ROW-01 jako "Gate"

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
flowerek
Posts: 53
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Jul 17, 2018 10:06 am

Temat był kiedyś poruszony z tego co pamiętam (choć nie mogę teraz wyszukać :) )

Zastanawiam się czy alternatywnie zamiast Nice oraz różnie stabilnego Sonoffa po przeróbce można użyć do sterowania bramą ROW-01.
Mam na myśli sytuację gdzie trzeba bezpotencjałowo zewrzeć styki na chwilę aby uruchomić cykl bramy.
Wiem ze nie ma wejścia i nie będzie info o stanie bramy.
Chodzi mi wyłącznie o możliwość uruchomienia cyklu bramy z komórki (z pilota albo przycisku dzwonkowego to już teraz działa) na stabilnym sprzęcie - mam prośby od kilku sąsiadów (jak zobaczyli u mnie) ale jeśli już miałbym im coś zrobić to na stabilnym Zamelu (i taniej niż Nice)

Czy taka wolta się uda :)

1) podłączamy do N i L odpowiednio napięcie (pomijając zmostkowanie styków L i 14 jak jest w schemacie !!!!)
2) do złącz nr 11 i 14 podpinamy terowanie bramy (bezpotencjałowy styk)
3) tworzymy w skryptach kolegi @fracz scenę "steruj bramą" gdzie ustawiamy "włacz" i po 5 (chyba najniższa wartość) sekundach "wyłacz" jako logikę i udostępniamy przez link
4) robimy poprzez np. HTTP Shortcuts ikonkę do linku ze sceną

kliknięcie w ikonkę powinno spowodować zwarcie styków 11 i 14 na 5 sekund i rozłączenie co w przypadku mojego napędu bramy (mido wiśniowski) powoduje uruchomienie cyklu (podnieś - zatrzymaj-opuść)

dobrze kombinuję, czy jednak o czymś nie pomyślałem (nie wiem) ??
User avatar
pzygmunt
Posts: 4379
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jul 17, 2018 10:14 am

Napisz do Zamel-a (do Ernesta) może "znajdzie" dla Ciebie jakiś sterownik dedykowany do bramy ;)
slawek
Posts: 1803
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jul 17, 2018 11:47 am

Odezwij sit na PW...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
flowerek
Posts: 53
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Jul 17, 2018 11:56 am

Nie mialem w rece row01 ale patrzac na schemat podlaczenia wyglada mi to tak ze nalezy zmostkowac zasilanie z zacisku L do zacisku nr 11 a wyjscie nastepuje na zacisku 14 z ktorego nalezy wyprowadzic przewod zasilajacy do zrodla swiatla.
Czyli wusnułem ze zasilanie na zacisku pojawia sie dzieki temu ze nastepuje zalaczenie pomiedzy zaciskami 11 i 14.

Czy nke jest tak ze gdy do zacisku 11 podlaczymy 12V to po wlaczeniu rowniez 12V pojawi sie na zacisku 14 ??

Bo jesli row01 wewnetrznie poprzez przekaznik podaje na zacisk 14 230V pobrane z zacisku L no to wiadomo...moj pomysl upada bo mamy na wyjaciu 230V

Tyllo dlaczego schemat podlaczenia kaze zmostkowac zacisk L z zaciskiem 11 ???

A co masz na mysli piszax ze @ernest znajdzie mi inny...z tego co wyczytalem wczesniej to Zamel sprzedal licencje Nice i nie ma takiego urzadzenia w swojej ofercie
..dlatego przerabiamy Sonoffy :)
User avatar
wojtas567
Posts: 1196
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jul 17, 2018 12:35 pm

ROW -01 na stykach przekaźnika nie ma 230V ale potrzebuje do wyzwolenia na IN1, IN2,


ale ROW-02 już ma 230V na stykach przekaźników.
Pozdrawiam
Wojtek
flowerek
Posts: 53
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Jul 17, 2018 12:42 pm

wojtas567 wrote:
Tue Jul 17, 2018 12:35 pm
ROW -01 na stykach przekaźnika nie ma 230V ale potrzebuje do wyzwolenia na IN1, IN2,


ale ROW-02 już ma 230V na stykach przekaźników.
Ale to rozumiem ze do sterowania z przycisku/lacznika. A gdy nie podlaczymy i bedziemy sterowac tyllo z aplikacji?

Szkoda ze nie mam ROW-01 bo bym sobie to wszystko sprawdził warsztatowo i nie teoretyzował na forum :D
Rem125
Posts: 8
Joined: Mon Mar 26, 2018 3:00 pm

Thu Aug 09, 2018 7:30 pm

można sterować bramą Row-01 nie ma żadnego problemu. Wady są takie że nie ma możliwości podłączenia czujnika otwarcia bramy no i nie będzie ikony bramy. Pod wejście przekaźnika w sterowniku podłącza się przewody (oczywiście bez napięciowo ) a do silnika od bramy w miejscu przeznaczonym na przycisk. No i najważniejsza rzecz pamiętaniu o tym żeby w aplikacji załączyć przyciskiem i po chwili wyłączyć (no chyba że jest możliwość zmiany softu w żamelu ROW-01 w tedy jest po kłopocie) w zamelu exta free była mażliwość ustawienia chwilowego załączenia
User avatar
pzygmunt
Posts: 4379
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Aug 10, 2018 8:30 am

Lepiej użyć modułu dedykowanego Zamel SBW-01
Rem125
Posts: 8
Joined: Mon Mar 26, 2018 3:00 pm

Fri Aug 10, 2018 2:18 pm

tak masz rację albo przerobionego sonoffa. Ja mam przerobionego sonoffa i z czujnikiem otwarcia bramy i działa.
grzegorzmcewp
Posts: 99
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Aug 11, 2018 7:37 am

pzygmunt wrote:
Fri Aug 10, 2018 8:30 am
Lepiej użyć modułu dedykowanego Zamel SBW-01
No pewnie ze można ale patrz na cenę myślę że o to chodzi autorowi tematu
Post Reply