your terminal.

To try something more ambitious, you can run an Ubuntu container with:
 $ docker run -it ubuntu bash

Share images, automate workflows, and more with a free Docker ID:
 https://cloud.docker.com/

For more examples and ideas, visit:
 https://docs.docker.com/engine/userguide/

michael@raspberrypi:~ $
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
fracz
Posts: 462
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Sep 14, 2017 7:24 am

No to rewelacja :-)

Stay tuned...
szymon
Posts: 50
Joined: Tue Jun 13, 2017 11:04 am

Tue Sep 26, 2017 7:09 am

dzisiaj jakiś problem w sterowaniu sonofem. skrypt niby załączył sonofa ale fizycznie nie zadziałał. czy jest jakiś błąd?
andrzejano
Posts: 43
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sun Oct 22, 2017 5:38 am

Proponuje wprowadzić możliwość korekty pomiaru temperatury gdyż są niezgodności.
andrzejano
Posts: 43
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sun Oct 22, 2017 6:36 am

Server ze scryptami nie uwzględnia chyba strefy czasowej +2h .Taką mam na raspberry
byniom
Posts: 132
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Sun Oct 22, 2017 7:23 am

andrzejano wrote:
Sun Oct 22, 2017 6:36 am
Server ze scryptami nie uwzględnia chyba strefy czasowej +2h .Taką mam na raspberry
Mam to samo a i sam termostat tez nie działa , wszystko poustawiane a nie wykonuje zadania , jakiś błąd pewnie się wkradł.
andrzejano
Posts: 43
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sun Oct 22, 2017 8:16 am

Ze strefą juz ok ustawiłem na serwerze scryptow i ok
Post Reply