Sterowanie głosem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
fracz
Posts: 395
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sterowanie głosem

Post by fracz » Thu Oct 12, 2017 8:33 pm

Zapraszam do testowania :-)

https://youtu.be/YOvxetkskmc

koyak
Posts: 16
Joined: Mon Sep 11, 2017 11:12 am

Re: Sterowanie głosem

Post by koyak » Thu Oct 12, 2017 8:42 pm

Będzie kiedyś dostępna wersja na jabuszka? :)

fracz
Posts: 395
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Re: Sterowanie głosem

Post by fracz » Thu Oct 12, 2017 8:47 pm

To sie musi ktoś jabuszkowy wypowiedzieć.

Potrzeba aplikację, która przetworzy komendę głosową do tekstu i prześle ją po HTTP. Reszta będzie banglać.

shimano73
Posts: 237
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Re: Sterowanie głosem

Post by shimano73 » Thu Oct 12, 2017 10:33 pm

Na polpularnym serwisie z filmikami znalazłem projekty gdzie Siri załączała światło 😁. Projekt wykonany na malince i esp , wiec da sie. Ja nie mam , jeszcze , maliny no i wiedzy . Może Mikołaj przyniesie ... przynajmniej malinke albo pomarańcze 😉
https://youtu.be/LSd6auz77bI

andrzejano
Posts: 35
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Re: Sterowanie głosem

Post by andrzejano » Thu Oct 12, 2017 11:10 pm

Własnie testuję.Mam roblem ze zgraniem w komendach i odpowiedziach odnosnie sterowania bramy , gdzie jest tylko funkcja włącz/wyłącz i w odpowiedzi brak reakcji na stan czujnika połozenia w gate (normalnie otwarty).
Czu jest możliwe "otworz brame" odpowiedz - 'brama została otwarta' ????

fracz
Posts: 395
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Re: Sterowanie głosem

Post by fracz » Thu Oct 12, 2017 11:25 pm

Pytanie, ile się czujnik ogarnia żeby poczuł że już brama jest otwarta. Jeśli od włączenia przekaźnika do rozwarcia kontaktronu mija chwilę czasu to możliwe że skrypty już wcześniej zdążą odczytać stan czujnika jako zamknięty i w odpowiedzi dostaniesz, że brama jest zamknięta a tak naprawdę w momencie generowania odpowiedzi nie zdążyła się jeszcze zacząć otwierać.

Ciężko będzie to obejść, bo nie wiadomo ile czekać na ogarnięcie się czujnika.

Proponuję po prostu w odpowiedzi napisać "Brama została otwarta" i taki feedback powie Ci bez dotykania urządzenia, że przekaźnik zadziałał. A do sprawdzenia co faktycznie czujnik pokazuje można zapytać drugi razy "Czy brama jest otwarta".

andrzejano
Posts: 35
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Re: Sterowanie głosem

Post by andrzejano » Fri Oct 13, 2017 12:10 am

Rozumię.Myśle jednak, że coś jest nie tak,bo nie odczytuje ani stanu czujnika położenia, ani temperatury.Mam wersję gate v2.0 p5

andrzejano
Posts: 35
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Re: Sterowanie głosem

Post by andrzejano » Fri Oct 13, 2017 12:15 am

Nie ma wyboru czujnika z bramy dla polecenia np <czy brama zamknięta>.Jest tylko wybór stanu przekażnika -ok wybieram przekażnik i wisując odp <brama jest {tu nie wrzuca czujnika mimo ze go widzi ,nie zapisuje stanu,ani treści.Poza tym czujnik temp widzi ale tez nie zapisuje stany wskazują ' hi '

andrzejano
Posts: 35
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Re: Sterowanie głosem

Post by andrzejano » Fri Oct 13, 2017 1:57 am

Jaki soft gate, już sprawdzony, zainstalować ,żeby działał czujnik położenia i termometr w supla skripts ?
gate -p5 ds18b20 by zybi w cloudzie działa elegancko- pokazuje temperature i położenie z czujnika stanu,ale nie da sie skonfigurować ze scryptami fracz.działa tylko zał/wył w trybie gate oczywiście.

Gucio2607.
Posts: 39
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Re: Sterowanie głosem

Post by Gucio2607. » Fri Oct 13, 2017 9:57 am

Taki błąd mam przy rejestracji do supla scripts..co robic?
Attachments
Screenshot_2017-10-13-10-53-14.png
Screenshot_2017-10-13-10-53-14.png (410.04 KiB) Viewed 151 times

Post Reply