Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Albert
Posty: 195
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

sob kwie 17, 2021 2:34 pm

Dołożyłem te kondensatorki i rezystorki do MCP - chyba już kanały nie migają w aplikacji :) ale i tak co bym nie ustawił w scenie (otwarcie bramy zapala światło w garażu) to i tak się samo zapala dziadostwo, pomimo, że warunki nie spełnione. Próbowałem zrobić 2 sceny wg pomysłu @klew, ale dalej się zapala :lol: Chyba sobie te skrypty po prostu odpuszczę :roll:
krycha88
Posty: 1800
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob kwie 17, 2021 2:50 pm

A może spróbuj użyć przycisku + przekaźnika i wtedy zrób scene na podstawie stanu przekaźnika?
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
Albert
Posty: 195
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

sob kwie 17, 2021 2:56 pm

Chyba jednak udało mi się to ogarnąć 2 scenami wg pomysłu @klew. Coś źle ustawiłem za pierwszym razem.Póki co światło się nie włączyło jeszcze :mrgreen:
fly.high
Posty: 40
Rejestracja: śr lis 25, 2020 8:35 pm

ndz kwie 18, 2021 6:16 pm

Jest co najmniej 15 minut po zachodzie słońca

Kod: Zaznacz cały

{{ time('+15 minutes') > sunsetTime() }} 

Żeby to grało czasowo powinno być -15 minutes. Właśnie przetestowane.
Zachód przykładowo o 20:00. Chcemy żeby się zapalało 30 min po zachodzie to trzeba odjąć te 30 min. Wtedy warunek się spełni o 20.30.
Logicznej byłoby dodać te minuty do nawiasu sunsetTime, ale wtedy dziwne godziny wychodzą.
Analogicznie przy wschodzie, jesli chcemy przed wschodem słońca x minut, trzeba je dodać w nawiasie.
Mylę się?
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2021 7:36 am przez fly.high, łącznie zmieniany 1 raz.
dasie
Posty: 6
Rejestracja: ndz mar 14, 2021 3:49 pm

ndz kwie 18, 2021 8:57 pm

Myślałem, że problemy z powiadomieniami z czujnika otwarcia bramy zostały rozwiązane, ale u mnie niestety powiadomienia przychodzą losowo. Nawet jeżeli warunki "Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów" i "Warunek wykonania" są spełnione (jak na załączonym prt sc), powiadomienie z pushover nie przychodzi. Logi w załączeniu.
Czy jest dostępne rozwiązanie (w SUPLA Scripts), aby powiadomienia działały poprawnie?
Załączniki
brama.JPG
brama.JPG (86.11 KiB) Przejrzano 261 razy
logi.JPG
logi.JPG (94.22 KiB) Przejrzano 261 razy
Albert
Posty: 195
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

czw kwie 22, 2021 10:03 am

Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z warunkiem temperatury? próbowałem szukać w tym temacie, ale ciężko znaleźć... ustawiłem powiadomienie gdy temp wody w akwarium spadnie poniżej 25*C. Warunek nie spełniony (jest około 26*C) a powiadomienie przychodzi cały czas na telefon...
Załączniki
scripts warunek.png
scripts warunek.png (52.72 KiB) Przejrzano 191 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”