Sceny i Widgety w SUPLA Scripts

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
t0mek
Posts: 10
Joined: Sat Dec 02, 2017 11:24 am

Sat Dec 02, 2017 8:50 pm

Sibikk wrote:
Fri Oct 27, 2017 6:57 pm
Czołem, mam pytanie o ewentualny ficzer ;-)
Mam scenę Po za Domem, akcja jest taka , zakręca wodę, gasi wszędzie światło i wyłącza większość odbiorów. Mój problem polega na tym że zawory mam zasilone z obwodu który jest rozłączany. A pytanie jest następujące, czy jest opcja aby ostatnia akcja w scenie była wykonywana z opóźnieniem tak co by zawór zdążył się (zasłonić) zamknąć? :-) I to samo w drugą stronę kiedy uruchomię "zaraz będę" to po włączeniu zasilania akcja odsłoń wodę wykonała się po kilku sekundach jak już wróci połączenie.
Dołączam się do prośby.
Na wstępie chciałbym pogratulować @fracz za skrypty i dobrą robotę! Byłem w szoku jak oglądałem film miesiąc temu!!! Dzisiaj już śmiga w domu :D Dzięki!!!
Ale w temacie - mam rolety - ale nie po kablach - sterowane radiowo (niestety jeszcze nie ma dedykowanych "zieloniaków" do tego - choć na rynku radiówka już jest długo). Wiem są dedykowane sterowniki zdalne - ale to kupe kasy i osobna apka - nie chodzi mi o takie rozwiązanie -
jak supla to supla ! Chciałbym podpiąć SRW-01 pod mój przełącznik radiowy po przekaźnikach. I tu ponawiam prośbę kolegi @Sibikk - żeby uruchomić jedną scenę a po zadanym czasie uruchomić drugą - chodzi o to, że mam przyciski monostabilne - 3 bieguny (góra, dół, i stop) i potrzebowałbym zatrzymać rolety po zadanym czasie. Wiem, że się da ;)
Pozdrawiam
Tomek
t0mek
Posts: 10
Joined: Sat Dec 02, 2017 11:24 am

Tue Dec 05, 2017 7:00 pm

Tak się zastanawiam czy jest możliwość dodania warunku w skryptach? Tzn np: zrób coś If coś jest wyłączone. Lub sprawdzanie z poziomu linku co nie zostało wyłączone po wyjściu z domu. Jeżeli włączone wyświetl.(np po kliknięciu linka, żeby sprawdzic czy wszystko wyłączone a nie czytać kilkunastu stanów) wiem że można wyłączyć wszystko na raz ale... :D ?
Pozdrawiam
Tomek
slawek
Posts: 1027
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Dec 05, 2017 8:57 pm

Póki co - skrypty sterują temperaturą i wilgotnością. Do "IF" potrzebne są zdarzenia... są - w planach...
Reszta - sprawdzenie możesz zrobić poprzez scenę, nawet głosową - zapytasz - odpowie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PuteR
Posts: 8
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Dec 07, 2017 8:56 pm

Witam, chciałbym zrobić prosty widget włączania i wyłączania lampki, ale mam taki problem że lampka się włącza to wyskakuje okienko że jest zgaszona i odwrotnie co robię nie tak??
Zari
Posts: 15
Joined: Sun Sep 17, 2017 12:30 pm

Fri Dec 08, 2017 1:30 pm

Ręcznie wyedytuj scene i popraw opis. Ja mam np. tak:

Światło jest {{2334|on|bool:zgaszone,zaświecone}}. {{2334|on|bool:zaświecam, gaszę}}. W salonie jest {{2335|temperature|number:1}} stopni.

Po bool: co wpiszesz to Ci wyświetli.
PuteR
Posts: 8
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Dec 09, 2017 2:57 pm

Ok , działa to ale tylko jak skopiuje dokładnie twój wzór i podstawie swój numer urządzenia, a i to wyświetla prawidłowo kiedy zapalam a kiedy gaszę, ale zawsze jest jeszcze coś dodane typu światło jest zaświecone, gaszę. Czy da to się zrobić tak aby wyświetlało tylko światło jest zapalone?? Czy to już tak ma być??
User avatar
fracz
Posts: 517
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Dec 09, 2017 7:04 pm

Nie rozumiem. Jak nie chcesz żeby mówiło "gaszę" to wyrzuć tą część z odpowiedzi.
PuteR
Posts: 8
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Dec 10, 2017 8:28 am

hehe takie to proste że aż mi głupio, trochę źle to czytałem i mi nie wychodziło :]
Post Reply