Siłownik elektrotermiczny

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
flowerek
Posts: 52
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Fri Aug 03, 2018 9:37 pm

Gucio2607. wrote:
Fri Aug 03, 2018 3:31 pm
Polecacie zawory NC czy NO? Z moich rozmyslen wynika ze jednak chyba lepiej byłoby zamontować NO tylko w apce przy grzaniu byłaby ikonka off.
Ja zrobilem cała moją podlogowke na pietrze domu na NC poniewaz zimą (kiedy to jest uruchomione) akurat u mnie w ciagu przecietnej doby grzanie (czyli napiecie na silownik,) podawane jest przez czaz krotszy niz 1/4 doby.
Wiec stwierdzilem ze zuzyje mniej pradu. Gdybym zrobil na NO to napiecie musialoby byc podawane przez 3/4 doby aby zamykac zawor.
Gucio2607.
Posts: 233
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Aug 04, 2018 6:11 am

@Zybi da radę przerobic soft do sonoffa pod zawor NO?u mnie nawet latem pompa załącza sie co kilka dni aby ruszyc obieg wody w grzejnikach a podłogowki mam tylko w łazienkach
slawek
Posts: 1498
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Aug 04, 2018 9:25 am

Gucio2607. wrote:
Sat Aug 04, 2018 6:11 am
@Zybi da radę przerobic soft do sonoffa pod zawor NO?u mnie nawet latem pompa załącza sie co kilka dni aby ruszyc obieg wody w grzejnikach a podłogowki mam tylko w łazienkach
Z jakim chcesz czujnikiem i na którym pinie? Ze zgaszonym ledem czy nie?
Rozumiem, że ma być ON na wyłączonym przekaźniku?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Gucio2607.
Posts: 233
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Aug 04, 2018 9:58 am

DS18B20 na GPIO14
LED ON
Wylaczony przekaznik ON
Dziekuje
slawek
Posts: 1498
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Aug 04, 2018 10:55 am

Zajrzyj na PW...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Gucio2607.
Posts: 233
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Aug 04, 2018 11:15 am

Jak tylko przyjda sonoffy to bede testowal..dzieki bardzi
Sibikk
Posts: 207
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Sep 14, 2018 10:42 am

Panowie mogę prosić Was o rzetelna opinię, montuję własnie powyższe rozwiązanie u kumpla chciał bym się ustrzec przed linczem ze strony żony kumpla.
michael wrote:
Wed Nov 08, 2017 11:43 am
fracz wrote:
Tue Oct 31, 2017 11:04 pm
PioKar
Posts: 19
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Sep 16, 2018 3:32 pm

Cześć.
Ja znalazłem jeden problem.
Podgrzewałem w budzie u kota podłogę poduszką elektryczną.
Ale termostat łączy się co 5 min ze stroną skryptów.
I jak poduszka się włącza to po pięciu minutach ma 60 stopni.
A to nawet dla kota za gorąco.
Ja nie mam z tym problemu bo 10 lat działał regulator elektroniczny i go zostawiłem po staremu.
A supla teraz tylko pokazuje temperaturę w kociej budzie.
Ale temat jest powiązany.
Bo jak ktoś w centralnym będzie miał wysoką temperaturę zasilającą to może mieć podobny efekt.
User avatar
fracz
Posts: 952
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Sep 16, 2018 9:59 pm

fracz wrote:
Fri Apr 06, 2018 10:16 am
Natomiast jeszcze raz przypominam że termostat zrealizowany w tej formie nie może być uzywany do zadań krytycznych. Wystarczy że nie będzie Internetu i nie wyłączy nawet jak się będzie paliło.
Kota też to dotyczy.
User avatar
michael
Posts: 543
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Sep 17, 2018 6:37 am

Sibikk wrote:
Fri Sep 14, 2018 10:42 am
Panowie mogę prosić Was o rzetelna opinię, montuję własnie powyższe rozwiązanie u kumpla chciał bym się ustrzec przed linczem ze strony żony kumpla.
michael wrote:
Wed Nov 08, 2017 11:43 am
fracz wrote:
Tue Oct 31, 2017 11:04 pm
Heh... przed linczem czy ustrzeżesz to i tak nigdy nie wiadomo :D
Co do rozwiązania to u mnie się sprawdziło. Na początku trzeba poświęcić dużo czasu na dostosowanie temperatur, żeby to było optymalne.
U mnie mam tą zaletę, że internet mam bardzo stabilny, więc problem braku połączenia praktycznie nie występuje.
Sterowanie automatyczne odczułem w rachunkach, które są sporo mniejsze.
Jeżeli o mnie chodzi to polecam :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply